Nationale esport-competities: City League en NEL

wordt steeds groter en dat maakt het voor de amateur moeilijker om aan te haken. probeert dit gat te verkleinen met de Rainbow Six Benelux League en het Belgische Pro League heeft op zijn beurt een nationaal FIFA-team genaamd de eDevils. Nu zijn er nog meer nationale competities op komst.

City League
City League

City League
Vanuit Nederland is er een leuk initiatief opgezet: de City League. Dit is een mengvorm van online en offline waarbij lokale clubs in Europees verband het tegen elkaar opnemen. Gamers komen offline samen in hun stad en spelen online tegen een andere stad. Vanuit Nederland doen de twee gerenommeerde locaties Esports House 010 van (Rotterdam) en Esports Game Arena (Alphen aan den Rijn) natuurlijk mee. De andere steden in deze competitie zijn: Antwerpen en Gent (België), Warschau en Gdansk (Polen), Liverpool (Groot-Brittannië), Milaan (Italië), Wenen (Oostenrijk), Athene (Griekenland), Zagreb (Kroatië) en Mostar (Bosnië en Herzegovina). Er zijn ook gesprekken gaande met Amerikaanse steden die interesse hebben om mee te doen.

Lokaal = dichtbij
Het grote voordeel van het concept van City League is namelijk dat geen van de spelers ver hoeft te reizen en dat de fans hun lokale helden steeds van dichtbij in actie kunnen zien. De gedachte hierachter is, om van de locaties ‘clubs' te maken, waar de leden samenkomen om te trainen, om hun fans te ontmoeten en waar elke wedstrijd een thuiswedstrijd is.

Welke game?
Er is gekozen voor Overwatch als game om mee van start te gaan in een zogenaamde preseasonf. De voorbereidingen op het eerste seizoen gingen zeer voorspoedig. Helaas gooiden uitgever Activision en ontwikkelaar Blizzard roet in het eten. Zij wilden niet dat er internationale Overwatch-toernooien werden georganiseerd door City League. De game van het komende seizoen staat dus nog niet vast, maar er wordt gesproken met Riot Games of het misschien League of Legends gaat worden.

Ik ook!
City League heeft ook plannen om het concept uit te bouwen naar verschillende klassen, maar de tijd zal het leren. Heb je in jouw woonplaats ook een esports- locatie waar je een club wilt opzetten, dan kun je jullie hier opgeven.

City League


National Esport Leagues
Het Zweedse Challengermode wil een netwerk opzetten van nationale esport leagues (NEL) voor Counter Strike: Global Offensive (CS:GO), PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG) en League of Legends (). Hierbij worden er regionale competities opgezet, waar de besten het internationaal tegen elkaar zullen opnemen. De NEL gaat dit jaar van start in Scandinavië en de Baltische staten, maar komt daarna ook naar de rest van Europa.

National Esport Leagues

De structuur gaat uit van twee ‘seizoenen' per jaar. Nieuwe teams kunnen zich kwalificeren om mee te mogen doen in de laagste divisie. Challengermode gaat uit van ten minste twee divisies met een system om te kunnen promoveren en degraderen. De esportteams spelen twee tot drie games per week en per seizoen komt elk team een ander team twee keer tegen. De beste twee teams van het seizoen van iedere nationale league in een regio nemen het één à twee keer per jaar tegen elkaar op.

National Esport Leagues

Het systeem komt sportliefhebbers waarschijnlijk bekend voor, want het is gebaseerd op het systeem van de ‘traditionele sporten'.  Per team moet ten minste de helft van de spelers ook daadwerkelijk uit dat land komen. Een League of Legends-team opstellen met alleen maar Koreanen is dus niet toegestaan.

National Esport Leagues
National Esport Leagues

Schitterend of super-suf?
Hopelijk helpen initiatieven zoals NEL en City League om meer esport-talent naar de hogere regionen door te laten stromen. Wat denk jij? Helpen deze ideeën of is het meteen gedoemd te mislukken? Wat heeft esports volgens jullie nodig om een succes te worden in Nederland en daarbuiten?