KUNAI (Gamescom preview)

Platformspelletjes in een Metroidvania-jasje hebben we al vaak gezien, maar de Nederlandse studio TurtleBlaze maakt het weer uitdagend met KUNAI. Denk aan Super Meat Boy als een robot-ninja met een bizarre collectie wapentuig en je zit in de buurt. KUNAI is niet makkelijk, maar wel bevredigend.

Uitdagend
Tijdens Gamescom mocht ik met een collega proberen om door de levels van KUNAI te komen. We zijn gelukkig door de wol geverfde gamers en hakten de eerste twee levels met vallen en opstaan leeg. Toen ging de moeilijkheidsgraad weer een beetje omhoog.. Met genoeg tijd hadden we KUNAI wel uit kunnen spelen, maar in de drie dagen dat we op Gamescom waren ging dat niet lukken.

Het verhaal
De mensheid is zo goed als uitgeroeid en robots zijn nu de baas. Jij speelt als Tabby, een robot met de ziel van een oeroude strijder. Je bent relatief klein voor een robot, maar niet minder dodelijk. Tabby trekt de wereld in om te zoeken naar het doel in zijn bestaan. Deze spirituele reis op zoek naar zijn ware zelf binnen de kosmos is niet compleet zonder het vernietigen van alles en iedereen die in de weg staat.

KUNAI

Gameplay
Je bent een robot ninja, dus je kan als Jet Li acrobatisch door het veld springen. Daarnaast vind je overal vette upgrades met toffe wapens en gadgets. Al snel heb je een zweep, waarmee je jezelf horizontaal en verticaal weg kunt slingeren. Zo klim je tegen de steilste muren op. KUNAI zou een simpele game zijn, als jij niet tegelijk onder vuur werd genomen. Met alleen vuurkracht ga je het niet redden, zelfs niet met acrobatische toeren erbij. Je moet echt een beetje je hersenen gebruiken om verder te komen.

KUNAI

Er zijn savepoints te vinden in de (grote) levels, maar ze liggen behoorlijk ver uit elkaar. Het begin van het derde level hebben we dus erg vaak gezien en natuurlijk gingen we steeds net voor het volgende savepoint dood. Uiteraard zijn er secrets te vinden, maar ook alternatieve routes om het level door te komen. Je kan ook vrienden maken, die vervolgens met je meevechten.

De naam
In een van de eerste levels vonden wij trouwens een kunai: een soort multifunctioneel Japans werpmes. We gingen er vanuit dat de hoofdpersoon Kunai heette, maar dat was niet zo. Uitgever The Arcade Crew wilde ons niet vertellen waarom de game is vernoemd naar een van de vele wapens in het spel. De kunai speelde lekker, maar was niet mijn favoriete wapen. Het antwoord op deze prangende vraag krijgen we pas als we KUNAI hebben uitgespeeld.

KUNAI

KUNAI is een platformer die met de grafische pixel-stijl je wil laten terugdenken aan de eerste echte platformgames. Je weet dus wat je te doen staat: rennen, springen, slingeren, schieten en liefst alles tegelijk met de juiste timing in de juiste richting. De levels zijn vaak lastig, maar dat laat de overwinning des te zoeter smaken. Ik ben zeker geen fan van Dark Souls, maar met KUNAI kan ik mijzelf makkelijk motiveren om het nòg een keer te proberen..

KUNAI komt dit jaar uit op pc (Windows) en Nintendo Switch.

KUNAI
KUNAI
Pak die upgrade!
KUNAI
Houd jezelf schietend in de lucht
KUNAI
KUNAI