Tales of the Neon Sea

Uitgever Zodiac heeft meerdere indiegames aan ons laten zien, maar bewaarde het allerbeste voor het allerlaatst. Het was allemaal erg geheimzinnig en ik mocht geen foto's maken en zelfs geen geluidsopnamen. Wat ik wel mocht doen, was de controller pakken en Tales of the Neon Sea spelen.

Origineel
Tales of the Neon Sea
wordt gemaakt door de Chinese studio Palm Pioneer. Het laat zich raden waar het verschil in zit tussen deze studio en de anderen onder de vlag van Zodiac, maar Tales of the Neon Sea is op erg veel punten stukken beter. Ik heb geen enkele taalfout gezien bijvoorbeeld, maar wel heel veel taalgrapjes. De afwerking van de game is verfijnder, ook in de menu's. Het belangrijkste verschil vind ik de originaliteit: Tales of the Neon Sea brengt iets dat ik niet eerder heb gezien in andere games. Het is een mengeling van genres, die puur tot doel heeft om het verhaal te vertellen. Niet een mengelmoes dus van stijlen in de hoop dat het aanslaat bij het grote publiek, maar een bewuste eigen stijl. Ik mag dat wel, ontwikkelaars die risico's durven te nemen.

Tales of the Neon Sea

Genre-mix
Tales of the Neon Sea
is een detective noir, die de sfeer ademt van de morsige jaren '50. Tegelijk is het een science fiction ‘cyberpunk'-verhaal, dat zich afspeelt in de nabije toekomst. Het is een 2D-pixelart point en click-avontuur, dat ook werkt met een controller. Staar je niet blind op een bepaald genre, want alles gaat vloeiend in elkaar over.

Blijf secuur
Je speelt als een detective, die zijn beste tijd heeft gehad. Ja, dit geliefde thema wordt vaak gebruikt en alle stereotypen worden op de hak genomen. Je wordt wakker en je huisrobot (die verrassend weinig opruimt) klaagt over een gebrek aan licht. Je gaat natuurlijk op zoek naar het probleem en zo leer je meteen de besturing en de diepgang kennen. Je kan namelijk op veel meer zaken klikken dan de objecten waar je mee kunt interacteren. Dit is belangrijk, want het is een detective. Als je weet waarom er een bepaald schilderij ergens hangt, dan kun je deze informatie later weer gebruiken. Dit gebeurt erg vaak en dat is meteen een beloning voor puzzelaars, die secuur te werk gaan en van lore houden. Je komt alledaagse problemen tegen, zoals het kapotte licht, waar veel meer achter blijkt te zitten. Om je problemen op te lossen, moet je op zoek naar hints, objecten en mensen om je heen vragen stellen. De puzzels die je tegenkomt, zijn voor fans van ‘point & clicks' en ‘hidden object games' redelijk goed op te lossen, als je tenminste goed oplet. Iemand die haast heeft en door de game wil sprinten, loopt dus veel sneller vast, dan een puzzelaar die net wat meer vragen stelt.

Tales of the Neon Sea

Serieus vs Luchtig
Je bent een detective en het licht aankrijgen is nou niet echt iets uitdagends. Daarom is er in de volgende scene meteen een moord, die je mag proberen op te lossen. De luchtige toon wordt meteen luguber en Tales of the Neon Sea schakelt een tandje bij. Door goed te kijken waar bijvoorbeeld vliegen zijn en of je sporen kunt vinden, kun je aanwijzingen verzamelen over wat er mogelijk is gebeurd.

Tales of the Neon Sea
William de Kat

Speel als kat
Tot zover is het een leuk en interessant spel, maar er is net wat meer. Een buurtbewoner heeft een kat genaamd William, die vaak bij jou op bezoek komt. Je kan hele levels spelen als de kat en soms moet dat zelfs. De wereld van een kat is een stuk verticaler, omdat je kunt klimmen en springen, maar ook gevaarlijk. Er zijn katten-maffia-bendes, die erg territoriaal zijn en behoorlijk onbeschoft.

Leuk, goed en anders
Tales of the Neon Sea
zit vol kleine grapjes, die niet ‘over the top zijn', maar juist erg subtiel. Je ziet de meeste over het hoofd, maar degenen die opvallen komen des te beter uit de verf. Een robot die bang is voor geesten, een Rastafari-oplossing voor een puzzel, afpersende maffia-katten, het passeert subtiel de revue. Dit is absoluut een game om in de gaten te houden voor ‘detective noir'-fans, puzzelaars en iedereen die van afwijkende games houdt. Om je een idee te geven: Tales of the Neon Sea zit in mijn top tien van games die ik op Gamescom heb gezien.

Tales of the Neon Sea komt uit op pc (Windows), Nintendo Switch, PlayStation 4 en Xbox One.

Tales of the Neon Sea

Tales of the Neon Sea