Interview StijntjeHap (Windigo eSports)

 

Afgelopen weekend was er een Tom Clancy's Rainbow Six: Siege showmatch tussen Windigo eSports en DEUS eSports. Deze heeft Windigo binnen kunnen slepen. We vonden de captain Stijn “StijntjeHap” Hapers bereid om wat vragen te beantwoorden.

Windigo - Stijn "StijntjeHap" Hapers
Windigo – Stijn “StijntjeHap” Hapers

Hoe lang zijn jullie al semi-pro?
We spelen mee sinds het begin van de -scene zeven maanden terug. Meteen vanaf begin belandden we in de top 4. Op het moment behoren wij tot de top twee van de Benelux (en zijn misschien nu wel de beste!). Er zijn een aantal spelers bij DEUS weggegaan. Dat vind ik jammer, want de matches tussen ons waren altijd de spannendste van de competitie. Het werd steeds 6-5. Wij hadden de grootste rivaliteit met elkaar. Alleen Defusekids zit op het moment op ons niveau en misschien kan Triple Play later ook met ons wedijveren.

Hoe vaak oefenen jullie?
In principe hebben we elke dag een scrim. Naarmate het seizoen vordert oefenen we twee á drie keer in de week. We zijn nu iemand aan het inwerken, dus oefenen we iets vaker. Iedere donderdag spelen we sowieso mee voor de cup [wekelijkse competitie van Ubisoft en voor Rainbow Six: Siege- red.].

Bedenken jullie alle strategieën zelf?
Ja. We nemen een aantal basisstrategieën uit de pro league en daar bedenken we variaties op. Vervolgens zoeken we een team uit Europa dat tegen ons wil spelen. We hebben het liefste een team dat iets boven ons niveau is en dezelfde mindset heeft. Gisteren speelden we bijvoorbeeld tegen Mysterious Monkeys.

Wat is dan het voordeel voor Mysterious Monkeys om tegen jullie te spelen?
Voor hun is het iets relaxter spelen. Waarschijnlijk hebben zij ook een nieuwe strategie, die ze willen uittesten en zien waar de zwakke punten zitten.

10:17R6S – Summary: Windigo vs DEUS – BrightDay Showmatch

Hoe vinden jullie steeds een nieuwe tegenstander?
Meestal via het Rainbow Six: Siege- Discord kanaal. Daarnaast hebben we een vast contactpersoon die ons helpt teams te vinden.

Jullie hebben geen coach. Is dit een bewuste keuze?
Inderdaad. We hebben helaas nog niet iemand gevonden die voldoet aan onze verwachtingen. Soms bieden zich mensen aan, die uiteindelijk meer een blok aan het been zijn dan dat ze een strategisch voordeel geven.

Hebben jullie een codenaam voor de bedachte strategieën, zodat jullie elkaar snel kunnen laten weten wat de bedoeling is?
Nee, dat is niet nodig. We hebben 45 seconden om met elkaar te overleggen en daarna zijn er 45 seconden aan ‘preparation time'. Dat is meer dan genoeg tijd om door te geven wat we gaan doen. Meestal hoeven we alleen maar iets te zeggen als ‘default met mirror op positie X'.

Windigo - Dean Groenen, Zeb 'Quadzy' Esser en Stijn Hapers
Dean Groenen, Zeb ‘Quadzy' Esser en Stijn Hapers

Hoe kwam jij bij Windigo terecht?
Ik heb zelf bij Gamers 4 Fun gespeeld. Later ging ik op zoek naar meer serieuze spelers. De eigenaar van Windigo heeft mij uitgenodigd om bij hen te komen spelen. De eigenaar van Windigo is in de praktijk de hele community van ongeveer 50 personen. Het is een democratisch iets, waarbij niet één persoon alles beslist. Als captain heb ik wel vrijheid om mijn eigen ding te doen.

Er is een ander esport-team uit Oost-Europa met dezelfde naam. Is dat geen probleem voor jullie?
Die zijn een maand na ons gekomen, dus als het een probleem wordt, dan waren wij alsnog eerder.

Wat zijn de doelstellingen van Windigo?
We willen het zo goed mogelijk doen in de Benelux. Op 6 december gaan we voor de Challenger League. Hier gaan de acht beste teams gedurende acht weken tegen elkaar spelen. De beste vier gaan door naar Pro League. In de Pro League is er vanuit Ubisoft betaling met ingame items. Daarnaast krijgt ieder team ongeveer €200,- in de maand.

Hoe zie jij de toekomst van Rainbow Six: Siege als esport-game?
Rainbow Six: Siege is een best ingewikkeld spel en dat maakt het lastig voor het grote publiek om te snappen wat er allemaal gebeurt. Anderzijds wijzen de statistieken van de ESL Winter uit dat de populariteit van Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) naar beneden begint te gaan.

Ik denk dat Rainbow Six: Siege de nieuwe grote esport-game wordt. Ubisoft doet het wat dat betreft goed. De DLC is bijvoorbeeld toegankelijk voor iedereen, want deze kun je vrijspelen door het spelen van de game. Er zijn nu reeds 20 miljoen mensen die Rainbow Six: Siege spelen. is al jaren hetzelfde. DotA en League of Legend doen het wat dat betreft beter, want zij hebben steeds andere ‘heroes'. Rainbow Six: Siege verandert elke 3 maanden met steeds andere operators.

Ubisoft steekt alle tijd, resources en geld in het verbeteren van het eerste deel in plaats van het focussen op een tweede deel. Ze hebben erg goed naar de community geluisterd, want die hebben daar gericht om gevraagd. Ook de Invitationals doen ze erg goed. Ubisoft heeft aangegeven zeker 5 jaar door te gaan met Rainbow Six.

Windigo - Showmatch
ESL Showmatch bij Bright Day

Heb je ook interesse in andere games? Een alternatief in esports?
Nee, daar heb ik nog niet naar gekeken. Ik heb eerst CSGO gespeeld, maar dat niveau ga ik niet halen, omdat anderen de game al vijf jaar spelen. De enige kans die je hebt om door te breken is als je de game vanaf het begin hebt gespeeld en er zo'n 2000 uur in hebt gestopt.

Hoeveel uur heb je in Rainbow Six: Siege zitten?
Ongeveer 2000 uur.

Spelen jullie ook in andere competities?
Op moment spelen we alleen in de ESL. We doen ook mee aan (internationale) online leagues, zoals de International Gaming League.

Waar komen de spelers van jullie team vandaan?
We komen uit Breda, Oslo en Stockholm.

Waarom hebben jullie Scandinavische spelers?
In Nederland zijn niet veel goede spelers. Daarnaast zijn de regels in de Scandinavische competitie dat er per se drie spelers uit hetzelfde land moeten komen en de rest uit Scandinavië. Dat zijn de regels die de organisatie van hanteert. In Europa worden de competities georganiseerd door de ESL en die hebben andere regels.

Windigo - Team
Adam “Sejinex” Andersson

Is het hebben van buitenlandse spelers niet lastig met het spelen van toernooien?
De meeste toernooien zijn online. Pas aan het eind kom je samen in een lan om te spelen. Vervolgens regelt de organisatie accommodatie en de reiskosten worden vergoed.

Is het makkelijk om sponsoren te vinden?  
Nee. Het is jammer dat er weinig welwillende sponsoren in Nederland zijn. Je kan bedrijven aanschrijven, maar vaak geven ze niet eens antwoord. Als je al iets hoort, dan zeggen ze: “je bent net te laat”, of “gamers zijn niet echt onze doelgroep”. Gelukkig worden we gesteund door onze community.

Bij veel sporten, zoals gewichtheffen en 100 meter sprint, zijn vrouwen in het nadeel. Maar bij eSport komt het neer op het indrukken van knopjes. Toch zie je weinig vrouwen in de teams en in het publiek. Hoe komt dat volgens jou?
Ik denk dat dat te maken heeft met het stereotype dat gamen voor mannen is. Ook zijn er meer jongens dan vrouwen online. Ik ken wel een aantal vrouwen die goed zijn in Rainbow Six: Siege, maar dat zijn er weinig. Volgens sommige studies ligt de reactiesnelheid van mannen iets hoger dan die van vrouwen. FPS heeft veel met reactiesnelheid te maken en dat kan een rol spelen. Maar ik denk dat het stereotype een grotere rol speelt dan het eventuele reactievermogen.

Windigo - Team
Dean Groenen, Zeb ‘Quadzy' Esser en Stijn Hapers