Interview Sascha Faber (marketing manager MSI)

To read this article in English, click here

is een bekend merk voor videokaarten, laptops en tegenwoordig ook gaming stoelen. Ze duiken ook steeds weer op in de esportscene. Toen we bij ESL One in Keulen waren, gingen we in gesprek met de marketing manager van MSI voor Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland: Sascha Faber.

Hoe lang ben je al marketing manager bij MSI?
Al meer dan 20 jaar, dus ik zit er al bij van voor het een groot gaming merk was.

Wat houdt jouw baan in?
Natuurlijk willen we onze producten aanbieden aan de mensen, maar we willen ook bij de gamers zijn en hen ondersteunen. Onze aanwezigheid hier bij One Keulen is daar een voorbeeld van.

Als jullie meer klanten willen, dan hebben jullie meer gamers nodig. Hoe creëer je nieuwe gamers?
Ik denk niet dat het aan ons is om meer gamers te maken. Er zijn reeds miljoenen gamers, alleen weet niet iedere gamer welke hardware voor hem het beste is. We hebben een scala aan producten, componenten zoals moederborden en grafische kaarten. We hebben de spullen voor degene die zijn pc wil pimpen en voor een ander die een compleet werkend systeem wil aanschaffen, zoals onze laptops en gaming pc's. Het is onze taak om de gamer de verschillende producten te laten kennen en te laten begrijpen welke voordelen deze kunnen leveren bij het gamen. Het is ook aan ons om aan te tonen waarom onze producten beter zijn dan andere. Dan weet de consument welke speciale feature je bij ons kunt krijgen en waarom je MSI moet kopen in plaats van een ander merk.

Maar MSI is geen budgetmerk. Je moet ook daadwerkelijk meer betalen om meer te krijgen.
Iedereen is bekend met onze kwaliteit, maar in elke nieuwe generatie van producten hebben we ook nieuwe functionaliteit. Dit moet allemaal gecommuniceerd worden naar de mensen om hen te laten weten waarom we deze zaken hebben geïmplementeerd en wat ze nou zo speciaal maakt.

GT76 Titan
Ying-Hsuan Shih (MSI) en de GT76 Titan

De GT76 Titan heeft bijvoorbeeld een gloednieuw koelsysteem met vier fans, elf heatpipes en een speciale uitgefreesde hitteverspreider. Een fantastische feature maar niet direct zichtbaar. We moeten dus echt uitleggen aan het publiek dat er in de laptop iets belangrijks verborgen is. Zodra je het gekocht hebt, dan realiseer je je pas hoe behulpzaam dit is bij het gamen. De temperatuur blijft laag, maar de prestaties blijven hoog..

..en het is een beetje overkill..

Eén van de slogans die jullie hebben is “we zijn niet pc gaming, we zijn voor gaming”. Is MSI van plan de consolemarkt te betreden en komen jullie met eigen controllers?
Nee. We hebben de randapparatuur zoals toetsenborden en muizen en we blijven bij het pc platform. We zijn een pc merk met de beste hardware voor gamers.

Tegenwoordig kun je een muis en toetsenbord ook aan een PlayStation koppelen, dus waarom zouden jullie geen klein toetsenbord maken voor de PlayStation, als je het toch kan doen?
Ja, dat klopt, maar onze business is pc. We hebben de randapparatuur, complete systemen, monitoren en meer voor een ieder die een compleet systeem wil hebben van MSI. De basis voor ons blijven toch onze laptops, pc's en de pc componenten.

En jullie stoelen? Waar vallen deze onder?
Ja, dat is echt voor mensen die alles van MSI willen. Hey, je kunt zelfs op MSI zitten!

MSI
MSI bij ESL One

Jullie hebben muizen, muismatten, pc's, toetsenborden, monitors, stoelen… Waar houdt het op? Energiedrankjes?

Het lijkt een beetje op een allegaartje, want jullie zijn er alleen voor de pc gamers, maar hebben ook randapparatuur die je kan gebruiken voor andere dingen en laptops zoals de GT76 Titan die gebruikt kunnen worden door professionals voor videobewerking. Het lijkt erop dat jullie willen uitbreiden naar een groter publiek.
We gaan helemaal voor het pc-platform en, zoals je zei, de professionele gebruiker. We hebben gemerkt dat gebruikers die rekenkracht nodig hebben onze gaming producten aanschaffen. Bijvoorbeeld 3D ontwerpers die met 3D Studio Max software werken, gebruiken onze laptops omdat ze sterke prestaties wensen, maar niet willen investeren in een duurder workstation. Daarom hebben we verschillende productseries opgezet: Gaming – Content Creation – Workstation. Allemaal specifiek voor een bepaalde gebruiker, maar allemaal met het sterke MSI-DNA. Al onze producten hebben dezelfde technologie en bieden krachtige stabiele systemen zoals een ieder gewend is van MSI. Je kan dus zelf je design kiezen en hoeveel je wilt investeren in je systeem. We kunnen onze laptops zelfs uitrusten met professionele Nvidia Quadro videokaarten.

GT76 Titan
GT76 Titan

Het is je misschien opgevallen dat ons logo bij deze serie zilver is, zodat je onze MSI technologie ook op kantoor kunt gebruiken. Op deze manier verruimen wij onze markt. Ja, onze doelgroep is anders, maar het verhaal dat we vertellen is steeds hetzelfde. Onze systemen, of het nu laptops of pc's zijn, staan voor stabiliteit en kracht. Als het gaat om een ander type gebruiker, dan veranderen we simpelweg de kleur.

Hoe bereik je deze professionals? Zij komen niet naar evenementen, dus hoe doe je marketing bij deze groep?
Er zit een compleet andere marketing achter, dus we gaan naar andere evenementen, zoals designer shows.

Kunnen jullie hier ook influencers gebruiken?
Ja, we hebben design influencers die, bijvoorbeeld, cursussen maken om te werken in Photoshop. Het is echt compleet anders.

MSI
MSI bij ESL One

MSI is een grote sponsor van ESL One Keulen. Hoe kun je het meetbaar maken hoeveel effect je marketing heeft? Hoe kwantificeer je dat?
Je kan dat niet berekenen op basis van slechts één evenement. Het is een van de vele activiteiten binnen de esportgemeenschap waar wij aan meedoen. Dit is ook anders van hetgeen wij doen voor de casual gamers. ESL One is één van vele acties en alle activiteiten tellen mee als wij onze uiteindelijke analyse erop loslaten. Ik kan niet zeggen, “we zijn bij ESL geweest en hebben nu zoveel meer laptops verkocht”.

Aan het einde van ESL One vorig jaar merkten wij dat veel mensen onze aanwezigheid bij het evenement hadden opgemerkt. ESL is een groot merk dat een goede reputatie heeft. Ze zijn een van de eerste bedrijven die in esport stapten en het hebben helpen groeien, en ze komen uit Duitsland. Ze hebben een geweldige prestatie geleverd hoe zij esports hebben gepromoot in Duitsland. Het feit dat de Duitse esportscene het zo goed doet is toe te schrijven aan ESL's inzet.

Het is moeilijk om andere bedrijven te overtuigen te investeren in esport of in grote evenementen zoals dit. Nu is DHL als hoofdsponsor van ESL One ingestapt, wat nogal vreemd is, maar ook erg welkom. Wat is jouw visie op hun betrokkenheid?
Nou, dit is hoe zij een jonge doelgroep willen bereiken. Als de grote merken instappen, dan geeft het wel aan hoe belangrijk dit onderwerp is. Dat is een goed teken voor ons, omdat we dan weten dat onze producten gewenst zijn. Dus voor ons is het helemaal prima.

Sascha Faber
Sascha Faber (MSI)