Young Souls

24 september 2018 | 14:30

De Franse uitgever Dotemu is naast esport-game Windjammers ook bezig met een RPG beat ‘em up game genaamd Young Souls. Tijdens Gamescom mochten we aan de slag met een hele vroege versie. De meeste aspecten van de game staan nog in de kinderschoenen, maar het ziet er veelbelovend uit. Daar helpt het feit dat alles compleet handgetekend is, goed aan mee.

Het verhaal
Broer en zus Jenn en Tristan hebben een zwaar leven. Hun ouders zijn overleden bij een brand, ze wonen in een stad vol onvriendelijke mensen en ze hebben ook nog rood haar. Onder de ruïne van hun ouderlijk huis ontdekken ze een poort naar een andere wereld. De monsters aan die kant willen heel graag de poort gebruiken om op de aarde te komen wonen. Jenn en Tristan verdenken deze wezens ervan hun ouders te hebben gedood, dus ze voelen zich niet zo gastvrij. Samen trekken ze deze andere wereld in om de monsters te verslaan.

Young Souls

Voorbereiding
Young Souls is een zogenaamde sidescroller: je loopt steeds door het scherm van links naar rechts. De opzet is om de game met z'n tweeën te spelen. Ontwikkelaar 1P2P werkt nog aan een artificial intelligence, zodat je de game ook (makkelijk) in je eentje kunt spelen. Nu kun je dat ook, maar dat is afzien. Je wisselt dan steeds tussen de twee personages en na de eerste paar dungeons is het al te lastig om vol te houden. Er zijn meer dan 70 dungeons om te ontdekken. Van te voren kun je in je uitvalsbasis beslissen wat voor pantser je aantrekt. Dat pantser varieert van sportschoenen tot maliënkolder. Natuurlijk kies je ook je wapens uit. Je kan pijl en boog gebruiken, zwaarden, bijlen en magie. Ten slotte kun je ook spullen meenemen, zoals gezondheidsdrankjes.

Young Souls

Denken > Doen
De dungeons zijn uitdagend, leuk en snel. Je moet goed samenwerken om er doorheen te kunnen komen. Je kan een dash doen (snel een korte afstand afleggen), slaan en springen. Mocht je partner ‘doodgaan' dan kun je deze weer ‘tot leven wekken', maar dit kost tijd en je bent dan zelf onbeschermd. Je partner kan na zo'n actie weer meespelen, maar natuurlijk heeft deze dan erg weinig gezondheid. Bij het kiezen van je spullen voor je een dungeon binnengaat zijn gezondheidsdrankjes dan ook erg belangrijk. Ook is het bespreken van een strategie vitaal. Mijn journalistieke collega's waren voornamelijk van de ‘Leeroy Jenkins- strategie' met de bekende fatale afloop. Young Souls is niet bedoeld om doorheen te rennen, maar je moet door goed samen te werken een overmacht aan sterke vijanden verslaan.

Breek het juiste potje
In de dungeons staan kisten, kruiken  en potten, waar gezondheid, uithoudingsvermogen en magie in kan zitten. Als jij bijna volledige gezondheid hebt en je partner niet, dan is het handig om deze voor de andere te laten staan. Net als de mana te laten liggen voor degene die magie gebruikt en uithoudingsvermogen voor degene met een slagwapen. Klinkt erg simpel, maar in de hectiek en het paniekerig rennen voor je leven is een foutje snel gemaakt.

Young Souls

Veelbelovend
Zoals je merkt van bovenstaande gameplay-beschrijving, Young Souls is leuk voor mensen die gewend zijn samen te werken in games. Het heeft een snelle gameplay, leuke animaties en biedt een serieuze uitdaging. Als je beiden doodgaat in een dungeon, dan kun je het meteen opnieuw proberen. Tussendoor heeft 1P2P er ook een verhaal in geweven. Het geheel is zeker interessant genoeg om in de gaten te houden. Vooralsnog is Young Souls alleen in ontwikkeling voor pc, maar het zou mij niet verbazen als het ook op Nintendo Switch uitkomt.

Young Souls

Young Souls