Witcher-schrijver eist miljoenen

3 oktober 2018 | 16:15

De bedenker van de Witcher-reeks Andrzej Sapkowski heeft gamestudio CD Projekt RED aangeklaagd voor omgerekend 16 miljoen dollar. Indertijd vroeg Sapkowski slechts een vast bedrag van CD Projekt RED en zag af van alle royalties. Nu beweren zijn advocaten dat het geld slechts bedoeld was voor de eerste game. Ze eisen 6% van alle winst die sindsdien is gemaakt en dat komt neer op het mooie bedrag van 60 miljoen Poolse Zlotys.

De rechtszaak lijkt weinig kans te maken, omdat Sapkowski reeds meerdere malen heeft aangegeven dat hij niet in games geloofde en dat het erg stom was van zijn kant om alle rechten voor zijn geesteskind voor een vast bedrag van omgerekend $9.500,- te verkopen. Daarnaast heeft CD Projekt RED hem voordat de deal werd gesloten meerdere keren geprobeerd over te halen om een percentage te accepteren, maar dat wilde Sapkowski absoluut niet.

CD Projekt RED bezit de rechten voor de complete serie om er games van te maken. Dit mogen dus ook bordspellen zijn. Daarom kon Sapkowski de rechten voor de aankomende tv-serie nogmaals los verkopen aan Netflix. Het is niet bekend of hij bij deze deal wel een percentage heeft bedongen. CD Projekt RED probeert de zaak met Sapkowski te schikken. Wat denken jullie? Heeft Sapkowski gelijk of is hij inhalig?

The Witcher