Onrust in Belgische esport-scene

Komend weekend zijn de halve finales en de finales van de Proximus Championship in Charleroi, België. Drie van de vier gekwalificeerde League of Legends-teams dreigen nu niet meer mee te doen. Zij zijn van mening dat het vierde team wordt voorgetrokken door de ESL.

ESL Proximus Championshi

ESL Proximus Championship

Kritiek
In een bericht dat wordt verspreid via Facebook en Twitter beweren de teams Sector One, Brussels Guardians en Toxic Falcons dat de regels rondom de inschrijving zijn gewijzigd. Een team moet nu minstens twee in plaats van drie leden hebben die woonachtig zijn in België. Het team dat hier het meeste van profiteert is Defusekids, want zij hebben nu een lineup met de Nederlander Kadircan “Kadir” Mumcuoğlu en de Oostenrijker Marcel “telracS” Wiederhofer (ook wel bekend als Scarlet). Deze twee routiniers hebben reeds in hogere leagues gespeeld en zijn daardoor veel sterker dan het ‘lokale talent'. Ten slotte zijn de klagers van mening dat Defusekids alleen snel even de hoofdprijs van dit toernooi wil pakken en dan het team weer opheft.

ESL Proximus - Kritiek

Dreigement
Als de ESL niet uiterlijk aanstaande vrijdag de regels terugdraait, dan stappen de drie klagende teams uit het toernooi. Dit betekent dat drie van de vier teams zich terugtrekken en dat er dus geen wedstrijd meer gespeeld wordt. Defusekids is dan, zonder tegenstanders, automatisch kampioen.

ESL
De ESL geeft aan dat de regels voorafgaand aan de competitie bekend zijn gemaakt en tussendoor niet meer zijn gewijzigd. Ze willen wel graag nadenken met iedereen over de competitie. Verder staat de ESL open voor input van de teams en de spelers voor de komende seizoenen.

Ten slotte
De regels rondom de ESL Proximus Championship kun je hier nalezen. Opmerkelijk genoeg staat er dat ten minste drie leden uit de moeten komen, waarvan er twee in België of Luxemburg moeten wonen. Er kan dus niks worden teruggedraaid als het altijd al zo was. Vorige maand speelde de Belg Christophe “je suis kaas” van Oudheusden reeds namens Defusekids op . Hij is een oud-teamgenoot van telracS, dus de keuze voor deze Oostenrijkse aanvulling is logisch. De Nederlander Kadir speelde in 2017 nog namens Sector One in de ESL Benelux League. Het is mij dus onduidelijk waarom de drie teams zulke harde woorden laten vallen in de social media, maar we houden jullie op de hoogte zodra er meer nieuws bekend is.

GameForce 2018
Defusekids Christophe “je suis kaas” van Oudheusden en Filip Langerock

Geef een reactie