Yoku’s Island Express

PoeHao heeft een zwak voor indies en bijzondere games. Yoku's Island Express is een game waarin platformen, puzzelen en flipperen samenkomen. Ik kon de game spelen en het was anders dan ik had verwacht.

Je speelt als Yoku, een mestkever die post moet bezorgen op een bijzonder eiland genaamd Mokumana. Je lost de pterodactyl af, die voor jou de postbode was. Het feit dat het een pterodactyl is, geeft reeds aan dat het een speciaal eiland is, waar rare dingen kunnen gebeuren. Het is jouw taak om de post te bezorgen, maar natuurlijk help je hier en daar ook wezens die in de problemen zijn.

Yoku's Island Express - Bounce

Je duwt je bal voor je uit, maar deze is ook aan jou bevestigd. Als je met een flipper de bal wegtikt, dan wordt Yoku dus meegetrokken. De levels hebben vanwege het flippermechaniek dus ook noodgedwongen een erg verticale opbouw. Het zit boordevol puzzels, waarbij je af en toe terug moet in een level om verder te kunnen komen.

Yoku's Island Express - Zijmissie

De puzzels zijn achteraf gezien niet moeilijk als je de oplossing hebt gevonden. Soms zijn er in de omgeving hints gegeven wat je moet doen. Ook kun je met sommige NPC's een praatje beginnen, waardoor je meer te weten komt van Mokumana Island. Los daarvan is het zaak om de bal van Yoku met gevoel op de juiste plek te schieten. Enige ervaring met flipperkasten helpt hierbij wel degelijk. Het feit dat flipperkasten nu minder bekend zijn dan vroeger zet de jeugd op een achterstand, die ze vanzelf kunnen inlopen door gewoon te spelen.

Er zijn overal extra objecten te pakken met afbeeldingen van tropisch fruit en sterren. Als je er genoeg hebt verzameld, dan kun je dit inleveren bij een altaar, waar je er een gadget voor krijgt. In de demo kreeg ik een trompet en zo kon ik een rare snuiter wekken, die diep in slaap was. Hij gaf mij daarop een hint waarmee ik een andere puzzel kon oplossen.

Yoku's Island Express komt in 2018 uit op pc (Windows), Nintendo Switch, PlayStation 4 en Xbox One.

Yoku's Island Express - Bonussen

Yoku's Island Express - Puzzel

Yoku's Island Express - Lastig