Achter de schermen bij ESL

Gisteren waren de qualifiers voor Asus RoG Masters Benelux en het was een bijzondere aangelegenheid. De finales van Defense of the Ancients 2 (DotA 2) en Counter Strike: Global Offensive (CS:GO) werden gehouden in de studio van Electronic Sports League () in Haarlem. Het was de eerste editie van de Masters en het werd meteen een gedenkwaardige.

Asus RoG Masters Benelux - Aan tafel

De prijzenpot was met €10.000,- lekker gevuld. Asus zorgde ook voor de pc's en die mochten er zijn. Voor DotA 2 en CS:GO heb je niet persé zware pc nodig, maar Asus nam het zekere voor het onzekere.  De gamers hadden i7-7700 processoren met 16GB DDR4 RAM geheugen, een GTX 1070 8GB videokaart en Windows 10 draaide vanaf een M.2 PCIe SSD van 515 GB. De winnende teams van de finales kregen ieder €2500,- en gingen door naar de wereldevenementen. Dat is een goede motivatie om al die uren te trainen. Voormalig CS:GO-professional René ‘liQuid^moTion' Treur deed de presentatie op professionele wijze. Aanwezig zijn in een televisiestudio is sowieso een ware belevenis. De regie was strak geregeld en de meeste camera's zijn zeer nauwkeurig op afstand te bedienen.

De ESL- regiekamer

Infant Soldiers
Bushi, lid van Infant Soldiers was als eerste gamer al aanwezig bij de studio. Dat geeft al aan hoe gemotiveerd hij is. Dan wordt een half uurtje voor de wedstrijd gemeld dat de rest van Infant Soldiers niet komt opdagen. De organisatie en Bushi waren totaal overvallen door deze vreemde actie. Natuurlijk moest er meteen iets anders worden geregeld om toch de fans iets leuks te bieden en dat kostte extra tijd. Die tijd moest ergens vandaan komen, maar daar kom ik zo op terug. Behalve Bushi krijgen alle leden een persoonlijke ban. Hoe lang de ban gaat duren en of de ban ook buiten ESL-toernooien geldt is nog niet duidelijk.

DotA 2
De showmatch die werd georganiseerd was een succes. Hier konden ook mensen zoals ik die niet zo bekend zijn met DotA 2 kennismaken met de gameplay-technieken. De favorieten die zich voor de gelegenheid Vegas noemden, waren lekker bezig de torens van de tegenstanders te vernietigen. Een verkeerde inschatting van de situatie leidde tot een compleet ander beeld en Vegas verloor. Roemloos. Dit geeft weer, aan dat je altijd hoop moet houden dat je nog kunt winnen. Voor de tweede wedstrijd hadden Vegas tactisch betere helden gekozen om mee te vechten en zij wonnen daarmee de pot en een beetje van hun eer.

Namen
De CS:GO finale ging tussen de teams AFCA en anoniempjes123 mCon esports. Zoals je meteen opvalt zijn de namen van deze teams erg bijzonder. Team AFCA is een gelegenheidsteam vol veteranen, die van plan zijn serieus samen verder te gaan. De naam is een geintje van de Ajacied in het team. Hun naam wordt dus zeker nog gewijzigd. Hun tegenstanders hadden hun naam reeds veranderd. De anoniempjes123 hebben zich aangesloten bij mCon esports en dragen dan ook hun naam en mooie T-shirts. AFCA heeft nog geen sponsor, maar dat laat niet lang op zich wachten.

 

CS:GO
De finale startte dus iets later door de DotA 2-perikelen. Helaas had een speler van mCon, Lenny een defect scherm. Daardoor was er voor hem geen kans om alles goed in te stellen. De coaches hadden zelf geen headsets op, waardoor ze moeilijk met hun spelers konden communiceren. Snel van tactiek veranderen was dus geen optie. Het viel op dat de veteranen hun punten erg luid vierden en dat mCon juist stil bleef. Dit is steeds een lastige afweging: ga je extra luid juichen om je tegenstander te intimideren of blijf je geconcentreerd om je focus vast te houden? Vooral de tweede map in de finale was spannend met een comeback van zeven punten op rij door mCon gevolgd door een score die steeds in evenwicht was. In alle stress om de laatste punten kon AFCA terugvallen op hun jarenlange ervaring in en de overwinning binnenslepen. Opmerkelijk was wel het grote aantal Vlamingen in de finale. Team mCon bestond uit vijf Vlamingen en team AFCA had er twee. Dit hoge aantal is misschien een toevalstreffer, maar zeker het vermelden waard.

De winnaars van AFCA + fan
Vermoeide winnaars AFCA poseren met fan

Related Images:

Geef een reactie