Horizon Zero Dawn – The Frozen Wilds

De langverwachte uitbreiding The Frozen Wilds is eindelijk uit. Je kan de wereld van de Banuk ontdekken na het downloaden van 9,3 GB. De grootte geeft meteen aan dat er aardig wat op je pad komt. Dit is een compleet spoilervrije review, dus lees met een gerust hart verder. TL;DR: voor fans van Horizon Zero Dawn is The Frozen Wilds gewoon een instabuy.

Verwachting
The Frozen Wilds is in ieder geval anders dan wat ik ervan verwacht had. Het grootste verschil met mijn verwachtingen is, dat Frozen Wilds beschikbaar is voor iedereen vanaf level 30. Dit betekent dat we niet zien wat er gebeurt na de endgame van Horizon Zero Dawn, maar dat je meer missies, verhaallijnen enzovoorts kunt doen, voordat je het eindgevecht aangaat. We moeten dus nog steeds geduld hebben om te weten hoe het verhaal zich verder ontvouwt. Aan het eind worden er wel duidelijke hints gegeven naar een vervolg op de verwikkelingen in Frozen Wilds. Of dit slaat op meerdere uitbreidingen of op een eventueel volgend deel, is momenteel giswerk.

Review-obstakels
Ontwikkelaar Guerrilla Games wilde het lekker uitdagend maken voor de reviewers. Zodra je het reviewexemplaar opstartte, werd je save gekortwiekt. Mijn level 50 Aloy werd teruggezet naar een meer hulpeloze variant met minder wapens, minder resources, minder ammunitie et cetera. Ook waren de meeste kampvuren op non-actief gezet en alle missies vanaf level 30 stonden weer open. Gelukkig mocht ik mijn zwaarbevochten Shield-wearer pantser houden. Ik neem aan dat Guerrilla Games niet wilde dat reviewers overpowered aan Frozen Wilds zouden beginnen. Guerrilla Games had beloofd dat de machines in Frozen Wilds sterker waren dan de zuidelijke variaties en ze hielden hun woord. Ik speelde daarom gewoon op moeilijkheidsgraad ‘Normaal'.

Het verhaal
Er gaan verhalen rond dat er nieuwe gevaarlijke machines zijn verschenen bij de Banuk. Het schichtige bergvolk beweert zelfs dat deze machines bezeten zijn. Aloy heeft daarnaast vermoedens dat haar mysterieuze partner Sylens van oorsprong een Banuk is. Zij hoopt in het hoge noorden meer te weten te komen over deze raadselachtige man. Er zijn natuurlijk ook een heleboel zijmissies met hun eigen verwikkelingen. De Frozen Wilds zitten vol geheimen. Alles wat er meer over het verhaal wordt vertelt, betekent een hoop spoilers, dus dat doe ik niet. Deze geheimzinnigheid kan er ook voor zorgen, dat het verhaal voor jou langzaam op gang komt.

Bezeten
Het verhaal dat als een rode draad door de Frozen Wilds loopt, draait om de bezeten machines. Iedereen die het begin van Horizon Zero Dawn heeft gespeeld, is bekend met gecorrumpeerde machines. Deze zijn sterker dan hun gewone variant, maar gevoeliger voor vuur. Bezeten machines zijn nog sterker dan de gecorrumpeerde variant en hebben geen zwaktes. Door de Frozen Wilds heen zijn er torens (control towers), die de gecorrumpeerde machines steeds weer repareren. Gelukkig kun je deze vernietigen of hacken, als je daar natuurlijk de kans voor krijgt.

HZD-The Frozen Wilds - Control tower

Meer van Alles
Frozen Wilds is bedoeld als een echte uitbreiding. In een gebied dat zeker zo groot is als een zesde van de originele kaart is er meer van elk onderdeel van Horizon Zero Dawn te vinden. Meer dieren, machines, wapens, collectables, pantsers, vaardigheden, bandieten, hunting grounds een hogere levelcap (nu tot level 60) en vooral meer verhaal. Ook zijn er nieuwe gedragingen voor alle dieren in de hele game toegevoegd. Als een robot nu wordt uitgeschakeld, dan trekt dit meteen scrappers en glinthawks aan, die onderdelen proberen te plunderen. Aloy loopt anders in de hoge sneeuw, dan op harde grond. Een leuk detail en om het af te maken laat ze ook sporen na in de sneeuw. In plaats van de regen en mist, die af en toe opduikt in het gebied van de Nora, hebben de Banuk last van sneeuwstormen. Ook zijn er wat extra zinnetjes aan haar repertoire toegevoegd, die ze nu en dan uitspreekt. Aloy heeft het natuurlijk heel koud, aangezien ze uit het zuiden komt en maakt daar vaak een opmerking over. Als je een speciaal pantser tegen de koude hebt aangeschaft, dan klaagt ze trouwens niet meer. Na het doen van een specifieke quest heb je een leuke challenge vrijgespeeld bij de Hunting Grounds. Dit zorgt voor nog meer afwisseling. De bandieten in Frozen Wilds horen tot de technologisch verst ontwikkelde bandieten die je tot nu toe hebt ontmoet. Zij maken het je niet makkelijk om het recht te laten zegevieren.

HZD-The Frozen Wilds - Tallneck

 Collectables
Je kan weer zoeken naar bijzondere objecten in Frozen Wilds en hier kun je ook kaarten voor gebruiken. Eén van de nieuwe toevoegingen is bluegleam, een bijzonder lichtgevend materiaal dat erg waardevol is. Je kunt het vinden met behulp van een kaart of krijgen als beloning voor het doen van zijmissies.  Wapens
Met voldoende bluegleam kun je wapens kopen. De nieuwe Banuk-wapens zijn een stuk sterker dan de Shadow (Carja)-varianten, maar zijn dan weer langzamer met laden. Dit geeft een goede balans, zodat je niet meteen overpowered bent. De meest indrukwekkende wapens kun je verdienen door het doen van quests en deze kunnen ook nog eens verbeterd worden. Hierbij is er balans aangebracht, door de ammunitie duur te maken. Na het doen van een speciale missie, kun je ook je speer modden.HZD-The Frozen Wilds - Nieuw wapen + nieuwe vijandVaardigheden
Een ieder die level 50 heeft gehaald in Horizon Zero Dawn, merkte reeds dat je wel skill points verdiende, maar dat er geen vaardigheden waren om ze aan te spenderen. Nu zijn er twee kolommen bijgekomen. De grootste kolom geeft je allemaal vaardigheden die te maken hebben met je rijdier. Je kan deze sterker maken en repareren, je prooi bespringen en bloemetjes plukken zonder af te stijgen. De kleinere kolom laat je spullen omzetten aan de helft van hun waarde in geld en geeft je een grotere kans op zaken als een hart, huid, bot of lens van je slachtoffer. Dit laatste werkte voor mij alleen in de Frozen Wilds, maar het kan aan het feit liggen dat ik speelde met een reviewexemplaar.

Thema's
Net als de Nora, gaan de Banuk gebukt onder de last van hun tradities en bijgeloof. De spanning die dit oproept en de strijd van vrijdenkers tegen deze onderdrukking van creativiteit, is een thema dat we reeds kennen van de hoofdgame. In deze uitbreiding komen ook erg veel sterke vrouwen voor. In de lore, de verhalen van vroeger, de helden van nu, overal wordt de nadruk gelegd op krachtige vrouwen en mannen die hen proberen tegen te werken. Dit valt echt op en er wordt zelfs een grap over gemaakt. Een vrouwelijke krijger wil weten van wie Aloy heeft geleerd zo goed te kunnen vechten: kreeg ze haar training van haar moeder of haar zus? Aloy geeft aan, dat ze is getraind door Rost.

HZD-The Frozen Wilds - Aan de kant

Arrogant
Er zijn erg veel personages die uit de hoogte doen tegen Aloy en dit lijken er meer te zijn dan in Horizon Zero Dawn zelf. Als iemand in haar eentje een mijnenwerpende robot van 6 meter en 4 ton neerlegt, dan lijkt het mij onwaarschijnlijk dat je meteen laatdunkend doet. Dit gebeurt redelijk vaak en komt daarmee ongeloofwaardig over. Kort gezegd kwam ik veel personages tegen die ik ronduit irritant vond. Enkele individuen waren weer erg tof, maar ik had graag iets meer balans hierin gezien.

Puzzels
Frozen Wilds heeft aardig wat puzzels. Door een bijzondere speling van het lot had ik, op één na, alle puzzel-missies achter elkaar voor mijn kiezen gekregen. De puzzels zijn leuk opgezet, maar helaas komen de gesproken hints van Aloy en NPC's voor de oplossing veel te snel. Vaak zie je wel dat je ergens op moet klimmen, maar wil je eerst even ‘die kist met loot openmaken'. Om dan meteen al te horen wat je waar moet doen, is vervelend. Helaas zijn in de opties de hints niet uit te zetten.

HZD-The Frozen Wilds - Aratak

Endgame
Het verhaal van Frozen Wilds heeft een mooi en aangrijpend einde, dat je achterlaat met een brok in je keel. Er worden ook veel vragen beantwoord, die je tot dan toe kunt hebben over de achtergronden van Horizon Zero Dawn. Een leuke toevoeging is, dat als je verder bent in de ‘main game' van Horizon Zero Dawn, je steeds terug kunt komen naar de Frozen Wilds om meer achtergrondinformatie te krijgen over de stand van zaken.

HZD-The Frozen Wilds - Bluegleam + Grafische dip

Minpunten
Ook al is Horizon Zero Dawn één van mijn favoriete games, ik moet toch streng zijn. Omdat Frozen Wilds een zijstap is van het verhaal, kan het nooit zo episch zijn als Horizon Zero Dawn zelf. Hiervoor heb ik reeds beschreven wat mij tegenstaat in het verhaal zelf. Maar er is meer ongeloofwaardig. Aloy klaagt (begrijpelijkerwijs) vaak over de kou. Waarom kan ze dan zonder problemen zwemmen in ijswater? Schade krijgen als je zwemt en een wisse dood als je tussen de ijsschotsen belandt, lijkt mij dan leuker. Ook is het vreemd dat ze geen handschoenen heeft gekregen. Er zijn een heleboel nieuwe pantsers te krijgen en slechts één variant heeft handschoenen. Met je blote handen tegen een ijswand aan klimmen, is in de realiteit niet te doen. Maar laten we wel wezen: we spelen videogames om juist te ontsnappen aan de (regels van de) realiteit. Ten slotte is Aloy niet altijd even mooi getekend. Vreemd genoeg zakt af en toe het niveau van de details ver weg. Ik geef toe dat ik niet bezit over een PlayStation 4 Pro, maar daarmee behoor ik tot de grootste groep PlayStation-gamers. Zulke grote dips in grafische kwaliteit heb ik niet gezien in Horizon Zero Dawn zelf. In voorbereiding op Frozen Wilds heb ik de hele vorige week Horizon Zero Dawn gespeeld, dus het verschil viel mij snel op.

HZD-The Frozen Wilds - Vurige berg

Conclusie
Guerrilla Games heeft niet de kantjes er vanaf gelopen, maar echt werk gemaakt van The Frozen Wilds. Ieder onderdeel aan gameplay is aangepakt, uitgebreid, opgepoetst en aangescherpt. Vanwege de beperkte omvang kan het niet zo goed zijn als de hoofdgame, maar het is zonder enige twijfel de moeite waard om aan te schaffen. Er is zoveel te ontdekken, aan nieuwe omgevingen, bijzondere grondstoffen, andere culturen, achtergrondverhaal over het verleden en het heden en over Sylens, dat het een logische aanschaf is. Voor de prijs van €19,99 ben je aardig wat uren zoet in een nieuw gebied, heb je meer vaardigheden en wapens voor de hele game en meer achtergrondinformatie. Na zo'n 15 uur spelen had ik de hoofdmissies af en bijna de hele kaart gezien, maar nog steeds niet 100{976383d11fa462518c399b0112faa94e01f0c66c0dce8eb92c59d6f2520bde40} compleet. Horizon Zero Dawn – The Frozen Wilds is een aanrader dus.

Pluspunten
  • Meer van alles
  • Andere omgevingen, andere cultuur
  • Meer achtergrond

 

Minpunten

  • Soms ongeloofwaardig
  • Af en toe grafisch minder
Exclusief verkrijgbaar voor PlayStation 4.
 
HZD-The Frozen Wilds - Een goed gesprek