Interview IPATYY (Venko Gaming)

Het eSport House 010 heeft een eigen Counter-Strike: Global Offensive ()-competitie genaamd . Eén van de teams die meedoet is Venko Gaming en we hadden de kans om Patrick “IPATYY” Dokter te interviewen.

Venko Gaming
Patrick “IPATYY” Dokter  

Hoe lang speel je al CSGO?
Ik heb de game al vijf jaar en ben echt actief sinds tweeëneenhalf tot drie jaar. Hiervoor speelde ik competitief Battlefield 4. Toen dat een beetje over was, ben ik overgestapt naar CSGO.

Speel je ook andere games? Rainbow Six of zo..
Ik speel niet super veel andere games. Af en toe pak ik een MMO op, zoals Black Desert Online, maar dat heb ik ook al een tijd niet gespeeld. Soms doe ik een beetje Call of Duty: WWII. Ik heb Rainbow Six trouwens wel en speel het af en toe met een maat, maar dat is het niet echt voor mij. Net zo min als PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG), dat ligt mij niet.

Venko Gaming
DmN, IPATYY, Pawky en Bezerk

Sinds wanneer speel jij bij Venko Gaming?
Ik heb twee jaar geleden ook al bij Venko Gaming gespeeld, maar we zijn toen uit elkaar gegaan. Toen we ons hadden gekwalificeerd voor de MijnDomein Masters zijn we weer teruggegaan om Venko te vertegenwoordigen.

Waarom koos je juist voor Venko?
De eigenaar van Venko Gaming, Niels “Sarkye” van Arendonk, is een hele fijne gozer. We kenden hem al en kwamen weer met hem in contact.

Venko Gaming
Demian “DmN” heeft er zin in

Maken jullie gebruik van een coach?
Ja, technisch gezien wel, maar hij gaat niet mee naar wedstrijden. Hij coacht ons met onze oefenwedstrijden. Hij woont en studeert nu in Engeland en het is te veel gedoe om steeds heen en weer te gaan.

Tijdens wedstrijden staan jullie er dus alleen voor..
Ja, dat klopt.

Mis je die begeleiding dan niet?
Ik heb nooit echt met een coach gespeeld, dus ik weet niet hoeveel impact een goede coach heeft op het spel. Tijdens de meeste toernooien mag je ook alleen maar praten tijdens pauzes, dus ach. Bij de voorbereiding op een wedstrijd kan het wel handig zijn.

Venko Gaming
Jeroen “Pawky” en Thom “Bezerk”

Wat vind je van de MijnDomein Masters?
Het is een leuk idee en het wordt redelijk uitgevoerd. De regels zijn duidelijk en solide. Enige kritiek die ik kan hebben is over onze speelruimte. De booths waar we spelen zijn te klein, te warm en stoffig.

Wat doe je als dagbesteding?
Ik volg de Mbo 4 opleiding applicatie- en media ontwikkelaar (webdeveloper).

Wat zijn jouw ambities? Is alleen voor nu voor de of wil je later pro worden? Of caster? Of coach? Of… Wat zijn je plannen?
Voor is het echt voor de lol, maar mijn ambitie ligt hier niet. Het is heel moeilijk om in de een team te vormen, bij elkaar te blijven, heel goed te worden en dan iets te bereiken. Het talent begint [in de Benelux] steeds meer te komen, maar de houding van de meeste spelers is een groot probleem. Ze willen wel oefenen, maar ze zijn in hun communicatie ‘toxic' [giftig] zoals dat heet. Ze geven ongezouten kritiek op anderen, maar kunnen er niet tegen zelf kritiek te ontvangen. Vooral als zij denken beter te zijn dan de ander, dan zijn ze niet bereid advies of tips aan te nemen. Dat alles zorgt voor een negatieve sfeer binnen het team en dat is de hoofdreden dat teams uit elkaar vallen. Deze negatieve grondhouding wordt met de jaren wel steeds minder onder de gamers, maar het gaat langzaam. De andere reden dat teams uit elkaar vallen is tegenslag. Als het een beetje minder gaat, dan geven ze al op. De meesten verwachten dat ze heel snel goed zijn en dat is gewoon niet zo.

Ik ga hierna ‘gewoon' stage lopen en proberen te werken. [lacht]

Venko Gaming
Strategie, schieten, stress…

Op wat voor pc speel jij?
Ik heb een i7 4770K processor met 16GB RAM. Mijn grafische kaart is een GTX 1060.

Is qua monitor 144hz echt nodig op jullie niveau?
Ja, anders druipen je ogen uit elkaar na vijf uur gamen. Als je eenmaal switcht naar 144hz, dan kun je niet meer terug naar 60hz. Wel voor ‘normaal werk', maar niet voor gamen. Ik heb een BenQ Zowie XL2430. Bij het oudere model van deze reeks zijn de kleuren een stuk minder goed.

Venko Gaming
IPATYY en MikeyyM

Heb je tips voor beginners in CSGO en esport?
Matchmaking spelen, zodat je een hoge rank hebt en gewoon je best doen. Als je mensen tegenkomt die chill zijn om mee te spelen, voeg ze dan toe en speel vaker met hen. Zo kun je jezelf omhoog werken. Je kunt, als je eenmaal goed genoeg bent, met vijf man een ESEA open team starten. Vanaf daar kun je hogerop komen. Dit is de route die de meesten volgen.

En qua hardware? Wat heeft een beginner minimaal nodig?
Een monitor met minimaal 120hz. Lager zou ik niet aanraden.

Wat is volgens jou de reden dat zo weinig meiden aan esport doen?
Er zijn in vergelijking met mannen sowieso niet veel meiden die gamen, ze doen andere dingen in hun vrije tijd. Degenen die wel gamen, worden niet altijd goed genoeg om competitief mee te komen. De beste vrouwenteams zijn niet van een erg hoog niveau. Toen ik in een intermediate team zat, hebben we het voormalige vrouwen-topteam Unikrn verslagen. Er zijn wel goeie CSGO-speelsters, maar het zijn er gewoon niet zoveel.
Venko Gaming
Jeroen “Pawky” en Demian “DmN”

Bijzondere wedstrijd
Als afsluiter hebben we hier de bizarre wedstrijd van Venko Gaming tegen Get Gaming. Venko speelde met twee vervangers en was zeer aan Get Gaming  gewaagd. Dit was voor MijnDomein Masters de eerste keer dat een wedstrijd überhaupt een verlenging nodig had en het werden er maar liefst twee. Het was billenknijpen voor de fans, maar vooral voor de spelers.