Path of Exile (Xbox One)

Path of Exile is een actie-RPG die vaak wordt vergeleken met Diablo en Torchlight. Het valt onmiskenbaar in deze categorie, maar doet toch een hoop duidelijk anders. Deze toffe hack 'n slash is nu in bèta op Xbox One.

Free to Play
De Nieuw-Zeelandse ontwikkelaar Grinding Gear Games heeft Path of Exile gemaakt met behulp van crowdfunding. Het is free-to-play met de mogelijkheid voor cosmetische microtransacties. Je kan zoal betalen voor lichtgevende voetstappen, huisdieren, extra inventarisruimte in je opslag en mooie verfraaiingen van je pantser. Met de laatste update is het makkelijker om je cosmetische aankopen van personage te wisselen. De zesde gratis uitbreiding heeft het aantal hoofstukken van het verhaal naar tien gebracht.

Verhaal
Je bent uitgestoten en verbannen naar Wraeclast. Wat geen van de bannelingen wist, is dat de doden niet dood blijven in Wraeclast. Ze staan weer op en vallen de levenden aan. Na een tweede keer gedood te worden blijven ze wel liggen. Verder is de lokale flora en fauna gemuteerd en agressief, zijn er kwade goden en is het land één grote vervloekte schatkist. Jouw missie is ten eerste overleven, ten tweede zo sterk en machtig mogelijk worden en ten slotte zo veel mogelijk dood en verderf zaaien.

Kwaliteit
Wat je meteen opvalt vanaf het begin van het spel zijn de hoge grafische kwaliteit en het sublieme werk van de stemacteurs. Als je van een sterk verhaal houdt met veel lore, dan zit je geramd bij Path of Exile. Wil je bloederige effecten, gedetailleerde tekeningen en coole animaties, dan ook.

Path of Exile - Tweede Act

Gameplay
Zoals je gewend bent van een lootgame valt er constant wat te graaien. Het systeem dat Path of Exile hanteert, is net even anders dan bij andere games. Je wapens en pantser heeft sockets (gaten) om gems (juwelen) in te doen. Deze juwelen hebben toverspreuken of ondersteunen juist andere spreuken. Je kan een juweel alleen in een gat doen met dezelfde kleur. Ook kan een ondersteunend juweel alleen een ander juweel steunen als de twee gaten onderling zijn verbonden. Juwelen met toverspreuken kun je in ieder gat met de juiste kleur gooien. Dus als jij de spreuk op je schoen of in je hoed propt, dan kun je gewoon los gaan met je extra spreuken. Nu zijn er ook speciale stenen waarmee je de eigenschappen van een object kan veranderen. Denk aan meer gaten, andere kleuren, extra onderlinge verbindingen, meer speciale eigenschappen, bijzondere magie en ga zo maar door. Je kan ook fragmenten van deze speciale stenen vinden die bij elkaar weer één steen worden. Klinkt verwarrend en overweldigend, maar in de praktijk valt het reuze mee. Er valt namelijk zoveel zo vaak dat gamers zelden eraan toe komen om iets aan te passen. Twijfel je of je iets moet verkopen of weggooien? Gooi het in de kist. Kist vol? Verkoop alles wat er suf uitziet. Er zijn scrolls om meteen naar een dorp te teleporteren, zodat je snel je spullen kunt verkopen en weer terug kan gaan om te vechten.

Path of Exile - Skills

Vaardigheden
Path of Exile heeft een gigantische kaart vol passieve vaardigheden (skills). Je hebt hiermee heel veel mogelijkheden hoe je jouw personage verder ontwikkelt. Er staan natuurlijk hele handleidingen online voor verschillende ‘perfecte builds', maar dat is voornamelijk voor degenen die zich gaan verdiepen in de end game, de vele races en wedstrijden, hogere moeilijkheidsgraden en PvP. Op de Xbox One is er nog geen PvP, maar dat komt er absoluut.

Extra activiteiten
Door de wereld heen zijn er extra missies te doen, uitgedeeld door wereldverbeteraars, psychoten, malloten en (half-) goden. Ook zijn er optionele puzzel-levels voor extra goodies. De levels worden grotendeels willekeurig gegenereerd, dus er is altijd wat afwisseling.

Path of Exile - Zijmissie

Online
Helaas is het nog niet mogelijk om andere spelers die je tegenkomt uit te nodigen en samen te spelen in een groep. Ontwikkelaar Grinding Gear Games werkt hier actief aan, maar dit is nog niet in de bèta geïmplementeerd. Je kan wel Xbox-vrienden uit je lijst toevoegen en uitnodigen. De pc-versie heeft in ieder dorpje een bord met aanplakbiljetten, waar je kunt vragen om een groep. Zo'n systeem komt dus ook naar Xbox. Hoe de chat gaat verlopen is nog onbekend. De huidige oplossing is je aan te sluiten bij een Path of Exile Xbox Club en met je clubgenoten een groep te vormen. Niet erg handig, want je moet geluk hebben dat iemand van je club online is en je oproep ziet. Ik heb dit onderdeel nog niet kunnen testen. De problemen met groepsvorming betekenen dat je dus voornamelijk alleen door Wraeclast heenrent. Je hoeft voor Path of Exile  geen Xbox Live te hebben, maar zodra de game uitkomt kan het handig zijn. Met anderen in een groep valt er namelijk meer en betere loot.

Path of Exile - Vuurmagie

Port
De bèta is een heerlijke ervaring. De meeste zaken werken en de meeste bugs zijn reeds bekend bij de ontwikkelaars. Af en toe had ik tijdens een sessie heel veel last van stutter. Dat gaat vanzelf weer voorbij, maar leuk is anders. Verder zijn er nog wat probleempjes met de inventaris: het verplaatsen van objecten gaat (uiteraard) langzamer dan met de muis; als je jouw voorraad opent, dan moeten de plaatjes ingeladen worden; je kan niet meteen iets uit de voorraad aantrekken, maar moet dit eerst naar je rugzak verplaatsen. Natuurlijk zijn er op Xbox One geen mods beschikbaar en zijn sommige aanvallen aangepast voor de controller, maar hakken en looten gaat prima. Het verhaal en de gameplay is hetzelfde als op de pc. Wel zijn een aantal menu's aangepast om het makkelijker te maken voor de controller. De vele toverspreuken zijn met je controller te activeren. Net als op de pc heb je acht sneltoetsen voor je spreuken, die je kunt toewijzen aan de knop die jij prefereert. Voor meer spreuken houd je de rechtertrigger ingedrukt.

Path of Exile - Stash

Tot nu toe
Ik ben aangenaam verrast door de getrouwe overzetting van pc naar Xbox One. Ik had zelf reeds een poging gewaagd om Path of Exile met de controller te spelen, door de Nacon Alpha Pad ervoor te programmeren. Dat werkte lang niet zo vloeiend als deze oplossing. Helaas komt de controllerbesturing niet naar pc, dus daar speel je nog steeds met toetsenbord en muis. Ook zijn er geen plannen om PlayStation 4-fans blij te maken. Path of Exile op Xbox One is duidelijk nog niet af, maar speelt nu al heel erg lekker. Je kan je nog steeds hier opgeven voor de bèta.

Path of Exile - Beta