Interview Harstem

Afgelopen weekend werd Team Nederland tweede in de StarCraft 2 Nation Wars. De grote uitblinker was Kevin “Harstem” de Koning, die in het hele toernooi slechts drie maps verloor. Gelukkig hadden wij de kans hem even te spreken.

Kevin "Harstem" de Koning

Wat vond je van het toernooi?
Prima, leuk toernooitje, leuk opgezet. Het is bijzonder, omdat het een landentoernooi is. Dat is er verder niet.

Dit toernooi heb je alleen verloren van Neeb en INnoVation.
Ja, klopt. Ik was ook verbaasd. Ik bleef maar winnen!

Hoe was de sfeer in het team?
Goed. We kennen elkaar natuurlijk allang, dus er waren geen verrassingen voor elkaar. We wisten ook van elkaar hoe goed we ongeveer waren en dat was lekker spelen. Als je verloor, dan maakte het niet zoveel uit, want we hebben toch nog twee gasten die goed zijn. Je hebt steeds het gevoel dat je die game gewoon kunt pakken. Dat geeft heel weinig druk en dan kun je lekker spelen.

Welke overwinning was voor jou het meest verrassend?
Nadat uThermal had verloren van SpeCial uit Mexico, toe dacht ik dat die nogal lastig zou worden, maar dat ging eigenlijk best wel goed. Ik acht dat we het tegen Mexico iets lastiger zouden krijgen.

Halve finale Nederland – Mexico

Wat ging er door je hoofd tijdens die zieke hold in game 5 tegen Mexico (op de map Blackpink tegen Cham)?
Om heel eerlijk te zijn, ik stond vrij ver voor in die game omdat mijn early game heel goed was. Ik liep vervolgens iets te overmoedig naar zijn kant van de map. Toen zag ik dat hij heel veel manschappen had en toen dacht ik, “ah, dit gaat lastig tegenhouden worden”. Ik voelde mij een beetje stom en had het eigenlijk veiliger moeten uitspelen. Ik dacht toen, dat ik misschien met een goede micromanagement, goed opletten en alles wat ik doe echt goed doe, dan kan ik hem misschien wel tegenhouden. Mijn micro was goed, mijn controle was goed: alles ging eigenlijk goed in mijn verdedigingsstrategie. Hij maakte wat kleine foutjes en telkens als hij een fout maakte reageerde ik er goed op.

Dus er kwam ook een klein beetje geluk bij kijken?
Ja. Ik denk dat als hij direct naar mijn vierde basis was gelopen met een paar roaches, dat het dan heel lastig verdedigen wordt.

Aan het begin van je laatste match met INnoVation verstoorde hij meteen bij aanvang al je economie door jou meteen aan te vallen. Ik had het gevoel dat dat voor jou alles uit balans haalde.
Die eerste game duurde nog wel iets langer, maar ik had al vrij snel het gevoel: “dit gaat een lastige worden”. In de laatste game tegen SpeCial stond ik ook wel achter, maar toen kon ik toch nog terugkomen. INnoVation was wel nog een tikkie beter, dus daar kon ik eigenlijk niks meer tegen doen.

Na de tweede map tegen INnoVation op Eastwatch bedankte je uThermal uitgebreid. Had hij jou wat tips gegeven over je gebruikte strategie?
We praten altijd over strategie, bij iedere map die we spelen. We nemen een mentale checklist door met punten als: ‘waar moet je op letten', ‘wat zijn de dingen die fout kunnen gaan' en ‘wat zijn tactieken die deze speler vaak gebruikt'. uThermal weet heel veel van INnoVation, want hij kijkt vaak zijn streams.

Finale Nederland – Zuid-Korea

Na die map ging jij ook het publiek opjutten. Hoe merkte je dat je de publieksfavoriet was? Ik neem aan dat je dat in je hokje niet kunt horen.
Ik kan het wel voelen. Als het publiek luid genoeg is, of ze staan met z'n allen op, dan voel je wel iets. Je merkt het wel als er iets gebeurd. Ik had het gevoel dat er na mijn overwinning iets luider werd gejuicht, dan als INnoVation weer een game pakte, dus ik dacht, “die zullen wel aan mijn kant staan”. In het publiek waren ook een paar Nederlandse vlaggen en bijna geen, of zelfs geen enkele, Koreaanse vlag. Natuurlijk is Frankrijk ook iets dichterbij Nederland, dus ik dacht: “als die Fransen voor iemand gaan kiezen, dan zullen wij het wel zijn”.   

 Waar wijd jij het aan dat je zo lekker bezig bent de laatste tijd?
Het gaat gewoon goed. Het is lastig te zeggen. Ook in games waar ik eigenlijk niet helemaal perfect speel, dat het dan toch nog goed komt. Ik had vroeger juist heel vaak dat ik goed speelde en dan uit het niets verloor. Nu had ik vaak games waarbij ik niet sterk speelde en toch op een wonderbaarlijke manier nog een comeback maak en alsnog win. Het kwartje valt telkens net de goeie kant op voor mij.

Dat geeft je dan ook meer zelfvertrouwen?
Zelfvertrouwen is überhaupt belangrijk. Als je gelooft dat je altijd nog kunt winnen, dan maakt het niet zo heel veel uit als je begin niet al te best is. Ik heb vaak het gevoel dat het toch wel goed komt. Tegen bijna alle spelers heb ik het gevoel dat ik altijd nog een comeback kan maken. Er zijn heel veel games waarbij ik er eigenlijk heel slecht voorstond en dat ik toch nog terugkwam. Het blijft me lukken. Misschien ga ik binnenkort een keer op mijn plaat daarmee, maar tot nu toe gaat het telkens goed.

Kevin "Harstem" de Koning
Kevin “Harstem” de Koning

Wil je nu gaan trainen in Zuid-Korea om te kijken hoe dat niveau is?
Ik wil het eigenlijk wel, maar het is heel druk op het moment. Morgen heb ik een kwalificatie voor een toernooi in Canada in mei. Daarnaast heb ik 29 april een challenger voor in Austin (Verenigde Staten). Ik zit daar bij de laatste 16, dus ik moet mijn groep spelen. Pas in juli of augustus heb ik de tijd om te kunnen proberen in Korea te trainen. Dat is nog zo ver weg, dat is lastig in te schatten.

Wat zijn je doelstellingen voor 2018?
BlizzCon zou natuurlijk mooi zijn, maar het is heel lastig om in te schatten hoe andere toernooien gaan. Het ligt heel erg aan de vorm van de dag en natuurlijk hoe je je voelt de week ervoor. De vorm waarin ik nu verkeer, als ik nu een toernooi zou spelen, dan heb ik het gevoel dat ik prima mee zou kunnen met de top. 

Hoe moeilijk is het om BlizzCon te spelen?
Om daarvoor te kwalificeren, moet je top 8 zijn. Op het moment sta ik zeventiende of achttiende.

Je gaat toch wel omhoog in de ranking door Nation Wars?
Hier zaten geen punten aan verbonden. Dat is jammer. Het toernooi in Canada geeft ook geen punten, maar DreamHack in Austin weer wel. Dat is voor mij ook het belangrijkste toernooi en daar ben ik mij voor aan het opladen. Eerst de kwalificaties goed afronden en dan daar naartoe en mijn best doen.  

Kevin "Harstem" de Koning

Hoe train jij jezelf?
Spelen en veel nadenken. Nadenken terwijl je speelt, nadenken over hoe je speelt, nadenken over wat wilt gaan spelen. Veel jezelf analyseren en je eigen video's terugkijken. Er zijn ook een paar jongens die meekijken en mij tips geven over mijn spel, zaken analyseren en tegenstanders van mij bekijken en op die manier veel informatie verzamelen.

Zijn er ook boeken die je leest, zoals “The Art of War' van Sun Tzu?
[lacht] Ik heb een paar hoofdstukken uit zijn boek gelezen, maar dat helpt niet zo heel veel in StarCraft. Sun Tzu was vast een genie, maar daar heb ik niet zoveel mee.

Is er nog iets dat je wilt delen met de fans?
Volgend jaar worden we eerste!