GameForce (grootste Belgische game event) dit weekend

Voor de zesde keer wordt net over de grens bij Mechelen gehouden. Zaterdag en zondag mogen we genieten van de nieuwste games, virtual reality, hardware, merchandise, maar ook retrogames en -consoles. Als kers op de taart is er ook nog een competitie, en heel betaalbaar eten en drinken

Vorig jaar waren we voor het eerst bij GameForce. Wat ons toen opviel was de ontspannen sfeer die overal heerste, ondanks de grote hoeveelheid mensen bij elkaar. We hebben geen idee hoe deze magie ontstaat, maar we gaan het weer opzoeken. Een uitgebreid fotoverslag van vorig jaar kun je hier zien.

Thema
Ieder jaar heeft GameForce een ander thema en dit jaar is dat de Roaring Twenties. Denk aan de periode in de Verenigde Staten toen het drinken van alcohol werd verboden. Dit zorgde voor de opkomst van zelfgestookte drank (bootleg), illegale drankgelegenheden (speak easies) en de kleurrijke carrière van maffiabaas Al Capone. Het was ook de tijd van nieuwe dansen als de charleston, korte rokjes, jazz van Louis Armstrong en films met geluid. Turbulente tijden.

Bendeoorlog
Deze editie van GameForce kent dan ook zes bendes waar je je bij kunt aansluiten. Ieder familie heeft een eigen achtergrondverhaal en een cosplayer die daaraan is verbonden. Tijdens GameForce kun je punten verdienen voor je bende. Uit de gang met de meeste punten wordt een winnaar gekozen. Deze winnaar ontvangt de inhoud van een legendarische kluis, waar ze volgens GameForce “hun hele leven plezier aan gaan beleven”.

Hele grote namen
GameForce slaagt er steeds weer in de grotere namen aan hun evenement te verbinden. Hier even een korte opsomming van een aantal standhouders: Nintendo, Bethesda, , Samsung, , LG, Game Mania, Logitech, Ubisoft, Cooler Master, Big Ben, Nokia, Alternate, Audi, Steelseries, Panini, HP Omen en Orange. Iedere stand heeft zijn eigen activiteiten, dus er is echt een hoop te doen.

Games
Voor veel bezoekers gaat het om het spelen van de (nieuwste) games. Alles opsommen is te veel werk, dus weer een kort lijstje: Borderlands 3, Darksiders Genesis, Doom Eternal, The Surge 2, GRID, Destiny 2: Shadowkeep, Monkey King: Hero is Back, Trifox en The Sojourn. Verder zijn alle populaire games speelbaar, of het nu is of Super Mario 64.

Er zijn overal stands voor indiegames, wat een verademing is. Je ziet originele gameconcepten die misschien precies de niche zijn waar jij naar zoekt. Voor de nostalgische gevoelens zijn er tevens retrogames.

Winkels
Fans kunnen bijzondere merchandise kopen bij verschillende stands. Bijvoorbeeld een kogel met je eigen naam (of die van iemand anders) erin gegraveerd. Er wordt ook hardware verkocht op de vloer. Wat ons vorig jaar blij verraste waren de vriendelijke prijzen in de hal. Een unicum. Buiten staan foodtrucks met meer keuze in versnaperingen, maar hun prijzen zijn niet zo laag.

GameForce

Bordspellen, CCG en Airsoft
Dungeons & Dragons kaartspellen geven demo's voor geïnteresseerden. Final Fantasy TCG geeft uitleg, maar houdt zelf ook toernooien. Pokémon– en Smashplay– fans worden niet vergeten. Wil je echt iets wezenlijks in je handen houden, in plaats van een stel kaarten of een blokje LEGO, pak dan een Airsoft geweer op. De rij was erg lang vorig jaar, dus grijp zo snel mogelijk je kans.

Cosplay
Net als vorig jaar is er veel aandacht voor cosplayers en larpers (live action roleplayers). Er zijn twee wedstrijden om aan mee te doen. GameForce heeft op zaterdag een eigen competitie, de GameForce Cosplay Wedstrijd. Hier kun je leuke geldprijzen winnen voor je outfit en de bijbehorende presentatie. Op zondag is de EuroCosplay Championships 2019 Qualifier, waarbij de winnaar België mag vertegenwoordigen bij de MCM London Comic Con.

GameForce

Om je te helpen zijn er mensen van BeCosplay en CosplayCloud aanwezig voor tips en begeleiding. Vorig jaar waren er ook stands voor cosplay-materialen en boeken. Cosplayers van de Sun Crusher Club komen dit jaar langs om hun bruutste Star Wars-outfits te tonen.

Virtual Reality competitie
Het Belgische Kampioenschap heeft twee games waarin je kunt meedoen: Beat Saber en Onward. Beat Saber is een ritmespel, waar je met een lichtzwaard op het juiste moment de juiste richting op moet zwaaien. Onward is een schietspel in teamverband. Het is toch even anders om dat in vr te spelen.

Je kan ook ter plekke genieten van vr-games, zonder mee te doen aan de competitie.

GameForce Masters
De beste esporters uit de komen strijden om een prijzenpot van €30.000,-. Er zijn drie competities: Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends en Rocket League. De finale van League of Legends gaat tussen DefuseKids en Echo Zulu. Hieronder het schema voor League of Legends:

Het -toernooi is erg interessant. In de Grand Final neemt Epsilon Esports (voorheen bekend als Dizlown) het op tegen GameFist.

YouTuber en presentator Colin “Koolein” Wijnholds stelt de Rocket League teams voor:

Locatie
GameForce wordt 5 en 6 oktober gehouden in de Nekkerhal in Mechelen. Dat is een kwartiertje lopen vanaf het station. Aan de overkant zijn gratis pendelbussen die Mechelen in gaan. Handig als je nog even de Sint-Romboutstoren wilt zien, die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Er zijn nog kaartjes hier te krijgen vanaf €18,- per dag. Mocht je als cosplayer gaan, dan is er een cosplay-ticket van €15,-.

Related Images:

Geef een reactie