Interview Amon Havers (Asterion)

is het grootste -team van Nederland en heeft teams in verschillende disciplines, zoals League of Legends, Super Smash Bros: Melee, Counter-Strike: Global Offensive () en StarCraft 2. Het  CSGO-team is zojuist gepromoveerd naar de ESEA Mountain Dew League. Het is gelukt om een van de eigenaren van Asterion te spreken: Amon Havers. Hij zit er vanaf het begin in 2015 bij en staat bekend om zijn uitgesproken mening.

Asterion - Amon Havers
Amon Havers in eSport House 010

Wie?
Asterion was vanaf de start van het eSport House 010 een belangrijke partner voor de organisatie vanwege hun contacten in de esports-wereld. Daarnaast hebben zij enkele van Nederlands beste esporters onder contract. Kevin “Harstem” de Koning hoort bij de StarCraft 2-top, Amsah “Amsah” Augustuszoon speelt Super Smash Bros: Melee op hoog Europees niveau en het CSGO team van Asterion is internationaal bekend.

Welke aspiraties heeft Asterion met esport? Wat zijn jullie doelstellingen?
Wij willen voor Nederland het team neerzetten dat de Nederlandse trots kan waarmaken. Wij willen meedoen op Europees niveau en weten dat we met sommige games, zoals StarCraft 2, op wereldniveau kunnen winnen. We richten ons primair op Nederlandse spelers, maar buitenlandse spelers kunnen ook meedoen.

Het is opmerkelijk dat als we in China in onze shirts rondlopen mensen meteen op ons afkomen. In Duitsland worden we ook redelijk herkend, maar in Nederland is het allemaal nog tam. Dat is toch opmerkelijk, want we zijn Nederlanders!

Asterion - Amon kijkt
Amon kijkt naar de concurrentie

Asterion speelt op dit moment met hun tweede CSGO-team in de van eSport House 010. Waarom is dat?
Ons tweede team richt zich voornamelijk op de en het eerste team is aan het spelen in Europa.

Zijn jullie zelf ook actief aan het scouten? Zo zitten er aardig wat goede spelers bij een amateurteam als Edevia.
Edevia heeft in het verleden reeds voor Asterion gespeeld. We hebben dit tweede team van ons team bij elkaar gezet en in de MDM laten meedoen, om ervaring op te doen. Het is niet onze focus om hier meteen te winnen. Deze jongens spelen slechts vier maanden met elkaar samen. We helpen hun met uitbouwen en om de volgende stap te zetten. Daarom trainen we drie keer per week gedurende drie à vier uur.

Asterion - Ollie
Mathia Koolhout interviewt Ollie van Asterion

Hoe trainen jullie?
Iemand als Kevin “Harstem” de Koning traint acht uur per dag. Dat is vier uur daadwerkelijk spelen, twee uur terugkijken naar de eventuele fouten die hij heeft gemaakt en twee uur in de sportschool. Je kan je concentratie nooit vijf uur per dag vasthouden, als je fysiek niet goed in orde bent.

Het is in ieders belang dat de spelers gezond zijn. We zetten ook weleens diëtisten op spelers, om te kijken of ze met ander voeding beter kunnen presteren. Ik kan je vertellen: met energiedrankjes ga je het niet redden!

In het eSport House 010 zag ik pizza's, hamburgers en frietjes voorbijkomen..
Tja, dat is makkelijk. Onze spelers aten daar geen fast food, maar er was gewoon voor hen gekookt. Aan de andere kant hebben we met onze internationale spelers een vast onderdeel genaamd de McDonalds-dag. Als je namelijk aan de andere kant van de wereld bent, dan hebben ze daar een andere cultuur en een andere manier van koken. Dat heeft invloed op je prestaties. McDonalds is over de hele wereld hetzelfde. Op die manier kun je zo'n ‘etens-jetlag' opvangen.

Asterion - Harstem
Kevin “Harstem” de Koning

Hoe kom je bij Asterion te spelen?
De beste manier is door een hoge plaatsing te hebben in een game. Dan komen we vanzelf naar jou toe. Heb je een naam opgebouwd, heb je duidelijke vaardigheden en jezelf al bewezen, dan vinden we je wel. We hebben mensen die constant die leagues doorspitten naar nieuwe spelers. Je kan je ook zelf aanmelden via onze website. We krijgen iedere week honderden berichten van gamers die erg enthousiast zijn.

Krijg je betaald als esporter bij Asterion?
Dat ligt eraan hoe hoog je speelt in de competities. Je krijgt sowieso vergoedingen voor je onkosten en coaching van ons. Als je meer fans en viewers hebt, dan krijg je ook meer geld. Kevin “Harstem” de Koning wordt bijvoorbeeld fulltime betaald.

Asterion - Speelt CSGO

In eSport House 010 hebben de spelers evenveel ruimte als er op het hoogste podium in China is. Vooral CSGO-spelers vinden dit te krap. Wat vind jij van het ruimtegebrek in de booth?
De redenering erachter vind ik twijfelachtig. Hoeveel pro-teams komen er uit Azië op het gebied van CSGO, die ook echt wat winnen? Nul. Als je net iets meer ruimte hebt, dan speelt het een stuk lekkerder.

Hoe er vroeger werd gespeeld, zonder aandacht voor je lichaamshouding, was niet erg ergonomisch. Dat geeft je een grotere kans op een muisarm. Helaas spelen veel esporters nog steeds zo. Als wij bij eSport House 010 zijn, dan instrueer ik onze spelers extra om op hun houding te blijven letten. Gamen in de verkeerde houding kan je jaren kosten van je professionele carrière.

Asterion - Amsah
Amsah tekent bij Asterion

Wat kunnen jullie doen om esport meer aan te laten slaan bij het grote publiek?
Wij bieden op onze website ook wel eens de configuraties aan die onze spelers in CSGO gebruiken. Als we dat doen, dan zijn er wel duizenden mensen die dat downloaden. Verder kunnen we wat meer pro-tips geven.

Wat is volgens jou één van de bedreigingen voor initiatieven is eSport House 010?
Te veel meegaan met de mainstream, zoals FIFA en dat soort dingen. In het buitenland loop FIFA niet. De wereldkampioenschappen waren recentelijk met alle topteams in het roster. De piek van kijkersaantallen stond op 40.000 wereldwijd. Dan moet je bedenken dat daar miljoenen aan marketing achter zit. Tijdens de League of Legends-wereldkampioenschappen kijken er 106 miljoen mensen. De kijker bepaalt zelf wat deze wil zien en als ze het niet leuk vinden dan kijken ze naar iets anders. Je moet dus wel brengen wat het publiek wil zien op het tijdstip dat zij het willen zien.

Asterion - Meisjes

Bij veel sporten, zoals kogelstoten en 100 meter sprint, zijn vrouwen in het nadeel. Maar bij eSport komt het neer op het indrukken van knopjes. Toch zie je weinig vrouwen in de teams en in het publiek. Hoe komt dat volgens jou?
Tijdens de Europese League of Legends finale in Ahoy' Rotterdam twee jaar terug waren er veel vrouwen in het publiek te zien. De verhouding was daar 70:30. Om kort te zijn: Ja, meisjes kunnen dit niveau halen. Het Nederlandse niveau is niet dusdanig hoog, dat je er als meisje niet tussen kunt komen. Je moet er vol voor gaan en goed je best doen en dan kom je er wel. Het zal je verbazen met hoeveel seksuele intimidatie en foto's van piemels vrouwelijke streamers steeds worden geconfronteerd. Onder andere daardoor raken veel meiden gedemotiveerd en gaan er niet mee door. Een CSGO-speler als Petra Stoker is heel goed bezig.

Is een vrouwencompetitie volgens jou dan een goed idee?
Er wordt reeds gedacht aan een wereldwijde vrouwencompetitie, alleen staat dat nog in de kinderschoenen. Hiermee kan je vrouwen meer motiveren om door te gaan. Nu is het niveau van veel vrouwen niet hoog genoeg. Dat betekent ook dat het niveau sneller gaat stijgen, dan bij de mannen. Op het moment is het ook zo dat vrouwen veel meer aandacht krijgen voor een relatief mindere prestatie. Met een vrouwencompetitie kunnen zij ook een salaris krijgen, waardoor ze meer tijd hebben om te trainen.

Asterion Harstem

Asterion Harstem