Darksiders III

29 september 2018 | 12:00

De allereerste game die ik speelde via Steam was Darksiders. Een openbaring. Gelukkig kon ik op Gamescom een voorproefje krijgen van Darksiders III. Het was helaas geen hands on, maar we kregen een goede indruk wat ontwikkelaar Gunfire Games voor ogen heeft.

Bijbels
De Darksiders-serie gaat over de vier ruiters van de Apocalyps, de lugubere voorspelling van de bijbel. Hier en daar komen er dan ook bijbelse namen voorbij. De ruiters heten volgens de profeet Johannes War, Death, Famine en Pestilence. Het eerste deel van de gameserie ging over War en het tweede deel over Death. Blijkbaar vond Gunfire Games de namen Famine en Pestilence niet lekker klinken en we spelen in het derde deel met Fury. Dit is tevens de eerste ruiter die vrouwelijk is, waarmee de bijbelse versie nog meer wordt losgelaten.

Darksiders III

Bekende figuren
Fury is het zusje van War en Death en dit deel speelt zich gelijktijdig af met de andere twee. We zien dan ook Vulgrim langskomen, de demonische handelaar met morbide humor. Vulgrim verkoopt wapens, upgrades en nog veel meer. Verder heb je, net als in het eerste deel, een watcher bij je. In het eerste deel was de watcher een soort van cipier die je, in opdracht van de Charred Council, scherp in de gaten hield. Deze watcher is een stuk onderdaniger en het lijkt er dan ook op dat er een hele andere relatie is tussen Fury en deze watcher.

Gameplay
Helaas wilden de ontwikkelaars helemaal niet ingaan op het achterliggende verhaal. Het enige wat we hadden was de sfeertekening en de puzzels. De sfeer is apocalyptisch als vanouds, maar iets kleurrijker dan de voorgaande delen. Deze keer speelt alles zich af in een open wereld. De gameplay is zoals we het kennen: actie en puzzels. Fury heeft natuurlijk andere wapens dan haar broers. Zij bedient zich met een zweep, maar haar alternatieve wapen lijkt mee te veranderen met haar uiterlijk. We hopen hier binnenkort meer licht op te kunnen werpen. Je tegenstanders zijn groot en behoorlijk standvastig en de gevechten gaan vloeiend als vanouds.

Darksiders III

Grote puzzels
De puzzels zijn erg groot opgezet. We zagen er twee, waarbij steeds de gehele ruimte werd gebruikt. De ontwikkelaar waar wij naar mochten kijken, viel tot tweemaal toe van een rotsblok af, waardoor hij het gehele parcours opnieuw moest afleggen. Een kleine troost voor een ieder die later met de game aan de slag gaat. Ons wordt beloofd, dat alles groter is dan wat we tot nu toe gewend zijn en dat lijkt me geen bluf. Het is een open wereld, dus ik denk dat je wat langer aan het zoeken bent naar een oplossing, dan in de meer lineaire voorgaande delen.

Deel vier?
Natuurlijk vroeg ik Gunfire Games naar de naam van het vierde deel. Dit werd niet ronduit ontkend en ook het bekende zinnetje ‘het is te vroeg om daar iets over te zeggen' werd niet geuit. Ze zeiden slechts ‘we gaan nu niet op de namen in', wat duidelijk aangeeft dat ze er reeds creatief rekening mee hebben gehouden. Een mooi teken. Volgens de Darksiders-lore heet de vierde ruiter trouwens Strife en hij vecht met pistolen.

Darksiders III komt 27 november uit op pc (Windows), PlayStation 4 en Xbox One.

Darksiders III