Dreadnought

Dreadnought is een strategisch free-to-play spel dat leunt op teamwork. Bouw je schepen met een heel eigen karakter en ga met jouw team de strijd aan in PvE en PvP. Iedere speler heeft vijf schepen waar deze mee kan wisselen, dus er zijn genoeg strategische keuzes die je kunt maken.

Dreadnought wordt gemaakt door de Duitse ontwikkelaar Yager Development, bekend van het vliegspel Yager en de grimmige FPS Spec Ops: The LineDreadnought speelt zich af in ons zonnestelsel, dus verwacht gevechten op Mars of in de atmosfeer van Jupiter. Er is een verhaal dat je kunt volgen als een soort tutorial. In het verhaal en de wedstrijden tegen de AI zijn er ook gronddoelen die je kunt bestoken. Zodra je tegen andere mensen speelt, heb je alleen luchtdoelen. In PvP kun je kiezen tussen Team Deathmatch en Team Elimination, die beiden vijf tegen vijf zijn. Er zijn rollen als tanks, healers en damage dealers, dus dat is een voor MMO-spelers herkenbare opzet.

Het is een lastige balans om een speler vrijheid te geven hoe hij een spel aanpakt en daarnaast ook genoeg doorgroeimogelijkheden te geven. Als je meteen een oersterke avatar kunt fabriceren, dan ben je overpowered en dan is de game niet leuk. Maar te weinig mogelijkheden en dan voelt de speler zich te veel beperkt en haakt hij ook af. Dreadnought ondervangt dit met vijf klassen van schepen en vijf tiers van niveau's. De zwaarste klasse heet Dreadnought en dat is een beetje verwarrend. Gezien de naam van de uitgever (Yager) en hun bekendste spel (Yager) was zo'n geintje ook wel te verwachten.

Dreadnought - Klasse Destroyer, Tier 5

Veel (keuze) mogelijkheden
Elke klasse heeft een lichte, een medium en een zware variant schip. Vergis je niet: dit zijn grote bakbeesten van schepen, dus ook de lichte schepen zijn indrukwekkend. Je beslist zelf of je je schip met meer pantser, welke primaire en secundaire wapens, de hoeveelheid personeelstraining of met bonte kleurtjes uitrust. Behalve kleuren kun je jouw schepen uitrusten met een stormram, zijvinnen en complete emblemen. Het doet je meteen denken aan een maffe mix van Mad Max en CrossOut. Ook kun je verschillende vaardigheden vrijspelen. In totaal zijn er honderden te verkrijgen, dus er is erg veel variatie mogelijk. Ten slotte ben je vrij om te wisselen van kapitein. Door mee te doen in gevechten verdien je Fleet Points en reputatie en speel je meer schepen vrij. Natuurlijk krijg je meer punten als je gevechten wint, maar je verdient dus altijd wat. Zo bouw je een hele vloot aan schepen op. Je personeel gaat met je schip mee in niveau als deze wordt geüpgraded. Er zijn drie scheepsfabrikanten met ieder hun eigen specialismen en 17 schepen ieder. In totaal zijn er dus 51 schepen.
Voordat je een gevecht ingaat, stel je een team van vijf schepen samen die je mee wilt nemen. Je speelt met één schip tegelijk en als je teruggaat naar je zone of wanneer je schip kapot is geschoten, dan pak je een ander schip van je selectie.

Dreadnought - Even gedag zeggen

Pixel-parade
Grafisch is het om te smullen. Of je nu op een oude laptop of met een vette gamepc speelt, het beeld is strak en de framerate is hoog. Met een degelijke videokaart kun je op Full HD makkelijk boven de 60FPS uitkomen. Alle schepen hebben erg veel zichtbare details en de omgeving ziet er strak uit. Er is ook native ondersteuning voor widescreen gamers, wat je heel veel gepiel bespaard. De grafische kwaliteit is niet overbodig gezien de hectische gevechten en de ontploffingen overal. Je kunt schepen uitrusten met warp drives, dus af en toe moet je snel schakelen als je per ongeluk jezelf midden in een vijandelijk groepje schepen teleporteert.

Dreadnought - Wie is waar?

Moeilijk, of juist niet
Ik heb veel soorten games gespeeld en ben geen ster in schietspellen of vliegsimulatoren. Toch kan ik zeggen dat Dreadnought niet direct moeilijk is, maar gewoon een ietwat steile leercurve in het begin heeft. De korte tutorial heb ik één keer gespeeld met controller en twee keer zonder om zeker te weten wat lekkerder speelde en welke knoppen waar zitten. Zodra je dat doorhebt, is het een tof en uitdagend spel. Niet makkelijk, maar ook niet onoverkomelijk. Omdat je in een lage tier begint zit je met gelijkwaardige mede- en tegenstanders. Je kan ook daadwerkelijk een steentje bijdragen aan een gevecht. Als je wint, dan heb je ook ècht gewonnen. Als beloning kun je steeds meer schepen en modules kopen. 
De schepen reageren allemaal redelijk snel, maar zijn duidelijk niet even snel. Dit speelt erg fijn, want iedere keer als je schip sneuvelt kun je een ander schip kiezen of gewoon dezelfde nemen. Ook zijn de levels bezaaid met meteorieten, steden en ruimtestations. Genoeg plekken om je te verstoppen dus.

Dreadnought - Klassenstrijd

Matchmaking gaat met een simpel systeem dat zeker weten nog op de schop gaat. Terwijl er een match wordt gezocht, kun je gewoon iets anders doen (zoals een review typen) en aan het geluid hoor je wanneer je weer los kunt gaan. Let wel, dit zijn de nadagen van de gesloten bèta, dus er zijn minder mensen hier dan in de open bèta die eraan komt.
Natuurlijk heb je dezelfde voor- en nadelen van online teamgevechten. Je hebt de noobs, die niet weten waar de vijand is, de idioten die spelen alsof ze alleen zijn, degenen die wel inloggen maar meteen verdwenen zijn als de strijd begint en natuurlijk de ruimhartige veteraan die af en toe meedoet om de broekies op weg te helpen. Enige ervaring in tactische luchtgevechten gecombineerd met teamervaring is een pré uiteraard. Iemand die al twee jaar War Thunder speelt is duidelijk in het voordeel, maar het is niet onoverkomelijk voor een beginner.

Bèta, dus nog niet af
Dreadnought is een free to play game, waar je alleen geld kunt uitgeven aan cosmetische veranderingen. Op het moment wordt er ook gekeken naar een trading systeem, maar dat is nog niet helemaal uitgewerkt. Het verhaal is nog niet af en je hebt dus alleen een korte tutorial en online PvP. Je kunt ook spelen met een controller, maar niet alle knoppen werken perfect. Dit geldt ook voor de toetsenbordinstellingen, maar daar werken de shortcuts wel. Hier is dus nog wel omheen te werken. Er wordt ook nagedacht over -support. Deze komt op termijn, maar er is nog geen datum voor bekend. Tenslotte wordt er gekeken naar meer spelmodi en meer schepen.

Je kunt je ook nog steeds opgeven voor een gesloten bèta, die nog steeds aan de gang is. Dreadnoughtkomt deze herfst met een open bèta die vier weken duurt, zodat iedereen het kan proberen. Bij de open bèta begint iedereen gewoon op nul, dus je loopt niet achter in vooruitgang. Dreadnought is alleen beschikbaar voor pc.

Dreadnought - Uitzwaaien