Interview Jolanda Jansen (Directeur Ahoy)

Vorig weekend werden de Europese Kampioenschappen League of Legends gehouden in Ahoy Rotterdam. Een geweldige ervaring in een mooie setting. Wij knoopten een gesprek aan met de vrouw achter Ahoy Rotterdam: Directeur Jolanda Jansen.

Hieronder een samenvatting van de vragen en antwoorden. Voor het volledige gesprek kun je natuurlijk bovenstaand filmpje bekijken.

Dit is de eerste keer dat we de League of Legends European Championships (LEC) hebben in Ahoy.
Nee, dit is de tweede keer dat we de LEC Spring Final in Ahoy hebben. We zijn er trots op, dat is echt supergaaf. De eerste keer was in 2016.

Wordt het een jaarlijks evenement?
Nee, dat niet. LEC Spring is elk jaar in een andere stad. Het is heel uniek dat het zo snel alweer terugkwam naar Rotterdam. We gaan wel een jaarlijks evenement organiseren in Ahoy: Rotterdam.

LEC Rotterdam

Is het ook dankzij Dreamhack dat wij de LEC zo snel gekregen hebben?
Eigenlijk andersom. Toen wij 3 jaar geleden LEC hadden, was het voor ons een zaadje dat gepland werd. We zijn toen de markt gaan onderzoeken en we zijn naar heel veel evenementen geweest in binnen – en buitenland. Zo kwamen wij in contact met DreamHack en zo is de samenwerking ontstaan. Het komt dus allemaal omdat we drie jaar geleden dachten:  “jeetje wat gebeurt hier! Twee dagen lang zo 'n beetje full house!” We vonden het meteen fascinerend.

LEC Rotterdam

Wat maakt het voor Ahoy nu zo anders om te organiseren? Wat is het grote verschil met bijvoorbeeld een tennistoernooi of een vechtsportgala?
Allereerst het publiek. We hebben nu allemaal jonge mensen binnen die stuk voor stuk heel enthousiast zijn. We hebben ook de stad Rotterdam erbij betrokken. Rotterdam en Riot Games hebben dit heel enthousiast opgepakt. Het evenement was dus ook echt zichtbaar buiten de muren van Ahoy.

Wat maakt Ahoy nu zo uniek voor esport evenementen boven een andere locatie?
Een aantal elementen. Onze arena waar de wedstrijden plaatsvonden is echt als een ronde arena gebouwd. Als je een drankje gaat halen, dan blijf je in de vibe van het evenement. Daarnaast hebben we ook veel ruimtes er omheen. Je hebt vast de vele activiteiten gezien. Het allerbelangrijkste is dat de atmosfeer in Rotterdam echt evenement- en sport-minded is. Jong, dynamisch, ondernemend, dat is het ecosysteem eromheen: dat maakt deze stad goed en uniek.

LEC Rotterdam

Gisteren was de halve finale erg spannend. Vandaag was de arena een waar slachtfestijn. Is het voor jullie erg vervelend als een wedstrijd zo kort duurt?
Dat is de essentie van sport. Je hebt het niet in de hand. Soms is het een lange wedstrijd waarin het gelijk opgaat, soms is er een dominant, soms onderschat iemand het, soms is iemand gewoon subliem sterk: dat is de charme van sport. Of het nu een teamsport is of een individuele, het is altijd onvoorspelbaar. Als sommigen de discussie willen voeren, of esport nu een sport is, kijk hier. Hier gaat het om. Dit is sport.

LEC Rotterdam