Interview eDivisie – Is FIFA esport?

Bij FIFA 18 Playstation Global Series kreeg PoeHao de redacteur van de eDivisie voor de camera: Yannick Lopez. Er kwamen verrassende zaken aan het licht over wat er allemaal komt kijken bij FIFA op dit niveau. Je uiterlijk, bijvoorbeeld…

Uiterlijk speelt een rol
Lopez
legt uit dat Nederlandse voetbalclubs het belangrijk vinden dat hun esporters een goed voorbeeld voor de jeugd zijn. Daarom moeten de esporters zelf ook fit zijn en dat is de reden waarom Nederlandse FIFA-esporters niet lijken op de stereotiepe gamer die met zijn puistenkop en dikke pens op zolder zit te gamen.

Romal Abdi, Ali Riza "Aaygun96" Aygün en Koen Weijland
Romal Abdi (PSV), Ali Riza “Aaygun96” Aygün (PSV) en Koen Weijland (Ajax)

Vlotte babbel
Er wordt ook veel content op social media geplaatst. Lopez selecteert esporters die een vlotte babbel hebben en goed overkomen. Op zich logisch, maar zo zie weer dat er meer bij komt kijken dan alleen goed kunnen gamen.

Bart van Essen (Ajax) en Lev Vinken
Bart van Essen (Ajax) en Lev Vinken (Ajax)

Is FIFA een ?
Veel kenners beschouwen FIFA niet als een echte esport, omdat er te weinig variabelen zijn die de spelers kunnen beïnvloeden. Je bestuurt niet alle elf spelers bijvoorbeeld, maar veel wordt overgelaten aan de artificial intelligence (oftewel de software) van de game zelf. Lopez is van mening dat de schaal waarop FIFA wordt bedreven doorslaggevend dient te zijn. Ook is hij van mening, dat FIFA per definitie een esport is, omdat het is gebaseerd op een sport (in tegen stelling tot League of Legends). PoeHao vindt dit dan weer te kort door de bocht omdat niemand Pong ziet als een esport, terwijl het toch gebaseerd is op een echte sport.

Lev en Pinna
Voorgrond: Lev Vinken vs Eisvogel  Achtergrond: Joksan vs StefanoPinna

Niveau van eDivisie
Het niveau van de spelers in de eDivisie ligt relatief hoog, zegt Lopez. Dani Hagebeuk is momenteel vierde van de wereld op de Xbox One. Via het laatste toernooi FIFA 18 Playstation Global Series in Amsterdam bemachtigden YimmieHD van Feyenoord en de Belg Stefano Pinna een ticket om mee te doen aan de FIFA eWorld Cup in Londen.

Vrouwen-toernooi
Er is geen apart toernooi voor vrouwen. Op het moment kent Lopez slechts één vrouwelijke FIFA-esporter en dat is Laura van Eijk (FC Twente). Zodra er meer vrouwen zich melden, dan heeft hij genoeg redenen om een vrouwen-toernooi voor te stellen.

Laura van Eijk (FC Twente)
Laura van Eijk (FC Twente)