Gamescom – Interview Matt Firor (Elder Scrolls Online)

Nieuwtje: de president van ZeniMax Online, Matt Firor, liet zich ontvallen dat rond 20 oktober de Dragonhold-DLC uitkomt! Hij had ons tijdens Gamescom 2019 nog meer te vertellen over de MMORPG The Elder Scrolls Online, Google Stadia en het werven van nieuwe spelers.

Waar gaat ESO heen na Elsweyr met de Khajiit, of mag je daar niets over zeggen?
Daar mag ik inderdaad nog niets over zeggen, maar ik kan wel een paar hints geven. We hebben sinds 2017 hoofdstukken zoals Morrowind, later Summerset en dit jaar met Elsweyr. Maar deze keer deden we een jaar lang verhalen in DLC 1, 2 en 3. DLC 3, Scalebreaker, komt 27 augustus uit en DLC 4 Dragonhold 4 komt ergens in oktober, de 20e dacht ik. Dus we sluiten het Elsweyr-verhaal af in Dragonhold. Volgend jaar beginnen we een met een nieuw verhaal.

Dat verhaal gaat ook weer een heel jaar beslaan?
Juist. Het wordt fantastisch, je gaat ervan genieten, maar we mogen er nog niets over zeggen.

Gaan we misschien naar een andere dimensie?
Geen commentaar.

De nieuwe standaard voor ESO wordt dus een jaar lang één verhaal vertellen?
Ja. Het is beter voor onze spelers en makkelijker om het overzicht te bewaren. Vorig jaar was tof, maar ga maar na: het eerste kwartaal was Dungeon DLC, toen waren er High Elves in Summerset, in het 3e kwartaal was het weerwolven in Wolfhunter en het vierde de Argonians in Murkmire. Spelers die toen begonnen, dachten dat ze in Summerset gingen rondlopen, maar zaten opeens in Murkmire. Het is nu veel makkelijker omdat je weet dat het verhaal zich in Elsweyr afspeelt met de katachtige Khajiit en je weet dat er draken gaat tegenkomen.  

ESO Elsweyr
ESO Elsweyr – Dragonhold

Groeit het aantal spelers van ESO nog steeds?
Jazeker. Er zijn 13,5 miljoen spelers nu en er komen er steeds meer bij. Het leuke is, dat een ieder het spel op zijn eigen manier speelt. Sommigen loggen iedere dag in voor 20 minuten en anderen zijn uren bezig. Er zijn fans die ieder jaar een nieuw hoofdstuk kopen, deze uitspelen en dan pas het jaar erop weer aan een nieuw hoofdstuk beginnen.

We houden data bij van de speelstijl van onze spelers. Denk aan zaken zoals hoe vaak ze inloggen, hoeveel spelers dungeon bosses aan het doden zijn, hoeveel PvP-spelers zijn gestorven in de laatste 48 uur, hoeveel nieuwe spelers er zijn enzovoorts. Dat geeft ons een indicatie over de gezondheid van ESO.

Als jullie de demografie van de spelers weten, dan kunnen jullie dus ook de content van de game precies afstemmen op de spelers.
Dat zouden we inderdaad kunnen doen, maar dat doen we bewust niet. We hebben een strakke regel in ESO: ‘we maken geen referenties naar de hedendaagse cultuur'. Als je de ‘echte' wereld buiten de game houdt, dan is het leuk voor een ieder die van ESO en fantasy houdt. Dan is het dus ook niet nodig om je specifiek op een bepaalde bevolkingsgroep te richten.

ESO Elsweyr
ESO Elsweyr – Scalebreaker

Laatst was er een week waarin iedereen gratis met ESO Plus kon spelen. Waarom is het precies in die periode?
Free trial weken of weekenden zijn meestal rond events in de game of hebben te maken met acties van onze (retail) partners Xbox en PlayStation. Het komt er op neer welke tijd er beschikbaar is voor een free play . We proberen het wel te plannen rond events, maar dat komt niet altijd zo uit.

Het gaat heel goed met ESO. Er zijn andere MMORPGs die voornamelijk teren op microtransacties. Dit geeft het hele genre een slechte naam. Hoe gaan jullie bij ZeniMax daarmee om?
Je moet een verdienmodel gebruiken dat aansluit bij jouw game. Wij zijn heel voorzichtig met hoe wij met het geld van de spelers omgaan. Je kan  het spel kopen en er verder geen cent meer aan uitgeven. Je kan ook een ESO Plus abonnement nemen, dat je toegang geeft tot alle DLC, regelmatig ingame geld en meer.

Ik persoonlijk gebruik mijn ESO Plus voor de extra inventaris-ruimte… Maar ESO heeft dus geen last van die slechte naam die MMORPGs hebben?
Nee hoor. De spelers hebben genoeg opties en zij beslissen dan wat ze doen. Jij hebt besloten dat ESO Plus het geld waard is, puur voor de extra inventaris ruimte. Anderen nemen andere beslissingen en dat is ook prima. Achter al onze verdien filosofieën zit het idee dat ESO geen ‘pay to win'-mechaniek mag hebben, dat je alleen maar kunt betalen voor gemak (zoals tijdbesparingen) en cosmetische veranderingen. Wij blijven ons daaraan houden.  

ESO Elsweyr
ESO Elsweyr – Dragonhold

Wat is jullie strategie om nieuwe spelers binnen te halen?
We doen veel rare dingen die anderen niet doen. Allereerst onze chapter (hoofdstukken) – strategie. We hebben het zo ontworpen dat als je een nieuwe speler bent, je meteen naar Elsweyr kunt gaan (of Morrowind als je dat wilt). Maar je kan meteen in dat gebied beginnen. In andere MMORPGs, zoals EverQuest, als er nieuwe content is, dan moet je jouw personage eerst grinden naar bijvoorbeeld level 120 voordat je het kan spelen. Onze nieuwe content is net zo geschikt voor oude als nieuwe spelers. Dat is het geheim van ESO.

Het is vaak lastig om aan niet-spelers over te brengen wat er zo leuk aan is om een MMORPG te spelen. “Dus je zit achter je scherm te spelen en je hebt een afspraak met anderen om op een bepaalde tijd samen te spelen?”
Je hoeft ESO natuurlijk niet zo te spelen…

Dat klopt. Er is ook een gratis week voor nieuwe spelers om ESO te proberen, maar vaak zijn zij niet op de plekken waar deze reclame van Bethesda wordt getoond.
Eén van de beste zaken die ESO voor zich heeft werken is mond-tot-mondreclame. Op Xbox (en PS4) kun je zien wat je vrienden spelen. Op deze manier worden nieuwe spelers op een organische manier aangeworven. Veel van onze aanwas komt van de free trials of van mensen aan wie ESO wordt aangeraden door vrienden. En als je drie vrienden hebt die nog ooit ESO hebben gespeeld dan zijn de free trials ideaal voor jou want dan kunnen zij gratis meespelen voor een week.

ESO Elsweyr

ESO Elsweyr – Dragonhold

Een van de dingen die mij weerhoudt van spelen, is … werk. Ik kan niet even ESO spelen in een kantoor. RuneScape heeft dit probleem opgelost door een compleet mobiele versie van hun game te maken. Als er een app was voor je smartphone waarmee je kunt grinden voor grondstoffen, dan kan ik zo blijven werken aan mijn account.
Dat zijn zaken waar we over nadenken, maar we zijn zo bezig met ESO zelf, dat we geen tijd daarvoor hebben. Het is wel een interessant idee. Een van de oplossingen die wij hebben voor mobiele spelers is, dat ESO naar Google Stadia komt.

Er wordt veel gepraat over Google Stadia, maar heb jij er ook vertrouwen in dat het echt zo goed gaat werken?
Ik vind het een goed systeem. ESO draait er reeds op. Het is nog steeds een testversie, maar het werkt prima. Dus als jij een Android telefoon hebt, dan kun je gewoon ESO op je telefoon spelen. Het is wel makkelijker met een tablet en een controller natuurlijk, maar het kan. Als je een Chromecast op je tv hebt, dan heb je dus geen console meer nodig. Je kan gewoon spelen. Het is echt heel cool. Dat is ook een manier om nieuwe spelers te krijgen. Op Google Stadia komt er dus een nieuw platform waar je onze spel op kunt spelen.

Komt ESO meteen in november uit zodra Stadia wordt gelanceerd?
Nee, dat niet. We hebben nog geen exacte datum, maar het komt redelijk snel. Niet in 2019, maar snel.  Stel je voor:  je bent een ESO – speler en net verhuisd. Je hebt geen zin om je console aan te sluiten en dat hoeft ook niet. Je prikt je Chromecast in je tv en speelt ESO zonder downloaden of caching.

PoeHao en Matt Firor
PoeHao en Matt Firor