Interview met Ala Diaz (Bethesda)

Achteraf konden we nog wat vragen stellen aan production director Ala Diaz. Hierbij kwamen we toch het een en ander te weten, ondanks dat hij op veel vragen ontwijkend reageerde. Hierbij de meest interessante antwoorden.

production director Ala Diaz
Production director Ala Diaz

Hoe lang waren jullie bezig met het opzetten van Summerset Isles?
Kort na Morrowind zijn we begonnen met Summerset Isles. Als eerste zijn we begonnen met het ontwerpen van de gebieden, het landschap, de gebouwen enzovoorts. Toen dat eenmaal af was, begon ons ‘content team' het raamwerk van de quests op te zetten. Daarna gaan we kijken waar de systeeminteracties komen in de wereld, zoals winkels en crafting-plekken. Het opzetten van een hoofdstuk kost ons bijna een jaar. Tegelijkertijd werken andere teams aan DLC en updates.

Als het bijna een jaar kost om een hoofdstuk uit te brengen, dan waren jullie dus al begonnen aan Summerset Isles voordat Morrowind uitkwam..
We hebben het er toen intern al over gehad. Daarnaast hebben we gehint naar Summerset in één van onze quests in Morrowind, maar we waren er toen nog niet zeker van dat we Summerset gingen doen. De werkelijke productie van Summerset begon een paarmaanden na Morrowind.Bij elkaar kostte het ons negen à tien maanden om Summerset te maken.

Elder Scrolls Online - Summerset Isles gamen

Hoe kwamen jullie bij de keuze van Summerset Isles?
In de voorbereiding van Morrowind hadden we er reeds aan gedacht om in Summerset verder te gaan met het verhaal. Het is een samenspel van aspecten, zoals de gebieden van de wereld die we nog niet hebben laten zien, waar kunnen we de gamers iets anders en vernieuwends tonen of juist nostalgie oproepen van voorgaande delen.

Jullie moesten een keuze maken en de keuze viel op Summerset. Wat waren de andere mogelijkheden?
Eeeuh.. ik kan niets concreet zeggen op dit moment. We houden ons aan ons schema, dus er komen na Summerset nog twee updates uit dit jaar. Dit ritme willen we vasthouden, dus volgend jaar komt er een nieuw hoofdstuk en meer updates. Het volgende hoofdstuk hoeft niet eens in Tamriel te zijn. Er zijn ook locaties als Clockwork City en Black Harbor [op het eiland Esroniet].

Elder Scrolls Online - Summerset Isles gamen

Met Morrowind kwam de Warden als nieuwe klasse. Is er ook een nieuwe klasse in Summerset Isles?
We hebben geen nieuwe klasse in Summerset Isles, maar wel de ‘Psijic Order skill line'. Dit geeft je nieuwe vaardigheden en gameplay-opties. Hierdoor kan iedere klasse profiteren van dit hoofdstuk. Naarmate je door het verhaal heengaat, krijg je steeds meer quests die hiermee te maken hebben. De skills van Psijic Order zijn meer meta-magische vaardigheden, waar de Warden-skills op natuur-eigenschappen waren gestoeld. We zijn de precieze gameplayaspecten van de nieuwe vaardigheden nog aan het aanpassen, dus ik kan daar verder niet te diep op ingaan.

Kunnen we op griffioenen vliegen?
Neen.

Wanneer kunnen we op griffioenen vliegen? De fans willen het!
Een groot gedeelte van The Elder Scrolls Online zijn niet gebouwd met de mogelijkheid van vliegende rijdieren. Het kost erg veel tijd en moeite om dat voor elkaar te krijgen. Daarnaast kun je snelreizen met behulp van de wayshrines.

The Elder Scrolls Online – The Summerset Isles komt op 21 mei uit voor pc en op 5 juni voor PlayStation 4 en Xbox One.