G2A geeft antwoord

01-08-2018  12:00

Een tijdje terug schreef ik een special over G2A en alle kritiek die op hun wordt geuit. In de reacties op dat stuk kwamen zeer sterke vragen naar voren van lezers. Op hun beurt wilde G2A ook een en ander rechtzetten. Daarom ging ik naar Polen om ze aan de tand te voelen.

Achtergrond
G2A was tot 2013 een key reseller. Sindsdien hebben ze hun bedrijfsvoering omgegooid en zijn ze een digitale marktplaats voor games, software, e-learning en giftcards. Omdat sommige producten wel erg goedkoop worden aangeboden, zijn er verdachtmakingen geweest en heel veel negatieve publiciteit. Voor meer informatie over G2A en de commotie klik je hier. G2A heeft daarop hun beleid aangescherpt en is ook van plan (eindelijk) meer aan communicatie te doen.

G2A kantoor

Vragen
De vragen van de lezers gingen allemaal over de prijs van de keys. Hoe kunnen die zo laag zijn? Hierover stelde ik vragen aan het hoofd communicatie Maciej Kuc. Een samenvatting van het kun je hieronder bekijken. Voor degenen onder ons die tekst prefereren volgt hier een samenvatting van de belangrijkste punten.

Wat is de reden dat games zo goedkoop kunnen worden aangeboden op G2A?
Er zijn 400.000 verkopers op G2A die met elkaar concurreren en hun prijzen zo laag mogelijk houden. De verkopers kopen op hun beurt de keys in bulk in bij de uitgevers en de ontwikkelaars. Dat zijn er dus niet tien, maar het loopt in de duizenden tegelijk en voor sommige games soms zelfs een miljoen. Als je in zulke grote aantallen keys inkoopt, dan kan je behoorlijke kortingen bedingen bij de uitgever. Stel je voor dat iemand 20% korting krijgt dan kan hij de key met 10% korting doorverkopen en nog steeds winst maken. We hebben het hier over kortingen die veel verder gaan dan 20%. Dit is het principe van een vrije markt: groot inkopen en met veel geduld in kleine hoeveelheden doorverkopen. Nogmaals: alle keys komen van uitgevers en ontwikkelaars. Zij zijn de enigen die keys kunnen genereren.

G2A kantoor
Het G2A kantoor in Warsaw

Hoe willen jullie de communicatie verbeteren naar de buitenwereld toe? Gaan jullie elke week op Reddit zitten of zo?
We hebben via Reddit geprobeerd om open en direct vragen te beantwoorden, maar ze wilden niet horen wat wij te zeggen hadden. Het werd al snel een hetze tegen ons. We willen graag de kans krijgen om gehoord te worden. Ook via jullie kanaal. We willen discussiëren en overleggen met mensen met een open mind. Het is geen probleem als je jouw bedenkingen hebt, maar we willen graag onze kant van het verhaal kunnen vertellen. Veel mensen redeneren: “er is iets mis met de keys op G2A, want ze zijn te goedkoop”. G2A is een groot bedrijf en we werken samen met andere grote bedrijven, zoals Visa, Mastercard, Google, Facebook, et cetera, et cetera. Deze bedrijven begrijpen onze werkwijze en staan er helemaal achter. Je kan de bedrijfsvoering van een groot bedrijf als G2A niet baseren op iets schimmigs. Dat is onmogelijk, want dan zaten we binnen een maand in de gevangenis. We staan echt geen enkele vorm van criminele activiteit toe op onze marktplaats. We hebben 19 miljoen tevreden klanten. Onze communicatie naar hen toe bestaat uit het leveren van de beste service. We hoeven hen niet te overtuigen dat alle keys op G2A goed zijn, want dat weten ze al. Dit jaar alleen al hebben we er bijna 3 miljoen klanten bijgekregen. We geven onze klanten gewoon de beste service. Als je niet onze klant bent en dat ook niet wilt worden en je haat ons, dan is dit zeker iets waar wij aan moeten werken. Dat proberen we nu dus ook door in gesprek te gaan met jullie, door te luisteren naar de lastige vragen. We hebben nooit een journalist afgewezen als deze aan ons vragen wilde stellen.

G2A kantoor
De groei van het personeelsbestand

We zijn ook trots op wat we doen. We zijn een jong bedrijf en we zijn in een paar jaar heel snel gegroeid. We zijn zeker niet perfect en we zeker fouten gemaakt in het verleden. We vragen alleen niet beschuldigd te worden van zaken die we nooit hebben gedaan.

Je had het over een hetze. Het valt mij op dat de concurrentie van G2A (zoals Kinguin) anders wordt beoordeeld door het publiek dan G2A zelf. Weet jij hoe dat komt?
G2A is de grootste digitale marktplaats die er is. We zijn vele malen groter dan de concurrentie en dat maakt ons een makkelijk doelwit. Hoeveel mensen hebben een hekel aan een specifieke indie-ontwikkelaar? Haast niemand. Hoeveel mensen haten Electronic Arts? Het is makkelijk om EA aan te vallen, omdat ze zo groot zijn. Hoe groter je bent, de meer ‘haters' je hebt. Dat is de prijs die je betaalt als je zo groot wordt.