Asus Zenfone 3 Zoom

De Asus Zenfone 3 Zoom is een Android telefoon van nog geen €500,-.  In deze prijsklasse zijn er wel meer Android toestellen te vinden, maar Asus zet in op de camera en een absurd grote batterij. Daarom zitten er behoorlijk wat foto's in deze review.

In deze review vergelijk ik de Zenfone 3 met de OnePlus 3T en de Samsung S7. Dit zijn telefoons uit dezelfde prijsklasse, dus dat leek mij wel zo eerlijk. Ik heb de Zenfone 3 gebruikt als mijn primaire telefoon en ik moet zeggen dat hij mij prima kon bijbenen. Toch zijn er een aantal zaken niet helemaal top, waardoor het niet een automatische aanrader kan zijn. Sowieso zijn vorig weekend de opvolgers gepresenteerd, die de meeste minpuntjes niet hebben.  

Asus Zenfone 3

Hoesje
Asus is relatief onbekend in de smartphonemarkt en dat is een nadeel als je bijvoorbeeld een hoesje wilt kopen. Ik heb altijd een hoesje om mijn telefoons en dankzij de Asus weet ik weer waarom. Als je de telefoon in je broekzak hebt, dan is er geen ‘broekzak-modus'. Dit heeft de OnePlus bijvoorbeeld weer wel. Mijn muziek stopt dus opeens, of verspringt naar een ander nummer. Fabrikanten gaan nu allemaal met de trend mee dat de randen rondom je beeldscherm (de bezel) zo dun mogelijk moeten zijn. Asus doet dat ook, maar tijdens het gamen zit je dus al snel over de rand. Mijn games denken dan dat ik met een extra vinger op het scherm tik, met desastreuze gevolgen. De Zenfone 4, die binnenkort uitkomt, heeft er standaard een hoesje bij, waardoor de meeste van deze probleempjes wegvallen.

AnTuTu benchmark
Om een onafhankelijk beeld te hebben, heb ik het benchmark programma AnTuTu v6.2.7 op alle toestellen gedraaid. Nu dien je de resultaten niet als zaligmakend te zien. De verschillen lijken door AnTuTu veel groter dan ze in het dagelijks gebruik zijn. AnTuTu plaatst de OnePlus 3T en de Samsung S7 dicht bij elkaar en de Zenfone 3 haalt slechts de helft van de score. De benchmarks die ik haalde zijn vergelijkbaar met de benchmarks die ik tegenkom op andere websites, wat aangeeft dat de test goed is verlopen.

Gemiddelde van drie benchmarks.

 

Asus Zenfone 3

OnePlus 3T

Samsung S7

 

63770

158263

132683

3D

13221

61516

46843

UX

23861

51253

44093

CPU

21055

34811

34123

RAM

5630

10683

7623

Specs
Na de dramatische benchmark verwacht je misschien zwakke specs, maar dat valt reuze mee. Er zit een Snapdragon 625 in, wat meteen de lage score verklaart. Asus sluit apps op de achtergrond, die een tijdje niet worden gebruikt, om geheugen te besparen en de besturing van de telefoon soepel te houden. Zenfone 3 heeft een full HD scherm van 5,5 inch met Gorilla Glass 5. Het interne geheugen is 4GB en mijn model heeft 64GB aan opslag. Je kan er een sd-kaartje tot 2TB insteken, dus opslag is geen enkel probleem. Aan de voorkant heeft Zenfone 3 twee camera's zitten. We gaan later kijken of dat enig voordeel oplevert. Verder heeft het BlueTooth 4.2 en zit er een FM-radio in. Tot zover niets verrassends.

Minpuntjes
Je kan twee simkaarten in de Zenfone 3 kwijt, maar slechts eentje kan gebruik maken van 4G. Ook moet je kiezen tussen een tweede simkaart of een sd-kaartje. Er is een vingerafdrukscanner, maar deze zit aan de achterkant. Even wennen, maar geen groot probleem. Wat wel een probleem voor mij is, is het gebrek aan wifi op 5 Ghz. Ik woon in een drukke omgeving en alleen wifi op 2,4 Ghz is echt vervelend. Af en toe kan ik dan ook geen verbinding maken met mijn router, die nog geen tien meter verderop staat. Onderaan de telefoon vinden we de drie bekende knoppen. Helaas zijn deze niet verlicht. Er is een koptelefooningang, maar met twee verschillende paren oordopjes bleek de ingang iets te nauw. De plug gaat er vaak heel stroef uit. Ik had initieel wat moeite om op het netwerk te komen van mijn provider. Uiteindelijk bleek dat ik alle instellingen met de hand moest invoeren. Dat is nog zo'n nadeel van een relatief onbekend merk.

Batterij
De grote plus is de batterij van 5000 mAh. Vergelijk dat maar met de S7 (die heeft 3000 mAh) en de OnePlus (3400 mAh). Compleet en totaal opladen vanaf een lege batterij met de snellader kostte mij 3 uur en 18 minuten. Dit was met de telefoon uitgeschakeld. Waar je rekening mee moet houden, is dat als er nog 21{976383d11fa462518c399b0112faa94e01f0c66c0dce8eb92c59d6f2520bde40} batterij wordt aangegeven, je dus nog urenlang kunt gamen. Bedenk wel, 21{976383d11fa462518c399b0112faa94e01f0c66c0dce8eb92c59d6f2520bde40} op je Zenfone 3 is 35{976383d11fa462518c399b0112faa94e01f0c66c0dce8eb92c59d6f2520bde40} op je Samsung S7.

Asus Zenfone 3

ZenUI

Asus noemt haar launcher voor Android ZenUI. Deze heeft verrassend veel functies, die helaas een beetje verborgen zijn in de app-lijst. ZenUI heeft een tellertje bij apps, zoals Facebook, WhatsApp en Instagram, zodat je weet hoeveel nieuwe berichten er binnen zijn gekomen. Dit is een feature die met Android 8.0 Oreo standaard wordt, maar je kan er nu al van genieten. (Op iPhone bestaat deze functionaliteit trouwens al.) Je kan het aantal pictogrammen op je scherm aanpassen en ook de animaties waarmee je van pagina verandert. Deze kunnen elke keer een willekeurig andere animatie zijn, wat zeker sommigen zal kunnen bekoren. Je achtergrondafbeelding kun je aanpassen met effecten en ook laten meebewegen met de schermen als je daarvan houdt. De kleuren voor je toetsenbord kun je aanpassen en ook met welke zoekmachine je snelzoekt. Helaas kun je niet oneindig scrollen door al je schermen heen. Ook de onderste balk voor meest gebruikte apps kan niet scrollen en de functies van de Terug en Apps-knoppen kunnen niet worden omgedraaid. Er zijn dus wel grenzen aan wat je kan aanpassen, maar er kan erg veel.

Asus Zenfone 3 - ZenUI tweaken
ZenUI tweaken

Thema's
Je kan de schil van je smartphone aanpassen met een thema. Er is veel keuze, maar het zoeken gaat erg moeizaam, omdat er geen handige filters zijn. Je kan ook thema's kopen en ze zelf ontwerpen. Als je graag van achtergronden wisselt kan dit leuk zijn. Of een zakelijk profiel voor op je werk en je anime-waifu voor in je vrije tijd. Helaas kun je de pictogrammen niet aanpassen met je eigen thema. Dat kan wel met een gekozen thema. Mocht je serieus een thema willen maken, dan zijn daar genoeg leuke apps voor te vinden.

Geluid
Bij een aantal games gaat het geluid van je muziek naar beneden, zodra je een game opstart. Het is mij niet gelukt dit rare gegeven te verhelpen. Ik game behoorlijk veel op mijn mobiel, maar ik had niet eens door hoe vaak ik daarbij muziek draai. Deze functie moest duidelijk optioneel zijn, want nu is het ongelofelijk irritant. Sowieso lijkt mij andersom logischer: het geluid dempen van de game die je speelt. Dit gebeurt dus niet bij elke game, maar toevallig wel bij de games die ik het meest speel. Er zijn twee games reeds aanwezig op de telefoon, namelijk Need for Speed: No Limits en SimCity BuildIt. Deze hadden het probleem niet. Je kan ook niet afzonderlijk meldingsgeluiden instellen voor verschillende apps. Een apart geluid voor je e-mails of WhatsApp is dus niet mogelijk. Dit kan ook niet op iOS en sommige Androids, zoals OnePlus. Toestellen van Samsung kunnen dit trouwens wel. Je kan wel je beltoon aanpassen, maar dat lijkt mij logisch.

Asus Zenfone 3 - Thema's & Bloatware
Thema's & Bloatware

Bloatware
Er zijn aardig wat programma's van te voren geïnstalleerd door Asus. Ik wil meteen opmerken dat de opvolgers van de Zenfone 3 de meeste van deze programma's missen. Op zich heb ik weinig problemen met bloatware, want ik gooi het doorgaans meteen van mijn telefoon af. Ook de schil vervang ik door mijn eigen launcher, zodat ik daar geen last van heb. En inderdaad, mijn Nova Launcher werkt als een zonnetje op de Zenfone 3. Maar voor deze review heb ik mij volledig ondergedompeld in alles wat Asus mij wilde bieden.

Snelmemo
De grootste domper was wel het notitieprogrammaatje genaamd Snelmemo. Je hebt slechts tien regels om iets op te schrijven. Een doorsnee boodschappenlijstje is dus meteen een uitdaging. Iets puntsgewijs noteren is trouwens niet ingebouwd. Je kan wel je tekst een andere kleur geven, als je dat wilt. De teksten die je noteert zijn helaas alleen als plaatje te delen. Dat maakt het meteen onhandig als notitiehulp bij vergaderingen.

Mini Movie Maker
De Mini Movie Maker zet muziek onder je filmpje en gooit er flitsende effecten overheen. Het filmpje kan maximaal 60 seconden zijn, dus dat is ideaal voor Instagram-gebruikers. De optie om hetzelfde te doen voor je foto's is een stuk interessanter. Je kan maximaal 100 foto's selecteren en er wordt iets leuks van gebrouwen. Micro-management is ook mogelijk voor de muggenzifters onder ons. Het probleem is wel dat je na een tijdje alle effecten wel hebt gezien en de muziekjes wel hebt gehoord. Dan moet je dus wat extra muziekjes, effecten en thema's downloaden. Dit is gelukkig gratis. Helaas staat er aan het eind wel in beeld ‘Asus Mini Movie'.

Asus Zenfone 3 - Fotocollage
Fotocollage (simpel voorbeeld)

PhotoCollage
Er is een fotocollage programma, waarmee je ook stickers kunt maken. Voor fans van Snapchat misschien interessant. Extra stickers kun je aanschaffen voor een klein bedrag. Hoe klein het bedrag ook is, ik geef het er niet aan uit. De klok werkt een beetje omslachtig, maar dat is gewoon het wennen. Dat geldt ook voor het systeem met bellen, je contacten, het creëren van een snelkoppeling voor direct bellen en het aanmaken van groepen. Let wel: Asus heeft in veel gevallen meer opties dan de standaardprogramma's van Google, maar je moet er wel voor uit je comfortzone komen.

Game Genie
De app Game Genie laat je jouw scherm opnemen. Erg leuk en handig. Je kan ook meteen je gameplay uitzenden via YouTube en Twitch. Op Twitch is er enige vertraging, maar de beelden zijn wel te volgen. Bij YouTube zijn de beelden pas veel later online te zien. Twitch geeft mijn stem te hoog weer (maar het gamegeluid is goed) en YouTube heeft dat probleem niet. Naast streaming-functionaliteit, kun je ook je gameplay opslaan op je telefoon en later alsnog uploaden. Handig als je wat schoonheidsfoutjes wilt wegpoetsen of met Mini Movie extra effecten wilt toevoegen. Game Genie kan ook de knoppen voor Terug en Apps uitschakelen, zodat je deze niet per ongeluk indrukt.

Overig
De Weer-app, Calculator en Bestandsbeheer zijn gewoon prima. De Calculator heeft ook conversie voor wisselkoersen, maten gewichten en volume. Over Asus ZenFit wil ik het niet hebben en Do It Later is voor mij Do It Never. Maar Asus heeft dus ook een Lasermeetlat en dat is erg tof. Alles onder de 1,50 meter kan je telefoon meten. Ik zit 56,8 centimeter van mijn scherm af en de rechtermuur is 105,6 centimeter van mij verwijderd. Natuurlijk is het een gimmick, maar erg handig als je het opeens moet weten vanwege een op handen zijnde Ikea-bezoek.

Asus Zenfone 3

 

Camera
Gamen gaat goed (alhoewel sommige games iets langer moeten laden dan ik gewend ben), multitasken is geen enkel probleem en ook alle cloudprogramma's, zoals OneDrive, Dropbox en Stack werken soepel. Op een aantal eigenaardigheden na, werkt de Zenfone 3 dus naar behoren. Dan nu het tweede onderscheidende punt, waar Asus prat op gaat: de camera. Eigenlijk camera's want Asus gebruikt er twee om zo een optische zoom tot 2,3 keer mogelijk te maken.

Testmethode
Ik heb foto's gemaakt met de drie toestellen met behulp van het automatische scherpstellen en op drie verschillende standen. Standaard, twee keer ingezoomd (om de optische zoom te vergelijken) en maximale zoom. Dit is lastig om eerlijk te doen, want OnePlus heeft bijvoorbeeld geen aanduiding hoe ver er wordt ingezoomd. Daar moest ik dus gokken. De Samsung S7 gaat tot 8x zoom en Zenfone 3 haalt zelfs 12x zoom. Indrukwekkend, maar bij grotere afstanden lijkt de camera dus erg veel te bewegen. Ook met ondersteuning blijf je dit houden. Bij zo'n vergroting is het ook niet mogelijk om scherp te stellen op een bepaald object en de lichtinval automatisch te laten wijzigen. Een ander probleem met vergelijken is het formaat van de foto's. Zenfone 3 fotografeert 3928 x 2208 pixels, OnePlus pakt de plaatjes op 4640 x 3480 en de S7 doet het op 4032 x 3024. Bij veel tegenlicht hebben alle telefoons het moeilijk. Als je het object als onderwerp selecteert, dan kan het bleek overkomen. Pak je het licht zelf, dan wordt het onderwerp weer iets te donker. Hierbij is het wel handig om zelf iets van fotografie te weten en de belichting zelf bij te stellen. Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden, dus hier volgen de vergelijkingsfoto's.

Vergelijking: Zenfone 3 - Samsung S7 - OnePlus 3T
Zenfone 3

Vergelijking: Zenfone 3 - Samsung S7 - OnePlus 3T
OnePlus 3T

Vergelijking: Zenfone 3 - Samsung S7 - OnePlus 3T
Samsung S7

Vergelijking: Zenfone 3 - Samsung S7 - OnePlus 3T
Zenfone 3

Vergelijking: Zenfone 3 - Samsung S7 - OnePlus 3T
OnePlus 3T

Vergelijking: Zenfone 3 - Samsung S7 - OnePlus 3T
Samsung S7

Vergelijking: Zenfone 3 - Samsung S7 - OnePlus 3T
Zenfone 3 – 2x zoom

Vergelijking: Zenfone 3 - Samsung S7 - OnePlus 3T
OnePlus 3T – zoom

Vergelijking: Zenfone 3 - Samsung S7 - OnePlus 3T
Samsung S7 – 2x zoom

Vergelijking: Zenfone 3 - Samsung S7 - OnePlus 3T
Zenfone 3 – 12x zoom

Vergelijking: Zenfone 3 - Samsung S7 - OnePlus 3T
OnePlus 3T – max zoom

Vergelijking: Zenfone 3 - Samsung S7 - OnePlus 3T
Samsung S7 – 8x zoom

Vergelijking: Zenfone 3 - Samsung S7 - OnePlus 3T
Zenfone 3

Vergelijking: Zenfone 3 - Samsung S7 - OnePlus 3T
OnePlus 3T

Vergelijking: Zenfone 3 - Samsung S7 - OnePlus 3T
Samsung S7

Vergelijking: Zenfone 3 - Samsung S7 - OnePlus 3T
Zenfone 3 – 12x zoom

Vergelijking: Zenfone 3 - Samsung S7 - OnePlus 3T
OnePlus 3T – max zoom

Vergelijking: Zenfone 3 - Samsung S7 - OnePlus 3T
Samsung S7 – 8x zoom

Vergelijking: Zenfone 3 - Samsung S7 - OnePlus 3T
Zenfone 3

Vergelijking: Zenfone 3 - Samsung S7 - OnePlus 3T
OnePlus 3T

Vergelijking: Zenfone 3 - Samsung S7 - OnePlus 3T
Samsung S7

Vergelijking: Zenfone 3 - Samsung S7 - OnePlus 3T
Zenfone 3

Vergelijking: Zenfone 3 - Samsung S7 - OnePlus 3T
OnePlus 3T

Vergelijking: Zenfone 3 - Samsung S7 - OnePlus 3T
Samsung S7

Voor degenen die wil weten hoe goed video is op Zenfone 3 en de complete collectie aan foto's achter elkaar willen zien, is hier een filmpje. Het geluid wordt met de OnePlus aanmerkelijk harder opgenomen. Ook de schokken bij de opnames van de OnePlus zie je gebeuren tijdens het filmen.

Conclusie
De Zenfone 3 is een leuke telefoon die voor mijn gevoel net teveel steken laat vallen. Geen 5 Ghz wifi, weinig opties met geluid, vervelende koptelefooningang en een camera waar ik niet steil van achterover sla. De immens grote batterij is een grote plus. De Asus ZenUI launcher vind ik beter dan die van Samsung, sommige bloatware is warempel handig en gamen gaat gewoon goed. Omdat de andere twee telefoons net wat beter presteren bij dezelfde prijs en ook omdat de Asus Zenfone-opvolgers reeds staan te trappelen van ongeduld, kan ik de Zenfone 3 gewoon niet aanraden als een nieuwe aankoop. Mochten de camera en de grote batterij jou in de smaak vallen, wacht dan de review van de Zenfone 4 af.