Fox verlaat Echo Fox vanwege racisme

Rick Fox is een voormalig topbasketballer, die ook nog dol is op . In 2015 richtte hij het esportteam Echo Fox op. Hij stapt nu op, omdat een van zijn aandeelhouders racistische taal uitslaat. Dit deed de persoon meerdere keren en niet alleen tegen Fox. Daarnaast is ook zijn gezin bedreigd. Geen gezellige werksfeer dus.

Wat is er gebeurd?
De precieze details zijn nog vaag, maar in grote lijnen is het verhaal als volgt. Een investeerder met een dikke vinger in de pap heeft in een email met Jace Hallthe N-word' genoemd. Dat is op zich al een doodzonde in de Verenigde Staten en absoluut niet politiek correct. Hall is trouwens niet zo maar iemand. Hij is de voormalige CEO van Echo Fox, Senior Vice President en General Manager van Warner Bros. Interactive Entertainment, videogame producer, de man achter Twin Galaxies en muzikant. Toen Rick Fox daarvan hoorde, had hij er genoeg van. Fox was zelf verbaal ook met ‘the N-word' aangesproken. Fox meldde dit bij de directie, maar zij hoopte dat het allemaal zou overwaaien. Dat was onverdraaglijk en Fox liet weten op te stappen.

Rick Fox + Jace Hall


Rick Fox en Jace Hall

Statement van Fox
Rick Fox laat het volgende weten: “Hierbij een officiële melding van mijn intentie om op te stappen als aandeelhouder en deelnemer van Echo Fox zodra ik de transactie rondkrijg. Het recente onvoorstelbare en vreselijke vertoon van puur racisme en bedreigingen naar mijn gezin door een aandeelhouder maken het onmogelijk voor mij om geassocieerd te blijven met deze organisatie.

Ik wil niks te maken hebben met dit soort gedrag of racisme […]. Racisme is het tegenovergestelde waar mijn merk voor staat. Dit tolereren is dus onacceptabel.

[…] Ik ga in op het eerste bod op mijn aandelen dat redelijk klinkt.”

Reactie directie
Het bestuur van Echo Fox heeft een openhartige verklaring in de pers laten zetten. Daarin melden zij: “De afgelopen weken zijn bij meerdere gelegenheden personen gediscrimineerd door een [groot] aandeelhouder. Dit gebeurde verbaal maar ook schriftelijk [email]. Deze persoon heeft ook zulke taal gebruikt naar Rick Fox persoonlijk. Echo Fox staat voor diversiteit, in eigenaarschap, management, leiders en spelers. Zodra wij hoorden van deze incidenten, hebben wij stappen ondernomen om alle banden met deze investeerder te verbreken.”  Hier dus niets over de aanvankelijke weifeling om actie te ondernemen.

Regarding the recent news around Echo Fox. pic.twitter.com/P448ZuePNe— Echo Fox (@echofoxgg) 26 april 2019

Bijzonder vreemd
Wat alles zo raar maakt, is niet alleen het feit dat een aandeelhouder donkere mensen uitscheldt. Het feit dat de rest van de directie ook erg afwachtend reageert is opmerkelijker, maar het gaat nog een stap verder. Echo Fox is een organisatie met spelers in League of LegendsCall of Duty en vooral fighting games. De fighting games community en spelers zijn bijna allemaal van minderheidsgroeperingen. Een van de uithangborden van Echo Fox is Dominique “SonicFox” McLean, een zwarte homoseksuele furry en hij was kampioen in Injustice: Gods Among Us (2014), Mortal Kombat X (2015 en 2016) en Dragon Ball FighterZ(2018). Over minderheidsgroepen gesproken…Waarom ga je als investeerder geld pompen in een organisatie van gekleurde mensen, met gekleurde mensen, voor gekleurde mensen als je een hekel hebt aan gekleurde mensen? Niet gewoon om geld te verdienen, want er is meer omzet te behalen bij andere, grotere, esports.

im gay

also the best dbfz player on this fucking planet dont forget it.— FOX | SonicFox (@SonicFox5000) 6 augustus 2018

Journalist gebanned
De eerste persoon die hierover berichtte was de befaamde journalist Richard Lewis. Gek genoeg is hij nu gebanned van de Reddit-pagina's van League of Legends. Het is onduidelijk wat hier achter steekt. Lewis schrijft tegenwoordig voor Dexerto, maar die organisatie heeft weer geen ban ontvangen. Moderators beweren dat Lewis geen bewijs heeft voor zijn verklaringen, maar de organisatie Echo Fox en Rick Fox zelf hebben reeds bevestigd dat hij de waarheid spreekt.

Richard Lewis


Richard Lewis gebanned op Reddit

League of Legends
Riot Games, het bedrijf achter League of Legends, is aan de hand van deze beschuldigingen een onderzoek gestart naar het racisme. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat er later nog een onderzoek volgt naar de houding van League of Legends – Reddit – moderators richting journalist Lewis.

We have launched an investigation into the allegations and will respond accordingly, based on available actions within our team agreements and the LCS Rules. -Chris Greeley, LCS Commissioner (2/2)— lolesports (@lolesports) 26 april 2019