– Alles op 1 pagina –

Afgelopen weekend werd in Katowice (Polen) het grootste -evenement ter wereld gehouden. Voor de eerste keer was ik erbij en dankzij kon ik ook achter de schermen plaatjes schieten.

Katowice 2018 - zaal

Katowice 2018 – Spodek Arena

 

Gratis toegang
Voor bezoekers die geen kaartje wilde kopen, was er een extra mogelijkheid om binnen te komen: in de rij staan. De geduldige gamer kon dan te zijner tijd alsnog genieten van de esport, de exposities en de sfeer.

Alles er omheen
De stad deed vrolijk mee met de esport-gekte:

Rondom de ingangen van de Arena waren stands met kleding van esporters, games en eten.

Katowice 2018 - Runescape Jagex

Jagex (van Runescape)

En dan kom je gewoon Mod Archie en zijn collega's van Jagex tegen. Ontwikkelaar Jagex zit achter RuneScape en dat heeft zelf ook een esport-variant genaamd Deadman Mode. Even wat inspiratie opdoen, zullen we maar zeggen.  

Michał ‘Carmac' Blicharz
Op donderdag waren er een aantal presentaties. Ook de vice-president Pro Gaming van ESL, Michał ‘Carmac' Blicharz, gaf een bevlogen speech. Er zijn drie steunpilaren in esport om talent tot wasdom te laten komen:

  1. Veel trainen
  2. Ondersteuning door fysiotherapeuten, coaches, diëtisten etc.
  3. Gedeelde kennis

De eerste twee punten kosten geld, maar de derde vraagt om een andere manier van organiseren. Carmac wil het liefste een andere opzet van de esport-competities. In League of Legends bijvoorbeeld speelt iedere regio tegen elkaar en aan het eind van het seizoen nemen de beste teams van de regio's het tegen elkaar op. De hoofdprijs wordt steevast gewonnen door de regio Azië.

Dit komt, volgens Carmac, omdat je alleen zo goed kunt worden als je oefenpartner. Daarom moet je trainen met mensen die beter zijn dan jijzelf. Als de teams uit de andere regio's het hele jaar door tegen de Aziaten kunnen spelen, dan wordt het niveau wereldwijd omhoog getrokken. In esport zijn grote toernooien geen probleem, omdat je heel veel games in een relatief korte tijd kunt afwerken.

ESL en Ajax
Jaap Visser, het gezicht van ESL Benelux, en Bart van Essen, marketing manager voor AFC Ajax gaven samen een presentatie hoe merken met behulp van esport-sponsoring meer milennials kunnen bereiken. Voetbalclub Ajax koos ervoor om met Electronic Arts een deal te maken en zich te richten op het voetbalspel FIFA. Er zijn zo'n 500.000 online kijkers voor FIFA en dat is meer dan kijkers naar het traditionele voetbal. Ajax kiest er bewust voor om het bij FIFA te houden, omdat ze focus erg belangrijk vinden. Een game als Rocket League (voetballen met auto's) komt dus niet in aanmerking.

Bart van Essen (Ajax) luistert aandachtig naar Jaap Visser (ESL) tijdens de rondleiding

De visie van Ajax wordt versterkt door het League of Legends-debacle bij voetbalclub Paris Saint-Germain. Zij stapte vol enthousiasme in esport met FIFA, Rocket League en League of Legends,maar hebben dus het laatstgenoemde team opgeheven. Anderzijds heeft voetbalclub Legia Warsaw net voor de Intel Extreme Masters besloten om het Counter-Strike: Global Offensive team van FaZe Clan te sponsoren. Dit zorgde voor een enorme toename aan Faze Clan-fans op de tribunes van de Spodek Arena.

Adrian Kostrzębski (PR Manager van ESL Polen), Jaap Visser (Managing Director van ESL Benelux), PoeHao en Camiel Slingerland (Oprichter eMense Group).

Visser adviseerde merken die geïnteresseerd waren in esport-sponsoring te kiezen voor een platform (zoals ESL) of een esportteam dat verschillende sporten bedrijft. Camiel Slingerland (manager events bij de eMense Group) voegde toe dat er op het moment 85 (!) verschillende esports zijn. Wat nu populair is, kan over twee jaar oud nieuws zijn. Investeren in een platform of een team is dus spelen op zeker.

Katowice 2018 - entree Arena

Entree Arena

Ten slotte gaat het erom de verbinding tussen je merk en de esport te laten zien en een verhaal te vertellen. Als voorbeeld werd Gilette aangehaald. Zij hadden speciaal voor de Intel Extreme Masters van 2017 een scheermes ontwikkeld die de bezoekers mochten meenemen. Maar het was ook mogelijk om je naam op het scheermes te laten zetten. Dit creëerde in één klap een hebbeding dat je niet zomaar weggooit. Het zorgde voor een goed imago van Gilette, verbinding met de doelgroep van jonge mannen en herhaalde aankopen van scheermesjes.

Expo
In de Expo-zaal stonden natuurlijk games op pc's klaar, maar je kon ook genoeg -spellen uitproberen. Verder waren hier ook toernooien voor onder andere Heroes of the Storm en PUBG (PlayerUnknown's Battlegrounds).

 

Katowice 2018 - Expo

Er waren game-pc's op bijzondere plekken, zoals in een auto.

Interviews met esporters.

In de drukte kregen de tieners ook de kans om ongemerkt een game te spelen waar ze duidelijk nog niet oud genoeg voor waren.

Ook was er retro plezier te vinden in de vorm van flipperkasten.

Ondanks de drukte was er een ongedwongen sfeer.


Iedere zelfrespecterende gamersbijeenkomst wordt traditiegetrouw opgefleurd door cosplayers. Ook in Polen waren er fans met bijzondere creaties.

Heroes of the Storm
In de drukte van de Expo werd dus ook Heroes of the Storm gespeeld.

De eindstrijd ging uiteindelijk tussen Team Dignitas en Zealots. Beide teams zijn hier te zien in aanloop naar de finale.

Team Dignitas trok aan het langste einde en werd kampioen van de Western Clash.

StarCraft 2
In het Auditorium werden de StarCraft 2-wedstrijden gehouden. De spelers zaten in een doorzichtige kast, om hen beter af te sluiten. Anders konden de commentatoren per ongeluk de strategie van hun tegenstander verklappen.

Katowice 2018 - SC2

De Pool Artur “Nerchio” Bloch [Zerg] was overduidelijk de publieksfavoriet en speelde een thuiswedstrijd tegen de New Yorker Alex “Neeb” Sunderhaft [Protoss]. Onze landgenoot Kevin “Harstem” de Koning [Protoss] werd eerder uitgeschakeld door Neeb, dus uiteraard was ik ook voor Nerchio.

Katowice 2018 - Nerchio

 Nerchio

Katowice 2018 - Neeb

Neeb

Het lukte Neeb meermaals om het hele auditorium stil te krijgen door zijn fenomenale spel. Hij was dan ook degene die na afloop door de weergaloze Sue “Smix” Lee werd geinterviewd.

Twee dagen later waren we in de eindfase van het toernooi. Deze werd niet uitgevochten in het Auditorium, maar volkomen terecht in de Spodek Arena.

Katowice 2018 - Regie Rogue vs Maru

De presentatoren en casters gaven hun deskundige mening.

Katowice 2018 - uitzoom SC2

De halve finale:

Katowice 2018 - Rogue vs Maru

Katowice 2018 – Rogue vs Maru

De finale ging tussen Lee “Rogue” Byung Ryu [Zerg] en de favoriet Kim “Classic” Doh Woo [Protoss]. Rogue verraste vriend, vijand en zichzelf door Classic met 4-0 op te rollen.

De emoties werden hem even te veel.

Counter-Strike: Global Offensive ()
De Intel Extreme Masters waren een uitgelezen kans om de nationale Counter-Strike: Global Offensive (CSGO) kampioenschappen te houden. AGO Esports werd tot de Poolse CSGO-kampioen gekroond, ten koste van Team Kinguin.

Katowice 2018 - AGO Esports

AGO Esports is Pools kampioen CSGO

Vrijdag mochten twee Amerikaanse teams uitvechten wie er doorging in het toernooi: Cloud9 of FaZe Clan. Omdat FaZe Clan sinds vorige week wordt gesponsord door voetbalclub Legia Warsaw, waren er extreem veel fans aanwezig. Daarbij had FaZe Clan versterking gehaald in de persoon van de Zweed Olof “olofmeister” Kajbjer Gustafsson, een speler die erg populair is in Polen. Het publiek was steeds ‘FaZe… Clan' aan het scanderen en alle mooie acties werden toegejuicht.

Katowice 2018 - De Cup

De Cup

Katowice 2018 - Cloud9 vs FaZe

Cloud9 vs FaZe

Katowice 2018 - coach FaZe

Coach Robert “RobbaN” Dahlström van FaZe Clan is tevreden.

Nikola “NiKo” Kovač van FaZe Clan in actie.

Lampjes brengen warmte!

Astralis vs FaZe Clan

Zaterdag speelde het Deense team Astralis tegen FaZe Clan.

Nicolai “dev1ce” Reedtz, de favoriete speler van CSGO-esporter blackie, deed zijn best, maar kon een verlies niet voorkomen.

Olofmeister licht hun gebruikte strategieën toe.

Zondag was de grote finale en deze werd muzikaal ingeluid door de Zwitserse dj Timo “Faux Tales” Loosli. Daar hoorde natuurlijk een groots visueel spektakel bij, om de boel op te peppen.

De grote finale was tussen FaZe Clan en Fnatic. In de groepsfase had Fnatic met 2-0 gewonnen van FaZe Clan, maar de publiekslievelingen waren sterk gegroeid in het toernooi.

FaZe Clan won de eerste map (Cache) redelijk gemakkelijk met 16-5. Gelukkig gaf Fnatic toen weer tegengas en won Inferno met 22-20. De derde map was Overpass en Fnatic kwam op matchpoint met een 16-7 overwinning. FaZe Clan pakte Mirage met een klinkende 16-11 en daarmee was de stand gelijk. Train moest uitkomst bieden, maar we gingen naar een zenuwslopende verlenging.

Bezorgde blikken bij FaZe Clan.

Jesper “JW” Wecksell van Fnatic speelde een goede wedstrijd.

De winst ging uiteindelijk met een stand van 19-17 naar Fnatic in deze nagelbijtend spannende finale.

De stad
Ook buiten esport om was er genoeg te zien en te beleven in Katowice.

Katowice

Jerzy Ziętek - Held en oud-gouverneur van Katowice

Jerzy Ziętek – Held en oud-gouverneur van Katowice

Sosnowiec (voorstad van Katowice)

Sosnowiec (voorstad van Katowice)

Ook in Polen kennen ze de snack Kapsalon!

Katowice

Geef een reactie