Black Mirror

Eén van de verrassingen op mijn agenda was een onaangekondigde game van uitgever THQ Nordic. Dit bleek Black Mirror te zijn, maar niet de Black Mirror die je kende en toch ook weer wel. Tijd voor griezelen en puzzelen in een sfeervolle Victoriaanse omgeving.

Stijl
De originele Black Mirror-trilogie bestond uit klassieke point & click avonturen die uitkwamen tussen 2003 en 2010. Het waren gothic horror games in de stijl van Edgar Allen Poe en H.P. Lovecraft. De trilogie liep ten einde en de mysteries waren opgelost.  Deze nieuwe Black Mirror is een reboot van de hele serie, die zich afspeelt in een ander universum. De basis ingrediënten zijn hetzelfde gebleven, dus het ‘Black Mirror'-huis is er weer, de locatie in Schotland en de warme, gezellige familie Gordon. Er zijn weer mysteriën op te lossen en de constante twijfel of je gek aan het worden bent of toch misschien niet.

Black Mirror - Ontvangst

Verhaal
David Gordon is opgegroeid in India. Zijn vader had een slechte relatie met zijn familie en sprak zelden over hen. Eigenlijk bemoeide zijn vader zich in het algemeen weinig met David. Hij was geobsedeerd door de familiegeschiedenis, occultisme en een vermeende vloek op de familie. David weet alleen dat zijn vader een aantal maanden geleden is verdwenen. Opeens krijgt hij bericht dat zijn vader in het oude huis zelfmoord heeft gepleegd en uit het niets is hij de erfgenaam van Black Mirror Castle. Hij weet weinig tot niets van zijn familie en is nog nooit in het oude huis geweest. Het spel begint in 1926 op het moment dat David aankomt bij het huis. Zijn familie wil het liefst dat hij afziet van de hele erfenis en weer ophoepelt, maar David wil weten wat er precies met zijn vader is gebeurd. Er is dus vanaf het begin een wederzijds wantrouwen. Sommige personeelsleden komen vriendelijk en behulpzaam over, terwijl anderen ronduit vijandig zijn.  

Black Mirror - De tuinman

Geluid
Ontwikkelaar KING Art Games heeft reeds ervaring met point & click avonturen. De studio was verantwoordelijk voor het tweede originele deel van Black Mirror, maar maakte ook The Book of Unwritten Tales en The Raven: Legacy of a Master Thief. De stemacteurs voor Black Mirror zijn dezelfde die ook meewerkten aan The Book of Unwritten Tales. Zij zijn erg goed in verschillende Britse accenten, wat natuurlijk handig is in een kostuumdrama als Black Mirror. De schrijver van het verhaal is zelf ook Schots en heeft het Gaelic en de gebruiken van die tijd zo goed mogelijk vastgelegd. De soundtrack is ingespeeld door een orkest. Vaak is de muziek subtiel, maar bij de dramatische scenes is het orkest meer aanwezig.

Black Mirror - Gesprek

Gameplay
Black Mirror is een meer moderne vorm van point en click, omdat de camera dichter op de hoofdpersoon staat en je hebt veel meer vrijheid in het rondlopen. Het is echt mogelijk je vrij in de ruimte te bewegen, in plaats van gelimiteerd zijn in slechts twee dimensies. Je krijgt een propt in het scherm te zien als je iets kunt onderzoeken. Dat geeft je ook de mogelijkheid om het object te combineren met iets in je inventaris. Er zijn gesprekken waarin je verschillende opties hebt hoe je reageert. Je antwoord heeft geen invloed op het einde, want er is maar één einde. Het zorgt er wel voor dat personages zich anders naar jou toe gaan gedragen. Dit kan sommige puzzels moeilijker maken.

Puzzels
De moeilijkheidsgraad van de puzzels hangt af van het tempo in het verhaal. Als het verhaal vaart heeft, dan zijn het eenvoudige puzzels in een enkele ruimte, of zelfs gewoon een ‘quick time '. Heb je de tijd, dan kun je best meerdere puzzels tegelijk moeten oplossen die verspreid zijn over het hele huis. Mocht je vastlopen, dan kun je hints vinden in je dagboek.

Black Mirror - Doorzichtige dame

Visioenen
Af en toe krijgt David vage visioenen. Er zijn dan bepaalde punten in een ruimte die zo'n visioen veroorzaken. Als hij alle punten heeft bezocht, dan begint hij als het ware te trippen. Er speelt zich dan een tafereel steeds weer opnieuw af voor zijn ogen. In een voorbeeld dat we zien lijkt het alsof de kamer waar hij is zich op de bodem van een meer bevindt. David ziet steeds weer een vrouw die aan het verdrinken is. Als je te lang wacht met interacteren met het visioen, dan gaat het helemaal fout en David gaat dan dood op een niet erg fraaie wijze. Er zijn verschillende manieren om te sterven, om de experimenterende gamer wat visuele variatie te geven hoe zijn leven wordt beëindigd. Er zijn geen bloederige scenes, jump scares of afgehakte hoofden, maar  Black Mirror geeft je meer een psychologische angst.

Black Mirror - Visioen

De speelduur is ongeveer 10 tot 12 uur. Het is bewust kort gehouden, omdat de game anders saai kan worden of juist te onoverzichtelijk door de vele details die voorbijkomen. De prijs is dan ook laag gehouden: €39,99 voor consoles en €29,99 voor pc. Dit eerste verhaal heeft wel een einde, maar als Black Mirror goed loopt, dan hoopt KING Art een volledige trilogie uit te brengen.

Black Mirror  komt 28 november uit op pc (macOS en Linux), PlayStation 4 en Xbox One.

Black Mirror - Poster