Plantronics RIG 400

De Plantronics RIG 400 is precies wat je ervan verwacht en nog een beetje meer. Het is een goedkope lichtgewicht koptelefoon met surround sound en een microfoon die je los kunt koppelen. Het geluid is strak en helder, zoals je mag verwachten. Wat echt opvalt is dat de surround weergave beter is, dan de concurrenten op dit prijspunt.

Plantronics RIG 400

In het kort
De Plantronics RIG 400 is de goedkoopste van de RIG-serie en dient als een instapmodel. Het heeft dus niet alle toeters en bellen van de grote broers RIG 600 en RIG 800, maar er is alles wat je nodig hebt: noice cancelling, memory foam op de oorschelpen en een demonteerbare ‘boom mike'. Ook zit er een code bij voor Dolby Atmos. Voor een overzicht over de verschillen lees je onze preview.

Bouwpakket
Als je een Plantronics koptelefoon aanschaft, dan komt deze standaard als een bouwpakket. Je kan de koptelefoon meteen afstellen voor jouw formaat hoofd. De losse onderdelen zijn de oorschelpen, die aan elkaar zijn verbonden met een snoer van anderhalve meter dat uitmondt in een 3,5 mm jack. In het snoer van de koptelefoon is een kleine schuif aangebracht om de microfoon uit te zetten en een extra schuif om het volume aan te passen. Er is een licht hardplastic frame om alles bij elkaar te houden en voor extra draagcomfort is er een elastische hoofdband. Ook zit er een verloopstekker bij voor geluidssystemen met een aparte microfoon- en geluidaansluiting. Ten slotte is er een losse microfoon die je kunt vastmaken aan je linker oorschelp.

Plantronics RIG 400 - snoer

Comfort
Na een korte tijd heb ik niet meer door dat ik een koptelefoon op heb, wat een goed teken is. Maar na een uur intensief gamen worden mijn oren wel warm in de ‘over ear' schelpen. Dit vind ik wel jammer. Ook heb ik een groot hoofd, wat na lange tijd zorgt voor enige druk op mijn oren. Ik heb de hoofdband verwijderd en heb daar in ieder geval geen last meer van.

Vergeleken met de concurrentie
De geluidskwaliteit is erg goed en strak. Mijn DS502 koptelefoon van €79,- heeft een iets voller (en lager) geluid, maar het geluid van de RIG 400 is helderder. De Corsair Raptor HS40 van €55,-  heeft een vergelijkbare sound, maar qua surround effecten komt de RIG 400 zuiverder over. Het lichtgewicht ontwerp is voor mij het grootste pluspunt, vooral ten opzichte van de twee anderen. Je kunt deze koptelefoon makkelijk voor langere tijd gebruiken, zonder dat het je gaat irriteren. Daar wil ik wel bij opmerken dat de MSI DS502 qua draagcomfort mij toch iets lekkerder over de oorschelpen heen valt. Ook krijg ik met de DS502 geen last van oor-oververhitting.

Plantronics RIG 400 - klik

Dolby Atmos
De hoofdreden voor de meeste mensen om deze koptelefoon aan te schaffen is de extra toegevoegde code voor Dolby Atmos. Hiermee kun je de Dolby Atmos app installeren op je pc en/of  Xbox One en genieten van geluid om je heen en van bovenaf. Deze code kost normaliter €15,- en is dus een leuke bonus. Om niet te veel af te dwalen heb ik mijn ervaringen met Dolby Atmos beschreven in een aparte review.

Conclusie
De Plantronics RIG 400 is een budget koptelefoon die alles doet wat je ervan verwacht, maar voor mij en mijn warme oren wat steekjes laat vallen. Voor een instapmodel val je je hier echt geen buil aan: lichtgewicht, kraakhelder geluid en aanpasbaar. Als je daarnaast benieuwd bent naar Dolby Atmos, dan is het een goedkope manier om ermee kennis te maken. Ik moet wel opmerken dat ik aanmerkelijk minder tevreden ben over Dolby Atmos dan de Plantronics RIG 400 en dat je Dolby Atmos een maand gratis kunt testen. Kijk dus eerste even rustig of Atmos ook iets voor jou is. De prijsstelling is, zelfs als je Dolby Atmos niet gebruikt, helemaal prima vergeleken met de directe concurrentie.

Plantronics RIG 400 - doos