Interview Seeks (Game Fist)

Sinds Bright Day is het -team Game Fist de Rocket League-kampioen van de . Het trio Faykow, D7 en Seeks wisten daar hun rivalen mCon te verslaan. Geen sinecure en daarom stelden we het Vlaamse teamlid Kenneth “Seeks” Dujardin vragen over de weg naar de eindstrijd.

 Game Fist - Interview
Kenneth “Seeks” Dujardin wordt geïnterviewd door YouTuber Koolein

Speel je Rocket League vanaf het begin?
Ja, ik speel al 2 jaar en 4 maanden.

Welk platform gebruik je om te spelen?
Ik speel alleen op pc. Op console is de performance slechter, want er zijn minder fps. Op pc haal je 144 fps tegenover maximaal 60fps op de PlayStation 4. Dat verschil kan veel uitmaken.

Is het normaal dat er met PlayStation 4-controllers wordt gespeeld?
Ja, dat is makkelijker. Ik speel ook met PlayStation 4-controllers. Ik heb Rocket League altijd op pc gespeeld. Twee dagen voordat de game uitkwam hoorde ik erover van mijn broer. “Een game met voetbal en auto's”, dat wilde ik wel proberen. Ik heb 15 jaar gevoetbald, dus daar heb ik wat mee.

Speel je wel andere games op je PlayStation?
Ik doe op mijn PlayStation bijna niets meer. Vroeger speelde ik GTA. Wat ik ook erg leuk vond was Super Smash Bros, wat ik speelde op de Wii U.

Game Fist - Materiaal

Hoe vaak oefenen jullie?
Eind oktober ging ik oefenen in Wallonië met het team. Ik heb toen twee weken met het Epsilon team in een gaming-huis gewoond. Dan kun je goed trainen. Faykow is Waals en D7 is Frans en hun Engels is niet zo goed. Ik versta Frans prima, maar spreek het niet vloeiend.

We hebben ook online geoefend. De week voor Bright Day hebben we nog twee wekelijkse toernooien gewonnen. Af en toe heb ik zelf op Rocket League wat ranked games gespeeld, maar niet overdreven veel. Twee dagen voor de finale moest ik snel naar Londen om in te vallen voor een speler van Epsilon esports bij de Gfinity Elite Series.

Hoe bepalen jullie je strategieën?
Er is tussen ons veel communicatie, omdat iedereen roteert. Dus we zeggen dingen als, “Jij kunt gaan, ik blijf achter”, en zo.

Hebben jullie op het moment een coach?
Nee. Dat is voor ons momenteel ook niet gewenst. Een coach kan goed zijn voor hele hoge gerankte teams. Later zou ik zelf wel coach willen worden.

De helft van de Rocket League-teams hebben een coach. Er is namelijk altijd ruimte tot verbetering. Vorig jaar zaten we al bij de top 16 van Europa en af en toe in de top 8.

Game Fist - Set up
Alles klaarzetten voor de finale

Wat zijn je ambities?
Ik zit zelf niet meer in top 8. Ik ben al 26. De anderen in mijn team zijn 17, die kunnen nog ver komen. Voor mij is eventueel de top 16 nog mogelijk. Verder moet ik nog veel leren op het mentale vlak. Als het zover is en ik coach ben, dan kunnen de jonge gasten leren van mijn ervaring.

Zijn jullie op het moment semi-pro of pro?
Semi. Er zijn misschien binnen een jaar mogelijkheden om pro te worden. Rocket League is hard aan het groeien. Ikzelf wil daarnaast heel graag met esports bezig blijven

Aan welke competities doen jullie mee?
Natuurlijk aan de , want daar zijn we nu kampioen. Verder spelen we bij de Pro Rivalry League en hebben we meegedaan aan de Rocket League qualifiers. Helaas zijn we daar niet door de voorrondes gekomen.

Jullie wonen niet erg dicht bij elkaar in de buurt. Is reizen een probleem?
Veel competities zijn online. Meestal hoeven we alleen aan het eind van de competitie te reizen. Rocket League is prima online te spelen. Er zijn namelijk geen cheats, dus valsspelen komt niet voor.

Heb je nog tips voor beginners?
Probeer veel te leren van je fouten. Dat betekent dat je je eigen replays gaat kijken, als je niet weet wat je verkeerd hebt gedaan. Kijk ze terug met iemand die er verstand van heeft. Als je echt jezelf wilt verbeteren, zoek dan twee anderen die ook beter willen worden en ga samen oefenen.

Waarom denk jij dat er zo weinig vrouwen meedoen in de competities?
Ik denk dat het vooral een gebrek aan interesse is. Daarom zijn er ook minder vrouwelijke spelers. Maar het is zeker mogelijk. Kijk maar naar Karma, zij is een vrouwelijke high level speler. Zij zit in de top 8 van de Verenigde Staten!

Game Fist - Prijs
Joe van Burik reikt de prijs uit

Game Fist - Logo