MSI GS73VR 7RF Stealth Pro

27 september 2018 | 09:00

Het is voor sommige mensen lastig om te kiezen of ze nu een desktop pc willen of een laptop. Eigenlijk neigen ze naar een laptop, maar dan is alles zo op elkaar gepropt. Mocht je ook in dubio zijn, dan heeft voor jou de GS73. Een laptop met alles wat je nodig hebt en net even een tikkie groter dan een doorsnee-model.

Groot en dun
Het feit dat GS73 een slag groter is, creëert meteen een voor de hand liggend nadeel: hij past niet in een standaard laptoptas. Een luxe probleem, waar de liefhebber graag iets voor doet. In de breedte meet ik net geen 41 cm bij net geen 29 cm. Op het dikste punt, het scharnier is de hoogte 19,9 mm en op het smalste punt 14 mm. Je begrijpt natuurlijk, dat wanneer een laptop groter is, er meteen meer inpast.  Hierdoor is de GS73 echt het midden tussen een gewone laptop en een desktop. GS73 is voor mensen die niet willen kiezen, niet hoeven te kiezen en niet moeilijk willen doen. Aan gewicht heb je niet veel mee te torsen, want GS73 weegt slechts 2,4 kg. Opmerkelijk voor zo'n groot stuk aluminium.

MSI GS73
Erg dun

Groot snel scherm
Het scherm is voor velen de hoofdreden om GS73 aan te schaffen. Het is 17,3” full hd Gorilla Glass, maar dan wel op 120Hz. Het is de eerste gaming laptop, die zo'n snel scherm heeft. Je blijft ernaar kijken. Er is een grote kijkhoek, wat voor mij een voordeel is. Een film kijken met partner in bed is zo erg relaxed. Natuurlijk is de hoge verversingsfrequentie een bijkomend voordeel voor gamers, die van actiespellen houden.

Hardware
De rest van de laptop is, wat je mag verwachten. De processor is een i7-7700HQ geklokt op 2,81 Ghz. 16 GB aan DDR4 intern geheugen dat draait op 2400Mhz. M.2 SSD van 256GB gekoppeld met een 1TB harde schijf. GTX 1060 grafische kaart met 6GB aan videogeheugen. Er zit HDMi, mini-DisplayPort en Thunderbolt 3 op, zodat je drie schermen naast je GS73 kan aansturen. Of je sluit een 4K-scherm eraan en dan pompt GS73 er 60Hz aan beeldmateriaal naartoe. Dit alles in een volledig aluminium casing met het bekende lichtgevende draakje op het deksel. Nee, er zit geen dvd-speler in de GS73, maar dat is nu wel een beetje achterhaald.

MSI GS73
Extra schermen zijn geen probleem

Aansluitingen
Wat je nodig hebt zit erop en nog een beetje meer. USB C, Killer Gigabit LAN, SD-kaartlezer, een USB 2.0 en drie USB 3.1, jack voor koptelefoon en een voor je microfoon. Er is ook een Kensington-slot, maar dat maakt je laptop een stuk minder mobiel.

Alle toeters en bellen
Dit is niet de eerste laptop van MSI, die ik review. Zoals je mag verwachten zit hier ook alle software op, die ook de kleinere goedkope modellen hebben. Dat betekent ondersteuning van Nahimic voor je gamegeluid. Je kan je klankkleur naar hartenlust aanpassen, een visuele weergave in beeld krijgen waar geluiden vandaan komen en bijvoorbeeld je stem aanpassen wanneer je streamt of met anderen praat. WTFast geeft extra ondersteuning als je MMO's speelt en vermindert enige lag. Ook heb je weer het geliefde XSplit, om relaxed te kunnen streamen. Het aloude Dragon Center zit er niet meer op, maar er is nog steeds een System Control Manager. De overige functies van het Dragon Center zijn verplaatst naar de Steelseries Engine. Deze heb je sowieso nodig vanwege je Steelseries toetsenbord. Het toetsenbord is ingedeeld in drie zones, die ieder een eigen kleur kunnen weergeven. Je kan deze zones gebruiken voor GameSense. Mocht je het systeem niet kennen, met GameSense kun je informatie uit bepaalde games in kleur laten weergeven. Je kan dus bijvoorbeeld de linkerkant van je toetsenbord in rood (of iedere andere kleur)laten knipperen als je weinig ammunitie hebt en de rechterkant om je hoeveelheid pantser aan te geven. Natuurlijk heb je, naast GameSense, ook de mogelijkheid om macro's in te stellen voor je toetsen.

MSI GS73

Geluid
Er is een behoorlijke rand tussen het toetsenbord en het scherm. Daar zitten de boxen onder gestopt. Het lijkt een beetje veel ruimte voor een stel boxen, maar ze geven dan ook een behoorlijk hard geluid. Helaas worden de hoge en lage tonen niet perfect weergegeven maar enigszins afgevlakt, dus het Philharmonisch Orkest klinkt niet optimaal. Voor Skype, gamen, films en tv is het prima. Moet je vaak een presentatie geven met geluid, dan zijn de boxen zeker luid genoeg om het geheel te ondersteunen. Ook is het duidelijk of geluid van links of van rechts komt, maar als je echt goed geluid wilt, dan heb je zelf vast en zeker goede oordopjes, een koptelefoon of boxen. Voor mij persoonlijk gaan de boxen best wel hard en heb ik geen enkele reden ze ooit op voluit te zetten. Dat komt ook, omdat het enige dat ik luid wil afspelen harde muziek is en die vervormt door deze boxen. Daarom heb ik dan ook een koptelefoon.

MSI GS73

Toetsenbord
De touchpad  en het toetsenbord zijn glad. Dat is fijn bij het aaien van je GS73, maar het zorgt er ook voor dat ik af en toe even niet weer waar een knop zit. Ondanks dat GS73 zo groot is, valt het toetsenbord wel ietsje smaller uit. Dat zorgt ervoor dat ik vaak bij het typen net naast de rechter-ctrl toets tik en dus pardoes op een pijltjestoets uitkom. Als ik de GS73 mocht houden, dan zou ik kleine stickers plakken op bepaalde toetsen, zodat ik blind weet waar ik ben. MSI had ervoor kunnen kiezen om een toetsenbord van een ‘normale grootte' te installeren, maar dan moesten ze het nummerblok aan de rechterkant opgeven. Voor mij is een nummerblok een pluspunt, maar ik weet niet of dit voor iedereen geldt. Het toetsenbord is dus glad en met enige oefening glijden je vingers dus van toets naar toets. Dat geeft je wel het gevoel van tijdwinst, maar af en toe verdwalen mijn vingers, omdat alles glad is. De extra toetsen aan de bovenkant van het toetsenbord, die de Camo Squad nog wel had, zijn verdwenen. Er is dus geen aparte knop om van kleureninstelling te wisselen.

MSI GS73

Adapter voor kracht
Hoe tof is het nou om met GS73 te werken? Nou, ik was zonder problemen een video aan het editen in de trein. Dat is wel tof dat het kan. Je hebt gewoon een volledige desktop bij je en dat merk je. Je kan altijd en overal doorwerken, zolang er stroom in de buurt is. MSI maakt krachtige apparaten, maar het is niet energiezuinig. Als je laptop niet aan het stroom zit, dan kun je ongeveer twee uur werken. Als GS73 vanaf de batterij werkt, dan draait alles op een zuinige modus. Dat gaat dus ten koste van je grafische prestaties en je processorkracht. Zoals gezegd, is het zelfs met deze verminderde kracht geen probleem om een video te bewerken, maar gamen is dan niet zo leuk meer.

Doelgroep
De GS73 is overkill, zoals we van MSI mogen verwachten. Video-editing, , gamen, : geen enkel probleem. Ben je een streamer, die op locatie snel een video wil monteren, dan ben je de uitgelezen kandidaat. Ook voor iemand die een volledige pc in handzaam formaat wil, die ook weggemoffeld kan worden is dus een goede keuze. Ten slotte hebben we de serieuze gamer, die vaak naar een LAN gaat. Dit is degene die echt het onderste uit de kan haalt met de GS73, het 120Hz scherm, het goede beeld en het grote formaat. Een esporter die vaak naar het buitenland moet, kan zijn gereedschap meenemen in zijn handbagage.

MSI GS73

Prijs
De GS73 is goedkoper dan ik had verwacht en ons reviewmodel is hier en daar voor een zacht prijsje aan te schaffen. Er zijn winkels die dit monster voor slechts €1599,- van de hand doen. De allernieuwste versie, de GS73 8RF, wordt uitgerust met een 8e generatie Intel i7-8750h processor en komt met een GTX 1070 met 8GB VRAM. Ook heeft deze individuele RGB-verlichting voor iedere afzonderlijke toets. Deze gaat voor €2349,- met je mee naar huis, inclusief een MSI ‘loot box' met een rugtas, headset en een knuffeldraak. Mocht je dat te duur vinden, wil je niet de versie met de ‘oude processor', vind je de GS73 te groot of ga je dat brute scherm niet optimaal benutten, dan heeft MSI goedkopere (en kleinere en minder krachtige) opties op de markt.

Conclusie
Als je bij de doelgroep hoort, dan is deze aanschaf absoluut geen weggegooid geld. Voor relatief weinig geld heb je een groot werkpaard, met de schoonheid van een sierpaard. De doorslaggevende factor of je voor de GS73 gaat, moet volgens mij het beeldscherm zijn. De 120Hz is ongekend en niet iedereen kan dit optimaal benutten. Mocht je dat wel kunnen, wil je een groot beest en wees eerlijk, de meesten met een GS73 willen opscheppen met dit formaat, dan zit je hiermee geramd.

MSI GS73