Mede-bedenker Counter-Strike heeft seks met minderjarige

De mede-bedenker van het populaire schietspel Counter-Strike Global Offensive (), Jess Cliffe, heeft toegegeven de liefde te hebben bedreven met een minderjarig meisje. Hij ontmoette haar via een datingsite en nam aan dat zij meerderjarig was. Cliffe is op het moment niet meer werkzaam bij ontwikkelaar Valve.

Online dating
Via de website SeekingArrangement.com kunnen succesvolle mensen gekoppeld worden aan aantrekkelijke individuen voor een “wederzijds voordelige relatie”. Met andere woorden: personen met geld kunnen hier aantrekkelijke partners ontmoeten, die voor een (financiële) tegenprestatie bereid zijn seks met hen te hebben. Cliffe ontmoette daar een meisje, waarmee hij contact had via sms en SnapChat. Ze hebben elkaar ten minste één keer gezien, waarbij er lichaamssappen zijn uitgewisseld. Vanaf dit punt lopen de verklaringen van het meisje en van Cliffe uiteen.

Versie catfish
Het meisje kwam als zestienjarige in beeld bij de kinderbescherming. Ze heeft reeds toegegeven dat ze bewust loog over haar leeftijd en met meerdere volwassen mannen heeft afgesproken voor geld. Je bewust online voordoen als een ander wordt catfishing genoemd. De catfish beweerde dat Cliffe haar $300,- heeft betaald voor amoureuze handelingen gedurende een uur. Dit is volgens haar ten minste drie keer gebeurd. Daarbij heeft Cliffe één keer zonder haar toestemming met zijn telefoon video-opnamen gemaakt van één van hun ontmoetingen.

Jess Cliffe
Jess Cliffe

Versie Cliffe
Cliffe is zelf direct naar de politie gestapt, toen hij erachter kwam dat de catfish minderjarig was. Meteen daarna werd hij door Valve geschorst. Hij beweert dat ze elkaar niet meer dan drie keer hebben gezien en dat hij haar nooit heeft betaald voor seks. Ook zegt hij geen opnames te hebben gemaakt. Hij heeft meteen zijn telefoon gedeblokkeerd en overhandigd aan de politie om dit te bewijzen. Omdat de catfish meerdere slachtoffers heeft gemaakt, denkt hij dat ze hem heeft verward met een andere man. Cliffe kwam vrij na het betalen van een borgsom van $150.000,-. De volledige verklaring van Cliffe kun je hier nalezen.

Juridische afhandeling
De openbare aanklager deed Cliffe een zogenaamd ‘plea deal'- aanbod. Als hij schuld zou bekennen aan lichte mishandeling, dan hoefde hij slechts drie maanden gestraft te worden. Hij zou dan nog steeds mogen werken, maar 's avonds in een detentiecentrum moeten slapen. Zijn advocaat wilde de aanklachten aanvechten , omdat er overweldigend bewijs is dat Cliffe te goeder trouw heeft gehandeld. Cliffe probeerde zelfs aan te sturen op een langdurige relatie met de catfish. Cliffe zelf heeft weinig vertrouwen in een eerlijke rechtsgang. In de tussentijd was zijn naam reeds besmeurd in de media en hij wilde er gewoon vanaf zijn. Hij nam dus de plea deal. Helaas kon hij niet naar zijn werk overdag, omdat hij inmiddels geschorst was. Cliffe moest dus alsnog hele dagen in een detentiecentrum doorbrengen. Hij mocht na 57 dagen weg op basis van goed gedrag.

Advies
Cliffe raadt een ieder aan om een identiteitsbewijs te vragen aan mensen die je ontmoet via datingsites. Hij was op een site waar eenieder meerderjarig moest zijn, maar dat was in de praktijk dus niet zo. Anderzijds wil ik opmerken dat legitimatiebewijzen ook vervalst kunnen worden, dus dit is geen waterdichte methode.