Formule 1 op Zandvoort

Sinds 1985 worden er geen Formule 1-races meer gereden op Circuit Zandvoort. We hebben wel sinds een paar jaar de Historic Grand Prix met auto's van weleer. Afgelopen dinsdag konden we toch even de sport terughalen met de presentatie van F1 2017 in combinatie met de Ziggo eBattle F1.

Autoracefans konden al maanden F1 racen op Hoog Catharijne in Utrecht. In playseats compleet met stuur en pedalen is toch anders dan op de bank met een controller. De 25 snelste coureurs mochten hun vaardigheden tonen op Circuit Zandvoort. Daar konden zij ook Richard Verschoor ontmoeten, de vriendelijke belofte op racegebied. Verschoor is pas 16, maar is lid van het Red Bull Junior Team en reeds kampioen van de Spaanse Formule 4 en SMP Formule 4.

Mart Roumen en Richard Verschoor
Mart Roumen en Richard Verschoor

De dag begon met presentaties van onder andere een trotse directeur van Circuit Zandvoort, Roland Kleve, een vrolijke creative director van Codemasters, Lee Mather en de energieke sportcampaigner van Ziggo, Mart Roumen. Mather gaf een uitgebreide kijk achter de schermen van het maken van F1 2017. Gelukkig had FOK! aansluitend nog een om de lastige vragen te stellen.

Lee Mather - creative director van Codemasters
Lee Mather – creative director van Codemasters

Toen was het tijd om de eerste eBattle mee te maken: Verschoor nam het op tegen Floris Wijers, de snelste coureur van alle eBattle deelnemers. Wijers gaf aan ten minste vier uur per dag te trainen, maar Verschoor had de game nog nooit gespeeld. Wijers won namens Team Racestars deze strijd.

Ziggo eBattle F1

De pers mocht vervolgens aanschuiven om het tegen een aantal racefanaten te proberen. FOK! hield de eer hoog door in ieder geval niet als laatste te finishen. F1 2017 speelt erg lekker weg. De auto's konden elkaar niet raken, dus iedereen kon voor de ideale lijn gaan. Omdat de auto's zoveel mogelijk  lijken op hun tegenhangers in de ‘echte wereld', zijn deze dus ook iets lichter. Ze rijden net even anders dan wat velen gewend waren. Ik ben er erg over te spreken. F1 2017 heeft net genoeg arcade-elementen om het leuk te houden voor beginners. Natuurlijk kun je deze zaken ook uitzetten om er Dark Souls op banden van te maken, maar gamen doe je doorgaans voor je plezier. Uiteindelijk won Karl Desimpele van Team Racestars de finale.

Di-rect
Di-rect

We gingen naar binnen om even wat te eten en verder F1 2017 te spelen op de aanwezige PlayStation 4 Pro's. Na het eten was daar Di-rect om de boel op te luisteren. Ze hadden een goed mini-concert, waarbij zanger Marcel Veenendaal moeiteloos luisteraars tot fans promoveerde. Aansluitend volgde de officiële Ziggo eBattle met de beste rijders. Er waren wat technische probleempjes, waardoor een race opnieuw gereden moest worden. Degene die zijn hoofd het beste koel hield onder alle omstandigheden was Cas Hogenhout van Team Racestars.

Rene Treur en Cas Hogenhout
Presentator Rene Treur en Coureur Cas Hogenhout

De Ziggo eBattle F1 was een hele leuke dag met erg veel elementen. Dit hield het fris en uitdagend. Natuurlijk hielpen de imposante locatie, de goede catering, Di-rect en de lancering van een vette game een handje, maar het was erg puik georganiseerd. Het enige wat ik miste was een echte Formule 1 wagen om mee te kunnen poseren. Volgende week donderdag 24 augustus opent Ziggo een tijdelijk Ziggo F1-sportcafe op Hoog-Catharijne waar er wel een Red Bull F1-wagen staat. Natuurlijk kun je dan zelf ook plaatsnemen in een playseat om te genieten van de ervaring en mee te dingen naar leuke prijzen.