Interview met Nederlands Kampioen F1 – Bnanaman2 (Team RaceStars)

In opdracht van Ziggo produceerde eMense (bekend van de ) afgelopen vrijdag het Nederlands Kampioenschap Ziggo eBattle F1. In een indrukwekkende finale was Justin ‘Bnanaman2' Schiphorst iedereen te snel af en snelde afgetekend over de finishlijn. Uiteraard wilde ik achter het geheim van de smid komen en stelde hem vragen over zijn aanpak.

 Nederlands Kampioen F1
Justin ‘Bnanaman2' Schiphorst en Floris ‘Floriswijers33' Wijers

Van harte gefeliciteerd met de overwinning! Heb je lekker geslapen?
Ik ben van nature een vrij nuchter persoon en ik realiseerde me gewoon niet wat ik gedaan had. Nu besef ik steeds meer dat ik van de beste racers van Nederland gewonnen heb. Ik kijk nu naar de beker en ben gewoon super trots!

Ik weet alleen niet waar ik die beker ga laten. Hij is best groot …

Hoe kom je bij die naam ‘Bnanaman2' en waar staat die 2 voor?
Deze naam heb ik op mijn achtste met een vriend verzonnen en ik heb ‘m altijd gehouden. Ik heb geen idee waarom we er een 2 achter hebben gezet.

Je staat bekend om je bijzondere bandenstrategie. Wat zit daarachter?
Ik kijk eerst naar de baan, of er veel slijtage is. Nou, bij Spa Francorchamps is dat zo. Dan heb ik liever een hardere compound, zodat ik langer mijn pace (tempo) vast kan houden. Als je banden bijna op zijn, dan ga je toch fouten maken. Ik ga liever voor een één-stop-strategie (maar één keer de pit in, [red.]), dan kun je die race beter uitrijden.

Andere jongens rijden roekelozer en maken daardoor meer fouten. Met een hardere band dan de rest rijd ik iets langzamer, maar als ik mij er lekkerder bij voel dan ik heb ik er het meeste aan.

Is je grote geheim dan gewoon ‘rijd netjes'?
Je moet in een flow komen. Als je bijvoorbeeld net een crash hebt meegemaakt, zoals ik bij de start, dan kun je erg onrustig worden. Gewoon je koppie op nul en weer opnieuw beginnen.

 NK Ziggo eBattle F1 - De top 3
Floris, Bart Geurkink, Justin en Dennis Blokker

Hoe was de race voor jou?
In de eerste vier rondes had ik tweemaal twee coureurs ingehaald en dat had ik nodig. Een wedstrijd controleren kan ik. Toen ik eenmaal op kop reed, zag ik dat Floris Wijers op 8 seconden achterstand reed. Ik ben expres iets langzamer gaan rijden om hem het idee te geven dat hij het nog kon redden en hem uit te lokken een fout te maken. Dat lukte en toen kon ik de race uitrijden.

Hoe lang race je al?
Ik ben het sinds 2015 heel erg serieus gaan nemen. Daarvoor speelde ik gewoon met een controller. Nu heb ik een Thrustmaster T500-stuur en dezelfde PlaySeat als we bij het NK gebruiken. Alleen is de mijne de Ferrari-uitvoering. Ik kocht ‘m namelijk net voordat Max Verstappen naar de Formule 1 ging, anders had ik een Red Bull-variant genomen.

Hoe lang zit je al bij RaceStars?
Ik heb de site twee á drie jaar geleden leren kennen. Ik had me aangesloten, ben er even tussenuit geweest en weer teruggekomen. De site is nu een stuk professioneler dan helemaal in het begin. Er zijn veel goede rijders en daar wordt het niveau steeds hoger van, want we pushen elkaar.

Wat is het voordeel van het racen bij RaceStars?
Het is een grote groep jongens bij elkaar die kunnen rijden. De meesten hebben ook het betere materiaal om alles eruit te halen wat in hen zit. Je kan altijd tips vragen en we helpen elkaar met onder andere betere strategieën.

NK Ziggo eBattle F1 - Racers
Xavi, Bnanaman2 en Cryo rijden zich warm 

Is F1 2017 het enige spel dat je speelt?
Ja. Ik heb de game vanaf het begin gevolgd, gezien en gespeeld. Zoals Max Verstappen zegt, “Gewoon gassen met dat ding”!

Wil je verdergaan in de ?
Ja, heel graag. Ik zou graag mensen opleiden, want ik vind het leuk om anderen naar een hoger niveau te kunnen tillen. Wat zou leuker zijn om iets dat je heel goed kan, door te geven aan anderen. Het is alleen lastig te combineren met mijn werk.

Wat doe je dan voor werk?
Ik ben de jongste rondvaartschipper ter wereld en bestuur rondvaartboten door de grachten van Amsterdam. Ik houd van sturen, wat het ook is.

Je naam Schiphorst past daar wel erg goed bij!
Inderdaad. Ik ben de zesde generatie op het water. Ik ga nu mensen opleiden die schipper willen worden.

Er zijn weinig vrouwen die meeracen. Hoe komt dat denk je?
De meeste mensen die simracen gaan proberen, denken meteen ‘wat is het moeilijk' en dan haken ze af. Als je niemand hebt die je stimuleert en je tips geeft, dan blijft dat gevoel zo. Ik heb een heleboel vrouwen in de simulator zien rijden die het wel leuk vinden, maar er toch niet mee doorgaan. In het algemeen vinden vrouwen het leuk om te gamen. Ze moeten zich er gewoon even toe zetten. Ten slotte kan het ook de (onterechte) insteek zijn, dat racen sowieso een mannenwereld is.

Hieronder kun je Justin ‘Bnanaman2' Schiphorst zien winnen van coureur Robert Doornbos. Het fotoverslag van het Nederlands Kampioenschap, inclusief de volledige race, vind je hier.