Interview Logix (Trust Gaming)

We hadden de kans om Bram “Logix” Breugelmans van het ambitieuze -team Trust Gaming lang te ondervragen over tactieken, Olympische Spelen, de en in het algemeen. Deze veteraan heeft ook veel tips voor beginners.

Trust Gaming - Bram “Logix” Breugelmans
Bram “Logix” Breugelmans  

Hoe lang speel je al CSGO?
CSGO speel ik al vanaf de release in 2012, maar met Counter-Strike ben ik al begonnen in 2010.

Speel je ook andere games? Rainbow 6, PUBG (PlayerUnknown's Battlegrounds) of zo..
Ja, ik speel PUBG weleens casual. F1 2017 speel ik ook. Dat zijn van die spelletjes waarbij je gewoon los kan gaan. F1 2017 speel ik gewoon met een controller hoor.

Hoe zie jij de mogelijkheid dat PUBG een esport wordt?
Ik vind PUBG een interessant spel en ik begrijp dat ze er een esport van willen maken. Ze hebben elke dag spelersaantallen van meer dan twee miljoen. Alleen is het ‘spectator-aspect' een beetje moeilijk. Je hebt 100 man. Hoe ga je voor iedereen duidelijk maken wat er over de hele map heen gebeurt? Daar heb ik mijn twijfels over. Daarnaast wil je een esport eigenlijk op een LAN hebben en offline een LAN met 100 spelers opzetten … Ik denk dat Bluehole en er goed mee bezig zijn. Het kan allemaal wel, maar het is lastig.

Zou jij geïnteresseerd zijn om over te stappen naar PUBG?
Nee. CSGO is echt het spel voor mij.

Trust Gaming - Team
Logix, k1Nzo, rilax, luosrevo en yNc

Sinds wanneer zit je bij Trust Gaming?
We zitten vanaf midden oktober bij Trust Gaming. Luosrevo heeft contact gehad met Dennis Roobol van Trust Gaming, onze manager. De twee kennen elkaar van de middelbare school en Counterstrike 1.6. Dennis is aan het afstuderen bij Trust Gaming, met als opdracht het merkimago van Trust Gaming binnen de Nederlandse esport scene te versterken. Omdat de Mijndomein Masters net op het punt stond te beginnen, was het idee om mee te doen met een eigen team van Trust Gaming. We hebben dus geluk gehad met de timing.

Maar jullie zijn als team goed op elkaar ingespeeld. Kende je de anderen al?
Ja. Vorig jaar ben ik acht maanden gestopt met competitief spelen. k1Nzo ken ik al sinds 2011 van Counter-Strike: Source en we spelen dus al lang samen. Hij kwam begin 2017 naar mij toe met het idee een team te beginnen. Dat was een team met k1Nzo, luosrevo, yNc en Dion “FASHR” Derksen.

Wie is Rilax dan en hoe kwam hij bij het team?
k1Nzo en ik kennen Rilax heel goed en hij woont bij hem om de hoek. Hij heeft Call of Duty 4: Modern Warfare op competitief hoog niveau in Nederland gespeeld. Toen Call of Duty 4 een beetje voorbij was, is hij overgestapt naar CSGO en heeft reeds in een aantal teams gespeeld. We hadden nog iemand nodig en we vinden hem een goede speler, dus vandaar.

Trust Gaming - Team spelend
k1Nzo, rilax, luosrevo en yNc en Logix

Maken jullie gebruik van een coach?
Nee. Ik denk ook niet dat we ernaar gaan kijken. Het is wel handig om een coach te hebben. Aangezien de CSGO-scene in Nederland redelijk klein is, is het ook best moeilijk om een goede coach te vinden die echt alles daarin oppakt. Daarnaast denk ik dat het wel goed gaat met hoe we de laatste tijd trainen.

Hoe trainen jullie dan?
We oefenen vier dagen in de week van 19:00 tot 23:00. Als iedereen kan, dan beginnen we eerder in de middag rond 16:00. Individueel speelt iedereen gewoon deadmatch. Dit is gewoon nodig om de echte wereldtop te bereiken. Natuurlijk is het moeilijk om het te combineren met school en werk (we kunnen er nog niet van leven) en dan komen deze uren ons het beste uit.

Wat vind je van de MijnDomein Masters?
In het begin was ik sceptisch. Ik vond het een leuk concept, maar vroeg me af hoe ze het gingen aanpakken. Ik was bang dat we elke week naar Rotterdam moesten komen om één game te spelen. Gelukkig is het slechts eens in de twee weken. Ik ben heel verrast hoe goed alles geregeld is. Alles loopt voor mij vloeiend: de stream is goed, de coverage is goed. Het enige nadeel is dat de booths waar we gamen redelijk klein zijn, maar daar weten we wel mee om te gaan.

Waar komen jullie vandaan?
Ik kom uit Roermond, maar woon tegenwoordig in Eindhoven voor mijn studie. k1Nzo en rilax wonen beiden in Den Haag. luosrevo komt uit Rotterdam en yNc komt uit de buurt van Antwerpen.

Welke studie doe je?
Ik studeer technische bedrijfskunde bij Fontys Hogeschool in Eindhoven.

Wat zijn jullie doelstellingen als team Trust Gaming? Jullie ambitie? Ik zag ergens staan dat jullie MijnDomein Masters willen winnen.
MijnDomein Masters winnen is het doel. Dat heeft echt onze prioriteit. We willen naar China gaan [voor de CSGO-finales] en om daar onze naam groter te maken. Voor de rest willen we ook in Europa verdergaan. Komend jaar willen we meedoen aan het Copenhagen Games CSGO-toernooi in Denemarken in april.

Wat zijn jouw ambities? Is esport alleen voor nu voor de of wil je later pro worden? Of caster? Of …
Ik zie het wel nog steeds als ‘voor de lol', maar het is wel mijn ambitie om pro te worden. Het lijkt me echt fantastisch om op een podium te kunnen spelen in een vol stadion. Misschien is het niet haalbaar, maar dat houdt mij niet tegen om het toch te proberen.

Vorige week speelden jullie tegen ECV. Zij werden eerder gesponsord door Trust Gaming.
Ja, ik heb in die tijd even voor ECV gespeeld. We zijn toen ook als ECV naar het hoofdkantoor van Trust gegaan om een video op te nemen. Ik ken de oprichters van ECV, Sidney Lehmann en Jim Lehmann, maar ook de jongens van het team. 

Waarom ben je weggegaan bij ECV?
Dat was alweer in 2016 en ik ben toen wegens persoonlijke redenen tijdelijk gestopt. Dat had dus niets met Counter-Strike of ECV te maken.

Is er enige onderlinge strijd tussen jullie? Was er een extra motivatie om te winnen vorige week?
Ja, als je die oude bekenden ziet dan ben je natuurlijk extra gemotiveerd, maar we zijn ook zelfverzekerd genoeg om te weten dat we die wedstrijd konden winnen. Op de eerste map ‘Mirage' liep het niet zo lekker [Trust Gaming won met 16-11]. De tweede map ‘Cobblestone' ging heel makkelijk [16-6].

De rivalen van Trust Gaming voor de titel en de reis naar China zijn ECV (van gewonnen), DefuseKids (van verloren), Get Gaming en in mindere mate Edevia. Hoe verwacht je dat de strijd zich gaat ontwikkelen? Gaat ECV DefuseKids op 1 feb kunnen verslaan?
Dat denk ik niet. Ik denk dat DefuseKids met een clean record de playoffs ingaat. DefuseKids is een heel sterk team en ik denk dat zij al hun wedstrijden gaan winnen.

Maar als DefuseKids de playoffs ingaan en jullie ook, dan moeten jullie ze toch nog een keer verslaan op een of andere manier.
Sinds we Yannick hebben, zijn we heel veel beter geworden naar mijn gevoel. Dat komt omdat we al zolang samengespeeld hebben. We zijn nu beter dan we waren tijdens die eerste wedstrijd tegen Defusekids. Het wordt echt een close match. Ten slotte hangt het altijd van de dag af. Soms heb je goeie dagen en soms slechte dagen.

Wat vind je van het aantal teams in de Mijndomein Masters? Moeten dat er meer zijn of juist minder?
Het is wel goed zo. Ik denk niet dat er meer teams in Nederland zijn die het allemaal veel leuker kunnen maken. Er zijn niet zoveel goede teams in ons land. Daarom is acht teams wel prima, ook logistiek gezien. Nu zijn er iedere week vier goeie teams te zien.

Hoe gaat het overleg in het team tijdens een wedstrijd?
Je gaat zelfverzekerd het spel in en de sfeer in het team is altijd goed. Als er zaken niet goed lopen, dan zijn er weleens discussies, maar iedereen weet wat hij moet doen om het niet meer te laten gebeuren en die wedstrijd te winnen. Communicatie is in CSGO ontzettend belangrijk. Als er dingen gebeuren die niet horen voor te komen, waardoor je rondes verliest, kan dat ontzettend frustrerend zijn. Dan kan ik of iemand anders in het team wel flink pissig zijn en dat zorgt dan weer voor een negatieve sfeer. Dit houdt dan een paar rondes aan, wat weer nadelig is voor ons spel. We kunnen ons altijd wel op tijd herpakken en het gebeurt gelukkig niet vaak.

Dat zijn wel de situaties waarbij een coach ideaal is..
Dat klopt. We hebben onze manager, Dennis Roobol, die altijd achter ons staat. Hij begrijpt het spel en fungeert voornamelijk als een mentale coach.

Trust Gaming

Jullie spelen nu bij Mijndomein Masters. Zijn er ook ideeën om bij ESL te gaan spelen?
Ja, volgend seizoen doen we mee bij ESL inderdaad. We spelen dan in beide competities, maar ESL begint pas in mei of april en dan is MDM al bijna afgelopen.

Wat voor pc heb jij?
Ik heb een i5 7600K processor met 8GB RAM. Mijn grafische kaart is een Nvidia GTX 1060 met 6GB VRAM. Mijn monitor is een BenQ XL 2420 Z die 144Hz ondersteunt.

Is 144hz echt nodig op jullie niveau?
Jazeker. Liever zelfs 240Hz als het kan. Het verschil tussen 60Hz en 120Hz (of 144Hz) is dag en nacht. Ik zou iedereen aanraden om dat te doen. In het begin als je overstapt naar 144Hz, dan merk je niet veel verschil. Maar als je terug gaat naar een 60Hz scherm, dan merk je het meteen. Het verschil tussen 144Hz en 240Hz is niet zo groot als het verschil tussen 60Hz en 144Hz, maar als je het je kan veroorloven … 240Hz.

Heb je tips voor beginners?
Speel gewoon veel. CSGO is een spel waar je echt goed moet kunnen mikken. Dat is als je begint het belangrijkste. Hoe je in een bepaalde situatie het beste kunt reageren, is later pas belangrijk. Je moet eerst even in het spel komen, weten hoe de basis in elkaar zit. Daarna heeft het pas zin om naar de ingewikkelde aspecten van het spel te kijken.

Trust Gaming

Hoe belangrijk is je apparatuur voor een beginner? Is een 60Hz scherm goed genoeg?
Als je het budget hebt, dan zou ik voor 144Hz gaan. Als je niet veel geld hebt, dan is 60Hz prima om mee te beginnen. Ik ben er ook mee begonnen en uiteindelijk best goed geworden. Het is niet zo dat je 144Hz nodig hebt om goed te worden, maar het is gewoon fijn.

Welke gamemodus is voor beginners het beste? Met bots rondrennen of juist met mensen?
Ik zou geen matchmaking doen, maar op community servers spelen. Als je vanuit Counter-Strike de community browser opent, dan heb je heel veel soorten servers waar je gewoon een beetje voor de lol kunt spelen. Dat is allemaal niet te serieus. Daar zou ik mee beginnen, lekker op Casual en niet meteen Competitive. Dat laatste is niet een omgeving waar je in wilt stappen als je het spel nog niet goed begrijpt. Het is belangrijk om heel veel te spelen. Als je in een doorsnee potje doodgaat, dan moet je lang wachten voordat je weer kunt spelen. Het beste is om Deathmatch te spelen. Als je dan doodgaat, dan kom je meteen terug.

Zet de gevoeligheid van je muis (de sensitivity) ook niet te hoog. Zet het, als je 400 dpi hebt, rond de 3 sensitivity ingame. Ik speel zelf met 2,2 sensitivity op 400 dpi. Heel veel mensen spelen met 6 en dat is veel te hoog. Dan heb je geen controle over wat er gebeurt met de muis.

Wat is volgens jou de reden dat zo weinig meiden aan esport doen?
Gamen is altijd wel een mannen-ding geweest. Als ik naar de vrouwen om mij heen kijk, zoals mijn vriendin of mijn zus, dan zijn ze met andere dingen bezig. Ze zijn niet geïnteresseerd in gaming. Er zijn altijd meiden die dat wel hebben. Hetzelfde heb je met voetbal. In het begin was voetbal alleen voor mannen en nu hebben vrouwen daar ook interesse in. Dat esports meer vrouwen gaat trekken, dat komt nog wel. Het duurt gewoon even. Esport moet gewoon groter worden.

Als we naar het voetbalvoorbeeld kijken, nu is er een vrouwenelftal dat het goed doet en er zijn prompt meer meiden op voetbal. Hebben we dan niet ook een vrouwen CSGO-team nodig dat het heel goed doet?
Ik denk dat dat wel werkt. Het probleem met vrouwen in CSGO is, dat mensen op hen neerkijken. Vrouwen zijn in het algemeen niet zo goed in CSGO. Er is een behoorlijk niveauverschil tussen de vrouwen en de mannen, net als bij het voetbal. Alleen is het vrouwenvoetbal nu al veel groter: er is een EK en een WK. CSGO heeft een open structuur, waardoor je je overal voor kunt kwalificeren. Er zijn slechts een paar specifieke vrouwentoernooien. Deze toernooien worden meestal tegelijk met de mannentoernooien gehouden en de mannen trekken meer aandacht en kijkers. Om weer een vergelijking met voetbal te geven: een wedstrijd tussen Nederland en Spanje van de dames wordt minder goed bekeken als er tegelijk een wedstrijd wordt uitgezonden tussen Nederland en Spanje met mannen.

Trust Gaming - Team spelend

Daarbij komt dat esport nog niet mainstream is. Heel veel vrouwen hebben vooroordelen, zoals het idee dat alleen nerds aan esport doen. Het duurt nog wel even voordat kinderen opgroeien met esport. Maar ik ben een optimist. Ik hoop dat ik over 15 jaar met mijn kinderen op de bank naar esport kan kijken op tv bij NPO1. Als er in het bestuur van grote sportevenementen bijvoorbeeld met de tijd meer jongelui komen die esport kennen, dan kan het hard gaan groeien.

Bij de Olympische Spelen van Parijs in 2024 zit waarschijnlijk ook esport.
Dat klopt, maar ik kijk altijd vanuit het gezichtspunt van CSGO. Op het moment kan CSGO niet zo groot worden, omdat het draait om terroristen et cetera. Ik vind het heel hypocriet dat mensen ernaar kijken alsof het een agressief spelletje is, maar ik begrijp ook een beetje wat ze ermee bedoelen. Als mensen, die niet weten wat esport is, zien dat twee groepen elkaar doodschieten, dan associëren ze dat meteen met agressief gedrag, zeker als er ook terroristen in het spel zitten.

Veel mensen vergelijken esport met [traditionele] sport, maar mij interesseert dat helemaal niet. Esport is geen sport. Esport is esport. Dat is een tak op zichzelf. Het staat dichtbij sport, maar het is toch iets anders.

Er zijn ook overeenkomsten. Zie je het dan niet als een vorm van denksport? Als schaker moet je ook fit zijn en voor esport moet je ook fit zijn.
CSGO heeft ook veel met je muscle memory [spiergeheugen] te maken. Dat heb je bij schaken over het algemeen niet. Esport doet het al goed zonder de associatie met sport. Als esport nooit als sport wordt gezien, dan zie ik niet waarom het niet gewoon verder zou groeien. Het enige voordeel dat ik zie om esport als sport te zien heeft te maken met visa. In de Verenigde Staten is een major qualifier en een topspeler uit Indonesië kan daar niet bij aanwezig zijn, omdat hij geen visum kon regelen. Dit gebeurt veel te vaak en dat vind ik zonde.