Dragon Gate bestraft voor matchfixing

Matchfixing, oftewel wedstrijdvervalsing, is het expres verliezen van wedstrijden om er beter van te worden. Dit fenomeen komt weleens voor in boksen en in mindere mate bij voetbal, maar ook League of Legends heeft geen schone handen. Dragon Gate Team uit Hong Kong is gediskwalificeerd en een aantal medewerkers hebben een persoonlijke ban ontvangen.

Dragon Gate

League of Legends wordt in Zuidoost-Azië uitgegeven door Garena. Op de website van Garena kan je de officiële statement nalezen (dankzij de automatische vertaling). Dragon Gate deed het niet zo goed dit seizoen in League of Legends Master Series (LMS) en behaalde de minste punten. Uit een onderzoek bleek later dat er wedstrijden met opzet waren verloren en dat er flink werd gegokt op deze uitslagen. Toplaner Huang ‘2188' Jin-Long heeft op Facebook inzage gegeven in een aantal van deze praktijken. Hij vertelt over intimidatie, geheime opnames, doodsbedreigingen en meer. Je kan zijn post hier nalezen (dankzij de automatische vertaling).

Voor het overzicht even de samenvatting.

  • AD carry Liu “Soul” Kai heeft aan 2188 laten weten dat hem $750,- is geboden om wedstrijden te verliezen. Soul heeft dit geweigerd en werd prompt op de bank gezet. Zijn vervanger voor de laatste drie weken was Jiang “YuLun” Yu-Lun.
  • De teameigenaar Hu Wei-Jie mag geen enkel professioneel of amateur team meer leiden. Hij gebruikte meerdere accounts om te wedden op de wedstrijden van zijn team en verdiende honderdduizenden euro's hiermee.
  • Jungler Liu “JGY” Yang staat bekend om zijn agressieve speelstijl. Daarom viel het in eerste instantie niet op dat hij was omgekocht. Hij mag gedurende 18 maanden in seizoenen niet meedoen. De straf geldt dus alleen voor de maanden dat er wedstrijden worden georganiseerd. Op dit moment is het seizoen afgelopen en deze tijd gaat dus niet van de straf af.
  • Coach Fan Jiang-Peng en manger Li Xin-Yu zijn gedurende 12 maanden in seizoenen uitgesloten van deelname.
  • Het team SuperEsports uit Taiwan neemt volgend seizoen in de LMS de plaats in van Dragon Gate.
Dragon Gate


Jungler JGY in betere tijden

De eigenaars van Dragon Gate zeggen dat het bewijs onvoldoende is en dat ze de diskwalificatie gaan aanvechten in de rechtszaal. Waarom? Nou, lees mee.

  • Wei-Jie beweert dat Dragon Gate gedurende het onderzoek geen contact met ontwikkelaar Riot Games mocht opnemen. Dit heeft volgens hem geleid tot een bevooroordeelde uitspraak.
  • Ook zegt Wei-Jie dat het een complot is om SuperEsports hun plek in de LMS te gunnen. SuperEsports mag namelijk niet eens meedoen aan de LMS, omdat ze slechts vijf geregistreerde spelers hebben in plaats van de verplichte zes.  
  • Er is geen enkele game aangewezen als ‘bewijs' dat JGY expres slecht speelde.
  • Volgens Wei-Jie heeft hij geen tweede team, zoals wordt beweerd door 2188.
  • Soul was niet benaderd om een game expres te verliezen. Soul heeft, zo zegt Wei-Jie, een gokprobleem en heeft bijna $45.000,- aan schuld opgebouwd. Daarom was hij uit het team gezet.
Dragon Gate


Een van de weinige winstpartijen

Het kost een team miljoenen om mee te mogen spelen in een League of Legends Championship Series. Het is dus begrijpelijk dat investeerders een deel van dat geld terug willen zien. Wij hebben de geheime opnames waar 2188 het over heeft, zelf niet gehoord (maar het is toch in het Chinees, dus dat maakt niks uit). In de tussentijd moeten we het onderzoek afwachten.