Interview blackie (Get Gaming)

Steven “blackie” Groeneveld wordt gerespecteerd en gevreesd op het slagveld van Counter-Strike: Global Offensive (). Altijd interessant om zijn perspectief te vragen op het spel, de spelers en de instelling die je moet hebben.

Blackie van Get Gaming
Steven “blackie” Groeneveld

Hoe lang speel je al CSGO?
2,5 tot 3 jaar.

Wat is je favoriete positie?
Ik denk op de map Cache , op A als terrorist.

Als iemand wordt uitgeschakeld, neem je dan ook een andere positie in? Oftewel, moet je ook wel eens roteren?
Daar zijn afspraken over voor bepaalde maps en het hangt er vanaf welke speler wordt uitgeschakeld. Als bijvoorbeeld de awp (scherpschutter) doodgaat, dan ga ik bijvoorbeeld als eerste roteren.

Get Gaming
NiNo, blackie, wondr, kzealos en waLLy

Hebben je ouders jou altijd al gesteund?
Ja, ik speel pas driekwart jaar serieus. Mijn vader, broer, oom en een aantal neven speelden allemaal   Counter-Strike 1.6. Tijdens een lan-party bij ons thuis, ging ik als vierjarige op schoot bij mijn oom Counter-Strike spelen. Het Counter-Strike-spelen heb ik dus van mijn familie meegekregen.

Speel je ook andere games, zoals Rainbow SixPUBG of zo?
Ik speel , Call of Duty: World War IITrackMania Turbo (als ik er tijd voor heb), The Binding of IsaacGuitar Hero III … Mijn broer heeft een PlayStation 4 die ik soms schaamteloos steel en vrijwel al mijn vrienden hebben een PlayStation 4. Ik heb zelf alleen een pc.

Waar komt je inspiratie vandaan om jezelf blackie te noemen?
Toen ik Call of Duty: Modern Warfare 2 op de pc wilde spelen, mocht ik het account van mijn broer lenen. Zijn account had de naam ‘blackbird‘. Op een gegeven moment zat ik bij een team, maar zij vonden mijn naam te lang. Toen heb ik het simpelweg afgekort naar black. In de loop van de jaren begonnen mensen mij blackie te noemen en dat is blijven hangen.

Sinds wanneer zit je bij Get Gaming?
Sinds het begin van dit seizoen. Hiervoor speelde ik in een Engels team. Daarmee kwamen we in de season 25 finale van de ESEA UK open playoffs.

Waarom stopte je bij dat team?
Ik was altijd al benieuwd hoe het met een -team zou gaan. Daarnaast wist ik dat er in Get Gaming hele goede spelers zitten. Het is mooi om stappen vooruit te zetten.

Is het niveau in de Benelux niet lager dan dat in Groot-Brittannië?
Groot-Brittannië is een stuk groter en heeft ook meer spelers. In het grote plaatje is de ‘UK scene' beter. Simpelweg omdat ze teams hebben als Team Endpoint in de Mountain Dew League [prestigieus toernooi voor de beste CSGO-spelers – red]. Defusekids zat er dit seizoen dichtbij, maar het is ze helaas niet gelukt.

Get Gaming

Was je al lid van Get Gaming toen je bij het team ging?
Nee, ik was geen lid. Voordat ik bij Get Gaming kwam heb ik nog nooit iets in de Benelux-scene gedaan. Ik kende wel wat namen uit de scene, zoals k1Nzo en luosrevo. Get Gaming had me gevraagd en ik was sowieso benieuwd.

Maken jullie gebruik van een coach?
Daar zijn we mee bezig. We zijn met trials bezig van een paar mensen. Binnenkort hebben we dus wel een coach.

Wat moet een coach allemaal doen?
Die moet onze wedstrijden analyseren, zeggen wat fout ging en wat beter kan, Wally helpen met het ontwikkelen van onze strategieën, het creëren van looplijnen (waar je heengaat en welke punten je in de gaten houdt). Eigenlijk moet de coach de last op Wally's schouder verlichten. Wally is onze ingame leader. Hij zegt waar we heen moeten en wat we moeten doen, creëert strategieën en analyses.

Hoe vaak trainen jullie?
We trainen vijf dagen in de week van 19:30 tot 23:00. Er zijn dagen die weleens uitvallen in verband met werk of school, maar we proberen wel gewoon de vijf dagen aan te houden.

Get Gaming

Wat vind je van de Mijn Domein Masters?
Goed en leuk geregeld. Er zijn veel dingen die beter kunnen, maar ik snap dat ze niet genoeg resources hebben om alles op en top perfect te krijgen. Ik vind het een hartstikke goed idee en ben blij dat ze het hebben gedaan. Ik hoop dat er een tweede seizoen komt.

Wie zijn jouw voorbeelden in de en specifiek CSGO?
Mijn favoriete speler is de Deense speler Nicolai “dev1ce” Reedtz van Astralis. Hij is best wel snel een van de beste spelers in de wereld geworden. Zijn speelstijl is zo gevarieerd, hij kan overweg met een awp (scherpschuttersgeweer) en een rifle (geweer).

Wat zijn jouw ambities? Is esport alleen voor de of wil je later pro worden? Of caster? Of …
Ik wil zo ver mogelijk komen als speler. Ik denk dat ik genoeg talent heb om ver te komen. Ik vind de esport-scene erg leuk, dus ook als spelen niet lukt, dan wil ik nog steeds actief blijven in de esport. Ik ga sowieso mijn studie afmaken.

Welke studie doe je?
Business IT management
op de Hogeschool Rotterdam.

Woon je ook in Rotterdam?
Nee, in Alblasserdam.

Blackie van Get Gaming

Wat voor game pc heb jij? 
Processor: i5 6600 K boxed, 3,5 Ghz
Ram: 8GB 
Grafische kaart: GTX 960 
Monitor: Benq XL2411 met 144hz

Is 144hz echt nodig op jullie niveau?
Toen ik van 60hz naar 144 hz switchte, merkte ik niet veel verschil. Naarmate ik meer speelde, hoe meer ik het merk. Ik kan nu niet meer terug: dan doen mijn ogen pijn.

Heb je tips voor beginners?
Lekker veel naar pro-spelers en hun games kijken, want daar pik je veel van op. Ook moet je zelf veel spelen en blijven spelen. Denk er ook aan om de gevoeligheid van je muis te verlagen. Een zo laag mogelijke gevoeligheid is vrijwel altijd het beste. Kijk welke instellingen de pro's gebruiken en experimenteer met wat jij lekker vindt.

Wat is volgens jou de reden dat zo weinig meiden aan esport doen?
Ik denk dat dat van vroeger meegenomen stereotypen zijn: de jongens spelen videogames en de meisjes houden van make-up. De meiden zijn in opkomst, maar het gaat nog een tijdje duren voordat de verhouding 50:50 is.

Vanaf 2:39:11 kun je genieten van een van de meeste recente wedstrijden van Get Gaming.

Epiloog
blackie is kort na het weggegaan bij Get Gaming en later weer teruggekomen. Hij vertelt daar het volgende over:

Nadat Bernard uit Defusekids gestapt was, zocht Defusekids naar een vijfde speler. Gido “G1DO” Brouwer kwam naar mij toe en vroeg of ik een keer mee wilde spelen. Ik was best verrast, omdat ik nog relatief nieuw ben in deze scéne, maar het beste team uit de Benelux wilde het met mij proberen. De games die we samen hebben gespeeld gingen best goed, maar er was duidelijk nog wat tijd nodig voordat ik goed in hun systeem paste. Er zijn toen wat te snelle beslissingen genomen door beide partijen. Er was weinig tijd totdat alle toernooien weer begonnen (het ESEA seizoen, bepaalde qualifiers en andere LAN-evenementen). Daar kwam bij dat Joey “CRUC1AL” Steusel, één van de beste Nederlandse spelers, vrijkwam. Toen is de keuze gemaakt om het seizoen in te gaan met CRUC1AL in plaats van met mij. Dit nieuws kwam ietwat schokkend aan, maar ik had het ergens ook wel verwacht. Niettemin heb ik niets slechts over de jongens waarmee ik speelde te zeggen: het zijn erg goede spelers en prima mannen. Hierna heb ik even een korte break genomen van competitief spelen, maar ben al gauw terug gekomen bij Get Gaming. We spelen nu met Teddy in plaats van waLLy en NiNo is nu onze in-game leader.