Herald

Eén van de opmerkelijkste indiegames van Nederlandse bodem die binnenkort uitkomt is Herald van de ontwikkelaar Wispfire. Tijdens mijn bezoeken aan Indigo en First Look kwam ik deze verrassing tegen. Het is een bijzonder verhaal dat op een leuke manier wordt gebracht.

In een alternatief 19e eeuws universum  speel je een jongeman met Westerse en Oosterse achtergrond op een koopvaardijschip genaamd Herald. Jij moet je staande houden in een onrechtvaardige maatschappij, mysteries oplossen en zorgen dat je niet verstrikt raakt in intriges. Herald wordt gebracht als een raamvertelling waarbij je in het gezelschap bent van de Rani, een Oosterse dame die je dwingt te vertellen hoe je daar gekomen bent.

Herald - Rani

Herald is een point and click adventure game en doet dat heel leuk. In de demo die ik speelde was er een pistool gestolen en de kapitein droeg mij op uit te vinden waar het was. Tijdens mijn zoektocht vond ik allerlei interessante spullen die mij meer duidelijk maakten over het verhaal en de wereld. Het Westen is verenigd in één groot rijk, het Protectorate en dat heeft koloniën in het Oosten. Er is natuurlijk racisme en ongelijkheid, maar ook onzekerheid, loyaliteit en liefde. Herald draait om het verhaal en daarmee om de keuzes die je maakt. Aan het eind van de demo had ik inderdaad het pistool ontdekt, maar ook de reden waarom het was gestolen. Het verhaal zit in ieder geval goed in elkaar.

Herald - Kapiteins hut

Er zijn natuurlijk genoeg point and click adventures, maar Herald ziet er net iets verzorgder uit dan het gros hiervan. De omgevingen en animaties zijn bijvoorbeeld mooi uitgewerkt. Als een NPC geïrriteerd is, dan zie je dit ook in de animatie van zijn of haar portret. Het verhaal en de wereld waar dit zich afspeelt zijn ook divers en complex genoeg om je aandacht erbij te houden. Het koloniale verleden van onder andere Nederland komt aan bod, maar dan wel belicht van meerdere kanten. Ik verwacht in ieder geval geen eenzijdig belerend moralistisch gepruttel met een streng vermanend vingertje.

De personages zijn namelijk gelukkig wel diep genoeg uitgewerkt voor een gebalanceerd plaatje. Wispfire heeft in de game een aantal geintjes verstopt voor de Nederlandse spelers. Zo zijn er veel Nederlandse achternamen en komt de onuitsprekelijke naam Scheveningen voorbij als je een schilderij bekijkt.

Herald heeft mij en vele anderen verrast. De Kickstarter-campagne hebben ze namelijk ruimschoots gehaald. De game komt begin 2017 uit in meerdere delen voor Mac en pc (Linux en Windows).

Herald - Sfeertekening