MSI Trident 3

Trident 3 VR7RC-027EU (hierna Trident) heeft bijna dezelfde specs als de MSI Camo Squad laptop die ik eerder testte. We hebben het hier alleen over de kleinste gaming pc op de markt die ondersteunt. Door zijn stijlvolle uiterlijk is de Trident uitermate geschikt om in de woonkamer mee te pronken en samen met anderen te genieten van virtual reality.

Trident 3 - Staand

De Trident is iets groter dan een PlayStation 4 of de Xbox One, maar het scheelt niet veel. Wat meteen opvalt is het asymmetrische design vol driehoeken. Trident is echt bedoeld om mee te showen en niet om weg te zetten in een hoekje. Daarom is er een voet bijgeleverd, zodat je kunt kiezen tussen een horizontale en een verticale opstelling. 

Trident 3 - met PS4 en Xbox One S

Specs
De Trident is een mini-pc, dus heeft MSI sommige onderdelen speciaal hiervoor ontwikkeld. Het moederbord en de grafische kaart zijn bijvoorbeeld verkleind. Daarnaast heeft Trident een grote poweradapter die los bijgeleverd wordt. Het snoer hieraan is behoorlijk lang, dus deze is goed weg te werken. De kast heeft slechts 4,72 liter aan inhoud. MSI heeft daarom een M.2 SSD van 256GB erin gezet met een harde schijf met 1 TB aan vrije ruimte ernaast. De processor is een i7-7700 geklokt op 3,6 GHz vergezeld van 8 GB DDR4 RAM geheugen met een snelheid van 2400 MHz. Je kan het geheugen verder uitbreiden tot 32 GB als je daar behoefte aan mocht hebben. De grafische kaart is een Nvidia MSI GeForce GTX 1060 Gaming met 3 GB aan videogeheugen. Consumenten houden van keuzes en daarom zijn er een paar varianten op de markt. Je kunt ook kiezen voor een Trident met een i5-7400 processor of juist een andere grafische kaart. MSI heeft ook een GTX 1050Ti met 4GB, een GTX 1060 met 6GB en een GTX 1070 met 8GB voor de fijnproever. Deze is ook verkrijgbaar in het wit, als dat toevallig beter in je inrichting past. Mocht je de Trident willen uitbreiden, dan zie je in het onderstaande filmpje precies waar wat zit.

Aansluitingen
Aan de voorkant zijn er twee USB 3.1 aansluitingen, een USB type C, een HDMI (voor je virtual reality-speelgoed), een microfoon- en een koptelefooningang. De achterkant is veel ruimer bedeeld uiteraard met vier keer USB 2.0, een USB 3.1, een netwerkaansluiting, line in-, line out- en een microfooningang. De grafische kaart heeft een HDMI, DVI en DisplayPort om gebruik van te maken. Er is ook een HDMI-ingang voor de aansluiting aan de voorkant. Om deze te verbinden met je grafische kaart heeft MSI een extra kabeltje erbij gezet. Verder is er de mogelijkheid gebruik te maken van WiFi en een BlueTooth 4.2 in de Trident geïntegreerd, wat je nodig hebt voor de bijgeleverde game controller.

Trident 3 - Aansluitingen

Klein is fijn
Het motto is “Think small, play big”. De Trident is zeker handzaam. Ik heb deze kleine baas veelvuldig meegenomen en dat is geen probleem. Omdat het een klein kastje is, lijkt het aansluiten ook heel snel te gaan. Dit is natuurlijk omdat je nergens ver voor hoeft te reiken of te zoeken. Het is een plezierig ding om naar te kijken, maar kun je er ook lekker op gamen?

Videokaart
Je kan de meeste games straffeloos opstarten en gewoon spelen. Wil je echt 60 fps halen, dan is het voor nieuwe zware games zoals Mass Effect: Andromeda en Rise of the Tomb Raider wel nodig om een beetje te spelen met je instellingen. Games als DOOM, Quake Champions en The Witcher 3 pompen zonder problemen ten minste 60 fps. In mijn optiek is een GTX 1060 met 3 GB voor de Trident een prima keuze als je gewoon games speelt voor de gameplay en het verhaal. Wil je de komende jaren verzekerd zijn van 60 fps bij de nieuwste games, dan is een versie met een zwaardere videokaart aan te bevelen. Mocht je Trident vooral willen gebruiken voor virtual reality, dan is er geen vuiltje aan de lucht.

Om de cijferliefhebbers tegemoet te komen, hebben we de 3DMark Fire Strike-scores voor jullie genoteerd. Laat gerust in de reacties weten wat jullie van deze aanpak vinden: willen jullie andere benchmarks, meer cijfers, andere cijfers, meer tabellen, meer kleur of dat we gewoon alle data weglaten, geef het aan in je reacties.

Benchmarks
Voor de officiële benchmarks heb ik 3DMark Fire Strike ingezet. Hieronder zijn de uitkomsten van vier runs en hun gemiddelde weergegeven. Gemiddeld kwam ik op een score van 12105,25 waarmee de Trident sommige GTX 1060 met 6Gb geheugen achter zich laat. Heel indrukwekkend staaltje techniek. Onze stress tests kwamen consequent boven de 97% uit, waarmee Trident ook hiervoor slaagt.

3DMark Fire Strike - Trident 3

3DMark Fire Strike Run 1 Run 2 Run 3 Run 4 Gemiddelde
Fire Strike score 10343 10398 10407 10382 10382,50
           
Graphics Score 12043 12126 12139 12113 12105,25
Graphics test 1 56,48 55,15 57,17 56,95 56,44
Graphics test 2 48,81 48,94 49,02 48,99 48,94
           
Physics Score 12535 12595 12579 12567 12569,00
Physics test 39,8 39,99 39,94 39,9 39,91
           
Gecombineerde score 4457 4463 4469 4452 4460,25
Gecombineerde test 20,73 20,76 20,79 20,71 20,75

In game
Sommige games geven je de mogelijkheid om een benchmark te draaien. Dit zijn altijd worst case scenario's, dus een weergave wat er in het meest negatieve voorval op je scherm komt. Hieronder een compilatie van tien games gespeeld op de Trident. Bij de meeste games kun je in de linkerbovenhoek meekijken hoeveel fps er worden getoond. Let wel, dat het aantal fps minder is in de opnames, omdat de Trident ook tegelijk moest streamen. Onder het filmpje hebben we een overzicht van een aantal games waarvan wij benchmarks hebben gedraaid. De resultaten zijn de gemiddelden van drie test runs. 

Trident 3 - In game benchmarks

Het lijkt er sterk op dat MSI ieder product met een andere samenstelling aan software de deur uit doet. De Trident heeft iets meer bloatware dan ik gewend ben in ieder geval. Hieronder een weergave van de extra software in afnemende volgorde van wenselijkheid.

  • MSI Gaming Center – Een hub voor al je gaming-programma's en -instellingen
  • Nahimic 2 – Beheer je geluid en voeg custom effecten toe aan je livestream
  • SteelSeries Engine 3 – Om al je SteelSeries apparatuur, zoals je controller, te beheren
  • XSplit – Een jaar lang gratis streaming software
  • WTFast – Vermindert latency in MMO's
  • Dragon Eye 64 bit – Kijk YouTube of Twitch terwijl je games speelt
  • MSI Remind Manager
  • 5 dagen Office 2016
  • Norton Antivirus

Wat kan weg
Al deze programma's zijn makkelijk te verwijderen, mocht je er geen behoefte aan hebben. Wel raad ik iedereen aan om de software even zelf uit te proberen voordat je ze verwijdert. (Dit geldt niet voor Norton: Norton blokkeert standaard GOG en heeft voor mij afgedaan.) MSI Gaming Center geeft je meer controle over je pc en laat desgewenst de belasting van de Trident zien. 

MSI Gaming Center

Nahimic 2 is je audio driver, maar kan nog veel meer. Je kan je geluid tot in de puntjes tweaken, waarbij je een apart profiel voor iedere soort game of applicatie maakt. Je kan effecten over je microfoon gooien, zodat je heel stoer of heel sensueel klinkt voor je medespelers. Er zijn effecten die je kunt af laten gaan tijdens je livestream om je stream op te leuken. Deze effecten kun je zelf kiezen. Je zit dus niet vast aan de standaard geluiden. Ten slotte is er een sound tracker waarbij op het scherm wordt weergegeven waar het geluid vandaan komt. Een leuk idee, maar het werkt voor mij nog niet goed genoeg. De meeste games geven duidelijk aan waar een eventuele schutter zich bevindt. Veel van de functionaliteit  van Nahimic gaat niemand gebruiken, maar de audiodriver maakt het wel een essentiële applicatie om op je pc te laten staan.

De SteelSeries Engine 3 is voor je SteelSeries hardware, zoals de bijgeleverde controller. Met een SteelSeries toetsenbord kun je ook gebruik maken van Gamesense en natuurlijk is er volledige RGB-ondersteuning voor SteelSeries-producten die dit ondersteunen. Mocht je de controller helemaal nooit willen gebruiken, dan kun je dit programma gerust verwijderen.

XSplit laat je makkelijk games streamen. Het is een betaald programma, maar bij aankoop van de Trident kun je het een jaar gratis gebruiken. WTFast zorgt voor minder latency in MMO's. Ik heb dit helaas niet kunnen testen, want om gebruik te maken van de proefversie moest ik een betaalmiddel doorgeven. 

Dragon Eye leek mij één van de sufste programma's die ik dit jaar had gezien, maar daar vergiste ik mij in. Je kan hiermee Twitch of YouTube-kanalen kijken met een picture-in-picture modus. Mega handig voor walkthroughs of als je aan het grinden bent. Je kan het beeld ook zo doorzichtig maken als je wilt. Dragon Eye is een leuke vinding, die je alleen maar gebruikt omdat het kan. Helaas is er een beperkte lijst van games waar Dragon Eye in werkt.

Wat ik miste
Het is moeilijk te geloven, maar MSI Afterburner is dus niet standaard op de Trident aanwezig. Hiermee kun je je videokaart overklokken en je hardware scherp in de gaten houden. Een voorinstallatie van Steam, Origin, Uplay en GOG met de optie om op te starten samen met Windows staat mij meer aan dan bijvoorbeeld Microsoft Office. De Trident is gepositioneerd als gaming pc en dat zijn de programma's die je gebruikt om een game te spelen.

MSI geeft je de SteelSeries Stratus XL controller bij de Trident. Dit is een bijzondere Bluetooth controller met de Xbox-knoppen in een PlayStation-indeling. Stratus is net iets kleiner dan een Xbox One-controller en ligt de meeste mensen dus prima in de handen.

De feedback van de knoppen is een tikkeltje zwaarder dan wat ik gewend ben en dat voelt erg fijn aan. Ik had wel wat extra lampjes en kleuren verwacht van SteelSeries. Stratus is ook te gebruiken op je Android smartphone. Helaas kan je Stratus slechts één apparaat in zijn geheugen hebben. Als je dus Stratus met je telefoon wilt gebruiken, dan moet je eerst Trident laten vergeten. Het is mij ook niet gelukt om Stratus te pairen met mijn Samsung S7. Na wat pogingen koppelde mijn OnePlus 3T wel met Stratus, maar games herkenden de controller niet. Dit kan natuurlijk aan mij liggen, maar het koppelen met je Android gaat niet vanzelf. Installeren gaat helaas niet automatisch met Windows 10. Er zijn duidelijke aanwijzingen voor het hele proces, maar het is een beetje omslachtig. Dit ligt volgens mij aan Microsoft en hoe zij Bluetooth-apparaten willen beheren en is dus niet iets waar de fabrikant debet aan is. Je moet altijd de firmware installeren en hiervoor heb je een micro-USB-kabeltje nodig. Dat is niet bijgeleverd, maar je mag inderdaad in 2017 aannemen dat een doorsnee gamer een micro-USB-kabel heeft liggen.

Stratus XL - software

Stratus heeft het een tijdlang prima gedaan. Alleen Vikings – Wolves of Midgard weigerde te reageren op Stratus. Vikings – Wolves of Midgard werkt wel goed met een bedrade Xbox 360-controller. Opeens kreeg ik problemen met de firmware van de Stratus XL. De ‘Back'-knop begon heel stug te reageren en vaak leek één van de triggers te blijven hangen. De controller uit en weer aan zetten helpt wel, maar is natuurlijk niet te doen midden in een game. Een andere oplossing is de deadzone verhogen, zodat de knoppen weer normaal reageren. Een rare bug de duidelijk aan de software ligt. De software is een onderdeel van SteelSeries Engine 3 en geeft je de mogelijkheid om de aansturing van je knuppels minutieus in te stellen. De functies van de knoppen zijn helaas niet te wijzigen.

 

Conclusie Stratus
De hardware is erg goed en Stratus is een degelijke controller met fijne feedback van de knoppen en een leuke afmeting voor de meeste handen. Wat ik wel had willen zien is lampjes in de knoppen, zoals de Xbox-controller van Microsoft ook heeft. De software is duidelijk de achilleshiel van Stratus. Het koppelen met Trident of telefoons is omslachtig, de bugs zijn erg irritant en de functies van de knoppen zijn niet te wijzigen.

Conclusie Trident 3
Trident is een prima game-pc,  dat staat als een paal boven water. Trident is echt bedoeld om de pc in de huiskamer te brengen en te spelen met anderen. Met de specs van Trident draait een game als Rocket League zonder problemen op 4K. De vraag is natuurlijk of de prestaties de prijs rechtvaardigen. Door de bitmining-hype zijn de prijzen voor videokaarten sterk gestegen. De MSI GTX1060 videokaart kost nu ongeveer €320,- en de Intel i7-7700 processor gaat voor €310,- over de toonbank. Zo duur is Trident met zijn €1299,- dan toch niet.  Je betaalt daarnaast niet alleen voor de hardware, maar voornamelijk voor de stijlvolle kleine uitvoering. Het oog wil ook wat en Trident is naast een blikvanger ook oogstrelend. Apple heeft met een soortgelijke aanpak een hele succesvolle formule gecreëerd, dus daar zit wel wat in. Wil je de blits maken met een mini-pc met maxi-vermogen, dan is Trident een uitstekende keuze. Ben je prijsbewust en doet het uiterlijk van je pc er voor jou niet toe, dan kun je het beste wachten tot de prijzen voor grafische kaarten weer gaan zakken en vervolgens zelf iets in elkaar schroeven. 

Trident 3