Logitech G603 en G613: supersnel draadloos

Met wat kunst en vliegwerk is het PoeHao gelukt om een afspraak te krijgen met Logitech. Er hing al een aantal maanden iets in de lucht, maar het was niet duidelijk wat. Nu is meteen duidelijk waarom Logitech zo geheimzinnig deed.

Logitech G603 en G613

Snel
Gamers houden niet van draadloze input apparatuur. Hun muizen en toetsenbord moeten bedraad zijn om zo snel mogelijk hun acties door te geven aan de pc. Logitech heeft nu een draadloos systeem ontwikkeld genaamd Lightspeed dat nog sneller reageert dan de bedrade variant van de concurrenten. Dat is dus sneller dan goedgekeurde -randapparatuur. Alsof dit niet opmerkelijk genoeg is, heeft Logitech er hard aan gewerkt om deze technologie zo goedkoop mogelijk op de markt te brengen. De prijzen zijn gelijk aan de gamer-uitvoeringen met draad en dat is wel heel bijzonder.

Logitech G603 inputspeed

Precies
Onze afspraak begint met het tekenen van geheimhoudingsverklaringen: altijd een goed teken. Dan krijgen we een lang verhaal te horen over de techniek die erbij komt kijken om een draadloze muis zo secuur mogelijk de informatie te laten doorgeven en tegelijk zo zuinig mogelijk te laten werken. Een interessant gegeven, maar zodra het gaat over de laatste innovatie van Logitech wordt er alleen in algemeenheden gesproken. Begrijpelijk, maar dan kon de gedetailleerde introductie ook een stuk korter. Er is in ieder geval een nieuwe sensortechniek genaamd Hero, waardoor de muis accurater is met minder stroomverbruik. De Hero-sensor haalt een gevoeligheid van 12.000 dpi.

Logitech G603

Zuinig
In de energieslurpende stand kun je met de G603-muis 500 uur gamen, dat staat gelijk aan meer dan 20 dagen non-stop. (Ter vergelijking: de voorloper G602 kon 250 uur aan gameplezier verschaffen!) In de zuinige modus (en ook in de Bluetooth-modus) loopt je gametijd op tot 1500 uur pure gametijd. Dit lukt op twee AA-batterijen. (Ja, ze waren van dat bekende merk met het speelgoedkonijn in de reclame, maar toch.) Je kan ook op slechts één batterij werken als je de muis lichter wilt maken. De muis is makkelijk te demonteren, omdat de behuizing alleen met magneten vastzit.

Logitech G603 - Demonteren

Standaard
De G603 muis is zoals we gewend zijn van Logitech zeer degelijk uitgevoerd, maar (helaas) nogal standaard. Geen toeters of bellen, geen RGB en geen extra knoppen. Er zijn naast de linker- en rechtermuisknop ook een klikbaar muiswiel, een knop om de dpi te wijzigen en twee knoppen voor je duim. (Ter vergelijking: de voorloper G602 heeft 11 programmeerbare knoppen!) Alle knoppen zijn wel programmeerbaar. De luxe Logitech muizen geven je de optie om het muiswiel traploos te laten draaien, maar dat kan Hero niet. Ook wil Logitech niet ingaan op toekomstige modellen, die beter geschikt zijn voor MMO- en MOBA-gamers, met meer knoppen.

Logitech G613 - Knoppen

G613
De grootste uitdaging was een zuinige en nauwkeurige muis te maken. Zodra dat gelukt was, bleek een draadloos toetsenbord een eitje. De presentatie gaat dan ook niet erg diep in op het G613 toetsenbord. Het mechanische G613 toetsenbord heeft de eigen Romer-G-switches, die het meest lijken op Cherry Brown-switches. Er zitten onder andere zes programmeerbare knoppen,  aparte media toetsen en een batterij-indicator op. Helaas is de karakteristieke traploze volumeregelaar van Logitech afwezig en hebben we ‘gewone' volumeknoppen in de plaats gekregen. Op twee AA-batterijen houdt de G613 het anderhalf jaar uit met Lightspeed-verbinding. De G613 wordt geleverd met een palmsteun en een houder voor je smartphone.

Logitech G613 - Lightspeed

De G603 en G613 hebben naast de Lightspeed-verbinding ook Bluetooth, zodat je de muis en het toetsenbord tegelijk met een andere pc kunt verbinden. Ideaal voor bijvoorbeeld streamers die een tweede pc hebben. Er zit op beide apparaten een knop om te wisselen van connectie.

Met de G603 en de G613 komt Logitech volgens eigen zeggen met de beste, zuinigste en snelste draadloze randapparaat tot nu toe. Vanaf de tweede week van september zijn ze te koop. De G603 muis gaat €79,99 kosten, ongeveer evenveel als de huidige G602. Het G613 toetsenbord ligt voor €149,99 in de schappen.