Interview Remy Bonjasky over UFC

Gelukkig had Remy Bonjasky na het virtuele klappen uitdelen tijdens de lancering van UFC 3, ook nog even de tijd om een te doen met PoeHao. Bonjasky heeft zijn hart op zijn tong, dat werd al snel duidelijk.

Remy Bonjasky en PoeHao
Remy Bonjasky en PoeHao – Foto van Pim Geerts

Wat is je band met UFC?
Misschien moet de vraag gesteld worden, “wat is je band met vechtsport?”. Ik heb vechtsport eigenlijk altijd leuk gevonden, welke tak of discipline dan ook, en daar is UFC er een van. Er zijn sommige jongens overgestapt van kickboksen naar MMA (mixed martial arts), andersom ook. Wat zij doen in de ring bij UFC, dat doen wij ook in de ring, alleen gaan zij nog een stapje verder door op de grond door te gaan. Ik vind UFC/ MMA een supergeweldige sport: het is het verlengde van kickboksen.

Maar heeft het nooit gekriebeld? Heb je nooit gedacht aan een overstap?
In de tijd dat ik mijn hoogtijdagen vierde was ik absoluut niet bezig met UFC. Als je de beste in tennis bent, dan ga je niet denken aan badmintonnen. Zo moet je dat zien. Op dat moment [dat UFC opkwam] was ik kampioen [K1], ik was erg heel goed in. Ik had toen nooit gedacht dat UFC zulke sprongen omhoog zou maken. Het is echt een hele mooie sport geworden die de Amerikanen ontzettend goed in de markt weten te brengen.

Remy Bonjasky en PoeHao (2)
Remy Bonjasky en PoeHao – Foto van Pim Geerts

Ben je destijds ook weleens naar de VS gegaan om te kijken naar UFC?
Ik heb weleens een MMA-wedstrijd gezien. Ik moest zelf een wedstrijd vechten in Las Vegas en toen ben ik naar een geweest. Hier in Nederland heb ik ook vaak MMA-wedstrijden gezien.

Nu ben je bezig met je rentree of toch niet meer?
Nee, nee. Ik heb jarenlang gevochten en op een gegeven moment ben ik eruit gestapt. Vervolgens heb ik vier jaar niet gevochten. Toen werd ik uitgedaagd door iemand die zijn laatste wedstrijd wil vechten met zijn eigen organisatie…

..Meneer Melvin Manhoef..
Ja, samen met Spike [entertainmentkanaal en organisator van gevechten] bood hij mij iets leuks aan. Toen dacht ik: “oké, doen we!”, maar het is niet om een nieuwe carrière op te bouwen. Kijk ik ben zoals ze dat zeggen ‘over the hill'. Dat mag ik rustig zeggen over mezelf, want ik kan niet meer die 100% halen die ik vroeger haalde. Ik kan nu 70, tot 80% halen, maar als ik van types ga verliezen als Melvin Manhoef dan moet ik ermee stoppen.

Remy Bonjasky en UFC 3

Kijk je nu nog weleens naar UFC of K1?
Ja, graag. Ik kijk er graag naar. Jongens als Jon Jones vind ik echt geweldig vechten. In principe een heel onorthodoxe vechter, hoe hij beweegt en gewoon een compleet andere stijl heeft [dan ik].

Je speelt zelf helemaal geen videogames?
Vroeger heb ik heel veel games zoals Street Fighter gespeeld. Tot vier, vijf uur in de ochtend was ik nog bezig. Op een gegeven moment gaat je leven een andere fase in: je wordt vader, je gaat hele andere dingen en projecten doen en je hebt er gewoon geen tijd meer voor.

Ik heb drie kinderen, waarvan twee zoons. Zij hebben hun eigen PlayStation en hun eigen tv en af en toe word ik gevraagd, “Hee pap, speel effe mee”. Dat doe ik graag.

Wat spelen je zoons?
Mijn middelste speelt FIFA en de oudste speelt Assassin's Creed en dat soort games.

Remy Bonjasky en UFC 3

Er is indertijd ook een game gemaakt van K1, genaamd K1 World Grand Prix. Heb je deze helemaal uitgespeeld met jezelf?
Ja. [hij glundert]

Hoe voelt dat?
Heerlijk! Dat je zelf gedigitaliseerd wordt, is al super. Vroeger dacht ik, ik hoop dat ik een keer op een mok kom te staan. Dat hebben we ook gehad. Ik heb T-shirts gehad, van alles. Maar dat je jezelf in een spel ziet, dat is gewoon geweldig.

Er komt geen volgende K1-game uit?
Nee, de organisatie van K1 maakte een dive en dat is jammer. Indertijd was de K1 zelfs groter dan UFC nu.

Waar lag dat aan volgens jou?
Er waren problemen met de organisatie, mismanagement.

Remy Bonjasky en UFC 3

Toen Bob Sapp ging meedoen vond ik het al minder worden inderdaad..
Ja, er werden characters neergezet die eigenlijk niets te zoeken hadden in de sport. Ik zag dat UFC ook af en toe een dude uit het worstelen erin  gooit. Als je morgen The Rock [Dwayne Johnson] erin zet, dan gaat het een hype brengen, maar de echte die hard UFC-fans denken, ‘Hee, het begint een poppenkast te worden'. Dat moet je dus niet doen. Brock Lesnar was er ook zo een. Hij is sterk, hij is groot, maar hij moest eigenlijk met WWE meedoen en niet met het echte vechten.

Heb je er nooit aan gedacht om iets op te zetten in Nederland? Je kent Ernesto Hoost, je kent Peter Aerts…
We hebben eigenlijk nooit op dat vlak gedacht, ‘we gaan iets opzetten'. De toekomst zal het leren.

Natuurlijk liet ik Bonjasky mijn UFC signeren, want zo'n kans laat je niet liggen. Hij komt er niet in voor, maar dat mag de pret niet drukken.

Remy Bonjasky handtekening op UFC