Spellforce 3

Het is mogelijk om RTS met RPG te vermengen, maar dat kan natuurlijk op vele manieren. Spellforce 3 gaat erg ver met een camera die ver kan in- en uitzoomen. Dit is haast symbolisch en zet meteen de toon van de brede schaal waarop deze game zich afspeelt.

Om meteen iets aparts te benadrukken: Spellforce 3 is een prequel. De naam Spellforce 0 was misschien duidelijker geweest, maar alleen een kniesoor als ik let daarop. Spellforce 3 speelt zich 500 jaar voor Spellforce 1 af. De opzet is expres erg groot en ruim genomen. Omdat de fans reeds weten hoe de wereld eruit ziet in Spellforce 1, zijn niet alle keuzes die je maakt doorslaggevend. Het verhaal is niet lineair en je mag zelf weten welke missie je als eerste doet en welke map je wanneer wilt vrijspelen. Omdat de maps niet meeschalen naar jouw level, is er toch enige duiding wat je het beste als eerste aan kunt pakken. In ieder geval is alles in het verhaal ingesproken door acteurs, wat altijd leuk is.

Spellforce 3 - Burcht

Verhaal
Er is een oorlog geweest met rebellerende magiërs en deze is ternauwernood gewonnen dankzij de koningin. Zij ligt nu al jaren in een coma, het land is een puinhoop en de Lord Marshal regeert met een ijzeren vuist. Jouw vader was één van de rebellen, maar jij bleef altijd loyaal aan het koninkrijk. Je hebt een grote kaart waar je op rondloopt en er zijn in totaal 40 maps om vrij te spelen. Als je een map hebt vrijgespeeld en leeggehakt, dan is de kans groot dat je er later nog een keer naartoe moet. Er kan namelijk een quest zijn, waar je nu nog te weinig xp voor hebt. Dit wordt overigens duidelijk aangegeven.

Spellforce 3 - Dorp

RPG
Allereerst ontwerp je jouw eigen held met de vaardigheden die jou het beste lijken. Het is een fantasygame en je kunt spelen als mens, elf of orc. Gedurende het verhaal kom je anderen tegen de je kunt rekruteren in je leger. Als je niet aan het vechten bent, kun je rondzwerven in de bossen en steden. De schaal waarop dit zich afspeelt is gewoonweg indrukwekkend. Ontwikkelaar Grimlore Games heeft een eigen engine ontwikkeld die een hoge mate van details mogelijk maakt. In de steden kun je niet bij elk huis naar binnen, maar bij voldoende is dit wel mogelijk. Er zijn overal zijmissies op te pakken en extra informatie te ontfutselen van argeloze burgers. Bij het verzamelen van xp ga je uiteindelijk ook levels omhoog. Dat geeft je de mogelijkheid om ieder hoofdpersonage extra vaardigheden te geven. Je hebt geen mogelijkheid om een romance te beginnen met iemand.

Spellforce 3 - Kronkelweg

RTS
Het RTS-gedeelte is het aspect waar ik het meest onbekend mee ben. Ik speel namelijk zelden strategie-games. Gelukkig heeft Spellforce 3 een uitgebreide tutorial vol met hints. De hints kun  je later teruglezen. Je bouwt niet zomaar hetzelfde, zoals barakken voor soldaten. Iedere keer heb je een andere opdracht en ze kunnen heel verschillend zijn. Je kunt uiteraard barakken bouwen voor je soldaten en deze gaan ook in level omhoog als ze genoeg xp hebben verzameld. Er zijn hout, ijzer en meer grondstoffen te verzamelen. Ook zijn er technologieën te onderzoeken en vrij te spelen. Natuurlijk moet je ook al je werkers in leven houden met eten en willen ze ook ergens slapen. Op iedere map zijn een aantal godstones te veroveren. Zodra je er twee hebt, kun je hiermee manschappen teleporteren. Zo kun je jouw troepen snel over je gebied verplaatsen. Je verovert een map door alle vijanden (of neutralen) te verslaan.

Spellforce 3 - Imposant

Multiplayer
Je kan Spellforce 3 in co-op spelen, maar ook met vier spelers het tegen elkaar opnemen. Welk ras je speelt, maakt hierbij niet uit. Je kan zelf instellen hoeveel spelers er aan iedere kant staan en wanneer een partij heeft gewonnen. Natuurlijk kun je ook ieder voor zich laten spelen, zodat je met vier personen tegen elkaar strijdt.

Spellforce 3 komt 7 december uit op pc (Windows). Er is ook een Collector's Edition beschikbaar.

Spellforce 3 - Collector's Edition