Interview André Guilhoto (coach Origen)

Telkens als je een winnaar hebt, dan is er ook een verliezer. We hadden de kans om de coach van Origen, André Guilhoto, te interviewen na de LEC finale. Hij was natuurlijk een beetje teleurgesteld.

Was je verbaasd over hoe het ging gisteren? [Origen versloeg Fnatic overtuigend met 3 – 1 in de halve finale.] 
Niet echt. We hebben onze hele voorbereiding afgestemd op Fnatic. Daardoor waren we favoriet om die wedstrijd te winnen. Fnatic heeft een voorspelbare stijl. Als we tegen voorspelbare teams spelen, dan kunnen we ons daarop aanpassen en dan zijn we sterker.

Dus Origen was niet aan het improviseren? Hadden jullie geen probleem ermee gehad als Fnatic een andere tactiek gebruikte?
Fnatic spamt de afgelopen weken steeds dezelfde paar strategieën. Daar hebben we gewoon op gegokt.

LEC

Hoe stonden jullie er mentaal voor toen jullie aan de finale van vandaag begonnen?
De overwinning van zaterdag gaf ons natuurlijk een mentale boost, maar het kostte ons tegelijkertijd ook erg veel energie. Dat kon je vandaag ook zien. G2 speelt veel sneller en onvoorspelbaarder.

Met het nieuwe toernooisysteem moeten we nu twee wedstrijden achter elkaar spelen en het is dan erg moeilijk om je voor te bereiden op de [tweede] wedstrijd.

LEC

Als je de tijd terug kon draaien, wat zou je anders hebben gedaan?
Eerlijk gezegd, waarschijnlijk niets. We hebben het gewoon heel goed gedaan in deze [LEC Spring] Split. Het is onze filosofie om geen spijt te hebben van onze acties. We zijn trots op hetgeen we hebben neergezet. Nu we onze structuur en onze draai meer gevonden hebben, is het gewoon zaak om door te blijven gaan en onszelf te verbeteren voor [LEC Summer 2019].

Ik zou de tijd niet terugdraaien omdat we hele waardevolle lessen hebben geleerd. Niet alleen vandaag, maar ook gisteren en de weken hiervoor.

Stel je voor dat je een toernooi hebt, waarbij je een coach in het team hebt zitten. Constant. Deze mag zich met het soek bemoeien en strategieën voorstellen. Krijgen we dan dezelfde wedstrijden als nu of een compleet ander spelverloop?
Dat worden hele andere wedstrijden. Ik denk dat het slecht zou zijn voor League of Legends, want het is juist de bedoeling dat de spelers improviseren. Het gaat ook om de mentale kracht die de spelers moeten hebben om het spel te kunnen spelen. Dit zou het spel echt een stuk minder leuk maken en zeker voor de kijkers. Je haalt daarmee een heel stuk verantwoordelijkheid weg bij de spelers en het kost je spelers dan ook meer tijd om zichzelf te ontwikkelen en zich te verbeteren.

LEC Rotterdam