Asus ROG Phone

De Phone is een originele aanpak voor een gaming smartphone. Concurrent Razer was al eerder bezig met dit idee, maar Asus wil hen graag overtreffen. Of het hun daadwerkelijk is gelukt de beste gaming-phone te produceren, hangt er van af hoe je een smartphone op ‘gaming' beoordeeld. Het is in ieder geval geen miskoop.

Introductie
Om deze review leesbaar te houden, noem ik de producent “Asus” en hun product “ROG Phone”. De ROG Phone is los te koop voor net geen €900,- en is duidelijk een high end toestel. Gelukkig kan ik ROG Phone vergelijken  met mijn Samsung Galaxy S9 Plus en eerlijk gezegd bevalt de ROG Phone mij beter. Dit kan natuurlijk komen doordat ik een beetje ben uitgekeken op Samsung. Het feit dat Asus veel zaken net even anders aanpakt maakt voor mij het verschil. Samsung houdt veel juist hetzelfde en dat is zowel een voordeel als een nadeel.

Verpakking
Bij een premium product hoort een originele verpakking. Asus gaat voor een afgestompte driehoekige doos met glimmende decoratie. Erin zit uiteraard de telefoon, een pinnetje om je simkaart-lade eruit te krijgen, een oplader, een snoertje en een boekje met informatie over garantie.

Asus ROG Phone

Laadsnoer
Verder in de doos een USB Type-C snoer die uitmondt in een USB Type-C. Er zit een adapter bij met een Type-C ingang. Een gemiste kans om een kleine ‘USB Type-C naar USB' adapter bij te sluiten. Nu moet ik data en muziek vanaf mijn pc met mijn eigen snoer overzetten. Er zijn reeds pc's met een USB Type-C aansluiting, maar ze zijn nog niet wijdverspreid. Het snoer zelf is ‘braided', stug en stevig. Asus ROG heeft voor hun eigen braided-effect gekozen voor een dunnere draad dan standaard is bij de concurrenten. Dit zorgt volgens mij voor een stugger effect. Daarnaast is er een lichte coating overheen aangebracht. Het ziet er mooi uit en het voelt lekker aan. Sommige USB Type-C snoeren sluiten niet lekker, laden de telefoon niet goed op en onderbreken steeds met data-overdracht. Dit gebeurde mij bij het standaard OnePlus-snoer. Het standaardsnoer van Samsung en een goedkoop snoertje van AliExpress gaven geen enkel probleem. Dit zegt dus meer over de snoeren van OnePlus.

Snel, warm en koel
De grote gimmick aan ROG Phone is het feit dat je er losse modules op aan kunt sluiten. We bekijken later in de review de afzonderlijke modules. Asus gebruikt een Snapdragon 845, maar heeft deze overgeklokt tot 2,96 Ghz. Dat creëert weer extra warmte zodra je ROG Phone maximaal belast, maar daar heeft Asus iets op gevonden. Iedere module heeft extra koel-mogelijkheden en je krijgt er standaard een AeroActive Cooler bij. Kort gezegd: ROG Phone is snel. De benchmarks verderop laten daarover ook geen twijfel bestaan. Asus heeft er ook 8GB aan intern geheugen in gepropt. Nee, ze zijn niet zuinig met de hardware in ROG Phone.

Asus ROG Phone

Het scherm
Het beeldscherm is 6 inch in doorsnee met een scherm van 2160 x 1080 pixels. Er zit HDR op en je kan de helderheid opschroeven tot 550 nits. Dat is behoorlijk fel. Gelukkig kun je het licht ook afdoende dempen, als je niet graag verblind wordt. Er wordt ook een bluelight-filter aangeboden, dat je naar wens kunt afstelen. De kleuren zijn wat mij betreft te verzadigd en te hard. Asus heeft daarom drie standaardprofielen klaarstaan, waarbij de meeste wensen wel worden vervuld. Voor de echte mierenneukers is er ook de mogelijkheid om alles tot in de kleinste details aan te passen. Het screenshot is slechts een gedeelte van een menu dat je deze mogelijkheid biedt. Het scherm heeft een verversingssnelheid van 90 Hz. Dat is sneller dan de doorsnee telefoon, maar niet zo snel als de Razer Phone, die 120 Hz haalt. In de praktijk merk je de 90 Hz door een net iets soepelere ervaring tijdens bijvoorbeeld het scrollen op websites. Voor degenen die dit niks vinden of graag hun batterij sparen, is er de mogelijkheid de verversingssnelheid op 60 Hz te zetten.

Asus ROG Phone
Achterkant

2 simkaarten, geen sd
Je kan twee simkaarten in je ROG Phone kwijt. Altijd leuk. Helaas is er geen ruimte voor een extra sd-kaart. Niet heel erg, want het model dat ik testte had 512 GB aan geheugen. Daar kan je aardig wat muziek en foto's op kwijt. Ook handig voor mensen die graag in 4k filmen en dit opslaan als RAW-bestand. Er is ook een ROG Phone met een opslag van ‘slechts' 128 GB.

Beveiliging
Je kan ROG Phone ontgrendelen met een pincode, een patroon, je vingerafdruk en gezichtsherkenning. Nee, er zit inderdaad geen irisherkenning op. Het duurt in het begin iets langer voordat de telefoon is ontgrendelt met gezichtsherkenning, maar na enkele dagen is het even snel. Een nadeel is wel dat ontgrendelen lastig is, als je bijvoorbeeld aan het kauwen bent met een volle mond. De vingerafdruksensor zit aan de achterkant. Hier zijn twee zaken opmerkelijk aan. Het zit niet in het midden en het is een rare rechthoek. Daardoor zit mijn vinger er vaak net naast en duurt het ontgrendelen iets langer. Allemaal kleine irritaties, maar ze komen wel vaak terug.

Asus ROG Phone
Vingersensor en camera

De camera's
Asus heeft alle technologie en software die ze zelf niet in huis hebben gewoon ingekocht. De camera's van Sony staan al jaren goed aangeschreven en deze zitten dan ook in ROG Phone. De camera heeft 16 Megapixels en krijgt hulp van een 12 Megapixels beeldsensor. De camera-software herkent wat voor beeld er wordt vastgelegd (portret, landschap, tekst, enzovoorts) en past je camera daarop aan. Je kan beelden schieten in RAW-formaat, mocht je dat willen. Selfies schiet je in 8 Megapixels met een 120° groothoekcamera. Zo passen er nog meer vrienden in je selfie. De camera-software is uitgebreid en, zoals alles aan ROG Phone, volgestouwd met allerlei fratsen waar je maar behoefte aan kunt hebben.

Foto's
Hier een aantal foto's, waarbij ROG Phone wordt vergeleken met de Samsung S9+.

Asus ROG Phone
Selfie: Links ROG en Rechts S9+

Asus ROG Phone
Ahoy Rotterdam 's nachts: Links ROG en Rechts S9+

Asus ROG Phone
Rotterdam 's nachts: Links ROG en Rechts S9+

Geluid
Eén van de irritaties bij het gamen op je telefoon is het geluid. Als je al stereo speakers hebt, dan blokkeer je vaak één van de twee met je hand. Asus lost dit op met twee voorwaartse speakers naast het scherm. Het geluid is lekker en gaat tot standje loeihard. Mocht dit niet genoeg zijn, dan kun je ROG Phone op Buitenmodus zetten. Je krijgt de waarschuwing dat het geluid dan kan vervormen, maar dat mag je verwachten. Natuurlijk kun je ook het geluid tweaken naar hartenlust.

 

De extraatjes
Er is een koptelefoonaansluiting, dus dat zit goed. Helaas gaat een jack net niet helemaal naar binnen en dat ziet er minder mooi uit. Jammer. Gezien de vele details waar op is gelet, is dit extra opmerkelijk. Verder zijn er twee ‘airtriggers' aanwezig. Door in de telefoon te knijpen kun je apps opstarten. Je kan kort of lang knijpen, op verschillende plekken en zelfs instellen hoe hard er geknepen moet worden. Je kan airtriggers zelfs instellen voor functionaliteit tijdens het gamen. Ik heb kort knijpen voor de camera gekozen en lang knijpen voor de zaklamp. Erg handig. Het opstartgeluid is blitse vroem inclusief trilfunctie. Als je de telefoon op Stil hebt staan, dan hoor je dus een lelijke brom. Je kan dus niet stiekem je telefoon aanzetten. ROG Phone is spatwaterdicht, maar heeft geen officiële ratificatie. Er zit dan ook geen garantie op waterschade.

Asus ROG Phone
AirTriggers

RGB
ROG Phone is een gaming smartphone en dus moet er RGB op zitten. Aan de achterkant zit het logo van Asus en dat verandert vloeiend van kleur naar kleur. Als je jouw AeroActive Cooler gebruikt, dan kun je het logo niet meer zien. Asus heeft er uiteraard voor gezorgd dat de AeroActive Cooler een eigen meekleurend logo heeft. Om deze led-lichtshow te activeren, moet je de batterij wel in de gamingstand zetten.

Batterij
De batterij is groot: 4000 mAh. Dat is aardig wat en je verwacht er lang mee te doen. Nou, dat is ook zo als je het scherm op 60 Hz zet, de gamingstand uit en het licht tempert. Met alle opties aan en een aantal uren stevig gamen, dan mag de ROG Phone na 10 uur weer aan de oplader. Dat lijkt kort, maar dat is inclusief stresstests en meerdere games draaiend houden tegelijkertijd. Met ‘normaal gebruik' inclusief gamen, haal ik net geen twee dagen. Er zijn veel mogelijkheden om je batterijverbruik aan te passen, zoals een energiebesparende stand, profielen om automatisch stroom te sparen en ga zo maar door. Ik heb geen van allen gebruikt, want ik wil mijn RGB. Een zuinig persoon kan er dus makkelijk meer dan twee dagen uithalen. Laten we wel wezen: een gaming smartphone is niet gemaakt om er verstandig mee om te gaan. Als je stroom wilt besparen, dan heb je het concept volgens mij niet goed begrepen.

Asus ROG Phone
Led RGB logo

Benchmarks
We hebben AnTuTu drie maal gedraaid op ROG Phone. De gemiddelden kun je hieronder bekijken, afgezet tegen de Asus Zenphone Max Pro, de Samsung Galaxy S7 en de Samsung Galaxy S9 Plus. Om het beste resultaat te krijgen hebben we de ROG Phone in X-modus (gaming modus) gezet.

  Asus S7 S9+ A-ROG
score 114721 158706 211238 294830
cpu 55212 61499 68152 90863
gpu 20809 52402 94403 126964
ux  32581 39467 41972 62608
mem 6119 5339 6711 14062

Aanpassen en tweaken
Android is een systeem dat de gebruiker de mogelijkheid geeft om alles naar hartenlust aan te passen. Asus heeft hier zeer actief op ingespeeld. De kleinste aspecten zijn nog te wijzigen naar je eigen smaak. Als je overdonderd wordt door de vele opties of knopjes, dan is er toch nog steeds prima mee te werken. Voor de regelneven onder ons is er in ieder geval genoeg te sleutelen. Om je een kleine indruk te geven, Asus laat je ook de knoppen op je navigatiebalk omdraaien, de grootte van je apps aanpassen, de grootte van de tekst, hoe je telefoon reageert als je deze oppakt en nog veel meer.

Software
Het is in vele opzichten even wennen om met de ROG Phone te werken. Na een paar dagen was dat voor mij voorbij en merkte ik dat ik wel erg veel met de telefoon bezig was (gamen dus). Om zo min mogelijk mij te storen aan kleine zaken, heb ik er meteen Nova Launcher op gezet. ROG Phone werkt erg lekker in het gebruik en heeft net even meer toeters en bellen. Elk aspect van telefoongebruik is op een of andere manier aangepast voor de veelgebruikers. Dat is reeds te merken aan de hardware-opties, maar er zit nog meer onder de motorkap.

Asus ROG Phone

Games
Er worden twee games bij ROG Phone voorgeïnstalleerd, te weten Free Fire en Asphalt 9. Free Fire is een wel erg letterlijke PUBG-kloon met tekortkomingen. Zo zit er bijvoorbeeld geen crosshair in de game. Erg irritant. Het grootste probleem dat Free Fire heeft, is overduidelijk het feit dat PUBG en ook gratis zijn, maar beter functioneren en er leuker uitzien. Het racespel Asphalt 9 is erg leuk. De nadruk ligt niet op sturen of remmen, maar op het doen van tricks en heel veel driften. Het zorgt voor een compleet andere gameplay met veel tactisch gebruik van nitro.

Extra programma's
Je verwacht dat hier bloatware voorbijkomt, maar dat is een kwestie van interpretatie. Om het onderste uit de kan te halen, zijn er programmaatjes in het instellingenmenu, die andere fabrikanten gewoon als onderdeel hebben van de interface. Asus heeft, zoals vermeld, software ingekocht bij andere bedrijven. Waarom zou je het wiel nog een keer uitvinden als je het gewoon kunt overnemen?

  • Er kunnen twee simkaarten in je telefoon en dan is het logisch dat je voor veel apps ook twee accounts wilt hebben. Met Twin Apps kun je dat eenvoudig regelen.
  • Met Page Marker kun je webpagina's downloaden en deze later offline lezen. Handig voor mensen die gaan vliegen of vaak in de metro zitten. Deze functionaliteit werkt helaas alleen met Chrome.
  • ZeniMoji laat je een kort filmpje of gif maken. Een avatar kan in beperkte mate met je gezicht meebewegen en met de ogen knipperen. Leuk om een grappige reactie te geven via WhatsApp of zo, maar natuurlijk gewoon een gimmick.

Verder zijn er nog een hoop programma's, die de werking van je telefoon op de achtergrond bevorderen. De enige die er echt toe doet voor onze doelgroep bespreken we even apart.

Asus ROG Phone
PUBG is leuk op ROG Phone!

Game Genie
Het hulpprogramma dat ROG Phone gebruikt tijdens het gamen is Game Genie. Je kan dit menu altijd even oproepen en ervoor zorgen dat meldingen niet worden weergegeven. Niets bijzonders, want zoiets heeft de concurrentie ook. Game Genie gaat enkele stappen verder door ook de warmte, framerate, batterijniveau en de belasting van CPU en GPU weer te kunnen geven. Noch bij PUBG, noch bij Clash Royale, Fortnite, Asphalt 9 of Free Fire werd er FPS weergegeven.

Ten slotte kan je jouw YouTube en Twitch-account koppelen aan Game Genie en je gameplay live streamen. Dit kan in 480p, 720p en 1080p. Je kan kiezen of je alleen spelgeluiden wilt opnemen of vanaf je microfoon. Daarbij kun je ook jezelf filmen terwijl je aan het spelen bent. Fantastisch natuurlijk! Helaas is het mij niet gelukt om Game Genie live te laten streamen. Bij mijn verscheidene tests kwamen de streams later (vaak) wel op YouTube terecht. Streamen naar Twitch is niet gelukt: steeds verscheen de beruchte “error 2000”. Dit betekent dat je het wel werkend kunt krijgen, maar dat betekent wel een hoop pielen. Live streamen is op het moment dus niet echt live. Daarbij is het streamen niet zonder problemen. Game Genie  geeft opeens dat het geheugen vol is. Dit was uiteraard niet zo met meer dan 500Gb aan vrije ruimte, maar de opname werd wel gestopt. Na de stream wordt je beeldmateriaal wel automatisch geüpload. Opnemen werkt ook zoals verwacht. Je kan vervolgens de opname ook uploaden op Twitch, Mixer, YouTube en ga zo maar door. Helaas zijn er reeds genoeg apps die je gameplay kunnen opnemen, dus daar heb je Game Genie niet voor nodig. Als Game Genie de kinderziektes kan aanpakken, dan is het een top-app.

Asus ROG Phone
AeroActive Cooler met RGB logo

Extra modules
Wat de ROG Phone zo speciaal maakt, is natuurlijk de mogelijkheid om extra modules toe te voegen. Je kan een desktop dock aansluiten, een professional dock, een twinview dock, een WiGig Dock, een Gamevice en een AeroActive Cooler. Alleen de laatstgenoemde AeroActive Cooler zit bij je standaard aanschaf. Zoals de naam je al doet vermoeden, is het een extra ventilator voor wanneer ROG Phone harder moet werken bij zwaardere games. Tegelijk geeft het je de mogelijkheid om je koptelefoon en je oplaadsnoer aan de zijkant aan te sluiten. Het grote voordeel hiervan is, dat wanneer je jouw telefoon horizontaal vasthoudt (de zogenaamde landscape-modus), je draden niet irritant in de weg lopen. De zwaarste games die verkrijgbaar zijn op Android spelen voornamelijk in landscape-modus, dus dat is een slimme vondst.

Asus ROG Phone
Bij het aansluiten van de AeroActive Cooler

De andere modules zijn dus los verkrijgbaar via deze link. Een desktop dock kun je gebruiken om je ROG Phone te gebruiken als mini-pc. Je kan je telefoon dan aansluiten op een monitor met HDMI of DisplayPort. Daarnaast krijg je een hoop poorten zoals meerdere USB-aansluitingen en een poort voor je ethernet-kabel. Het professional dock heeft minder aansluitingen, maar kan 4K-beeld over HDMI pompen. Met het twinview dock klik je een tweede scherm van 2160 x 1080 aan je telefoon. Je kan dan bijvoorbeeld twee games tegelijk spelen. Het WiGig Dock laat je jouw beeld draadloos naar je tv overbrengen met minimale lag. Ten slotte is er de Gamevice. Deze gadget verandert je ROG Phone qua uiterlijk in een PlayStation Vita. Je hebt dan twee joysticks, de bekende actieknoppen, vier bumpers, een D-pad en een pauze- en terug-knop. De Gamevice kan ook games voor de gek houden dat je de game met je vingers bestuurt, terwijl je eigenlijk met je joystick bezig bent. Dit is uiteraard de ideale manier om een groot voordeel te hebben in games als PUBG en Fortnite. Helaas heb ik Gamevice dus niet kunnen testen. De prijs is €90,-.

Asus ROG Phone
Gamevice

Hoesjes
Asus is niet een bekend merk op de telefoonmarkt en daarom zijn hoesjes zeer lastig te krijgen in telefoonwinkels. Asus is dus begonnen deze zelf te fabriceren. Op het moment is er helaas alleen een bumper-hoes verkrijgbaar voor €49,- via deze link. Gelukkig voor de fans is de ROG Phone redelijk populair. Via Chinese groothandels op internet is dan ook een ruime variëteit te vinden voor een zacht prijsje.

In het dagelijks gebruik
Als je het strikt bekijkt, ben ik niet de doelgroep voor ROG Phone. Ik speel zelden 3D games en ben helemaal niet aan het prutsen met mijn instellingen, maar ik vind ROG Phone erg fijn in gebruik. Er zijn wat minpuntjes, maar die zijn voor mij te verwaarlozen met de reactiesnelheid, hoe het in mijn hand ligt, de airtriggers, de fotokwaliteit, het harde geluid en het heldere beeld dat ieder zonlicht kan weerstaan. Ik gebruik de AeroActive Cooler alleen voor deze review, maar verder niet. ROG Phone werkt net ietsje soepeler, is net iets rustiger voor mijn ogen, heeft net beter geluid en ga zo maar door. Het is een hele prettige ervaring die mij vaker laat glimlachen dan verwacht. De kleine irritaties, zoals wat framedrops in Clash Royale en een vingersensor op een rare plek zijn wat dit betreft niet doorslaggevend. Het subtiel showen van de RGB-achterkant zorgt steevast voor verbazing en enkele bewonderende blikken.

Conclusie
ROG Phone is prijzig, maar als je kijkt wat je ervoor krijgt is het een goede deal. Daarnaast is ROG Phone ook te krijgen met een abonnement. Natuurlijk dien je jezelf af te vragen of je het wel echt nodig hebt. Ben je een fervente gamer en horen PUBG en Fortnite voor jou bij de beste games ooit gemaakt voor een mobiel, dan moet je ROG Phone zo snel mogelijk aanschaffen. ROG Phone is een goede degelijke telefoon met enorm veel functionaliteit. Als je daar gebruik van wilt maken, dan kan je ook allemaal losse apps downloaden via Androids Play Store. Zoals je kunt lezen hierboven val ik eigenlijk niet in de doelgroep voor ROG Phone, maar kan ik deze gadget wel heel erg goed waarderen. Het is vergelijkbaar met de rijervaring in een Jaguar. Je komt er ook prima met een Opel en je kan niet zeggen dat je een Jaguar echt nodig hebt, maar je vindt de reis en je comfort gewoon belangrijk. Ben je toe aan een nieuw topmodel en wil je jezelf verwennen, dan is dit een hele leuke optie. Natuurlijk zijn er goedkopere modellen, maar die zijn geen ROG Phone.

Asus ROG Phone