Ancestors Legacy

Per toeval liep ik een interessante game tegen het lijf op Gamescom. Niet een genre waar ik mij doorgaans mee bezighoud, maar het trok toch de aandacht. Ancestors Legacy is een RTS die is geïnspireerd door historische gebeurtenissen, maar met wat dichterlijke vrijheden natuurlijk.

Vier verhalen
Ancestors Legacy speelt zich diep in de Middeleeuwen af, toen het leven nog simpel was. Het leven was toen ook een stuk korter en gewelddadiger trouwens. Er zijn vier naties in het spel, die ieder een eigen verhaalcampagne hebben: de Vikingen, Angelsaksen, Germanen en de Slavische volkeren. In de campagne voor de Slavische volkeren maak je bijvoorbeeld het moment mee dat de eerste Poolse dynastie wordt gesticht.

Ancestors Legacy - Cavalerie

RTS
In Ancestors Legacy kun je maximaal tien groepen strijders hebben van ieder maximaal tien vechtersbazen. De meeste vechters zijn verzonnen, maar er is getracht de kleding en wapens kloppend te maken met de tijd waarin de gevechten zich afspelen. Zoals je gewend bent in een RTS kunnen je troepen ook omhoog gaan in level en zich specialiseren. Je kan nederzettingen opbouwen en uitbreiden en moet natuurlijk erop letten dat iedereen genoeg te eten heeft.

Ancestors Legacy - Belegering

Action camera
Alle animaties zijn vastgelegd met motion capture om het zo natuurlijk mogelijk over te laten komen. Voor iedere combinatie van typen soldaten die er kan voorkomen zijn de animaties vastgelegd. Dus een speervechter heeft tegenover een krijger met zwaard en schild een ander aanvalspatroon dan tegenover een Viking die vecht met twee bijlen. Om hier ten volle van te kunnen genieten is er een action camera waarmee je kunt inzoomen op ieder facet van het slagveld.

Ancestors Legacy - Bos bende

Gamemodes
Er zijn in de singleplayer in totaal 40 missies te doen, wat garant staat voor een spelduur van ten minste 30 uur. De multiplayer biedt je de mogelijkheid om 1vs1, 2vs2 en 3vs3 te doen. Er wordt nog gewerkt aan een 4vs4 modus. Dit betekent namelijk dat er in totaal 800 personages over het scherm kunnen rollebollen en dat is nogal wat. Je kan met ieder volk samenwerken wat jou leuk lijkt. Wederom niet geheel en al historisch accuraat, maar het levert wel mooie scenes op.

Gameplay
Er was een korte demo die ik kon uitproberen. Ik speelde Ancestors Legacy met een controller en dat ging verrassend goed. Alle facetten van de gameplay worden goed uitgelegd, dus ook voor een beginneling al ik was het goed te volgen. Tijdens een strooptocht leg ik een hinderlaag voor een karavaan. Voordat ik toe kan slaan wordt de karavaan reeds overvallen door een andere groep bandieten. Heel irritant, dus ik grijp in. De rivaliserende roversbende gaat er met het grootste deel van de buit vandoor en de mensen in de karavaan zien mijn groep als helden. Het kan verkeren. Dus zij vestigen zich in de buurt en vormen zo mijn eerste nederzetting. Handig, want nu kan ik meer troepen verzamelen en ze uitrusten voor oorlog. Ik ben echt geen ster in het spelen van strategiegames, maar het is mij wonderwel (uiteindelijk) gelukt het hele leger van de vijand te verslaan. Hierbij is het belangrijk gebruik te maken van de omgeving, omtrekkende bewegingen, vallen plaatsen op routes, tactisch terugtrekken en extra troepen verdekt op te stellen. Een frontale aanval leidt namelijk tot een totale vernietiging van je leger, kan ik jullie uit ervaring mededelen.

Ancestors Legacy - Buurtfeest

Ancestors Legacy komt in de zomer van 2018 uit voor pc en Xbox One. Het team van Poolse ontwikkelaar Destructive Creations bestaat uit 25 werknemers. Ze hebben niet de capaciteit om op dit moment meer platforms te ondersteunen. Destructive Creations werd in één klap bekend door hun controversiële game HatredAncestors Legacy is wat dat betreft al stukken beter en hopelijk poetst dit die schandvlek een beetje weg.

Ancestors Legacy - Poster