IT Cluster en IT Arena

14 september 2018 | 13:30

To read this article in English click here

Vorig jaar hebben we reeds een aantal keren bericht over het grootste IT-evenement in Oost-Europa, genaamd IT Arena. Om te kijken wat het nu allemaal inhield ging PoeHao op bezoek bij de organisatoren om te kijken wat daar allemaal speelt.

Imago
Organisator IT Cluster is opgericht door een aantal bedrijven om de IT-sector in L'viv, Oekraïne te versterken, meer faciliteiten te creëren voor werknemers en studenten en ten slotte het imago van Oekraïne te verbeteren naar buiten toe. Als je het over Oekraïne hebt, dan denkt iedereen meteen aan MH17, de burgeroorlog en de Krim. Logisch, maar dat is niet de dagelijkse realiteit. Dit beeld dat bedrijven in het Westen hebben over Oekraïne maakt het moeilijk voor Oekraïne om met hen zaken te doen.

IT ClusterIT ClusterIT Cluster - GlossyIT Cluster

Spannend
In de voorbereiding van onze reis kwamen we een negatief reisadvies tegen van het Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken voor bepaalde streken en plaatsen in Oekraïne, waaronder Odessa. Eerlijk is eerlijk: dat maakt je een beetje nerveus. Nergens was er iets negatiefs over L'viv, dus vol goede moed gingen wij op reis. Tijdens ons bezoek is er van enige spanningen geen sprake. Het enige dat we hebben gemerkt, is een militaire controlepost aan de rand van de stad.

Retro MagazRetro MagazRetro MagazRetro MagazRetro MagazRetro Magaz

Gloednieuwe faciliteiten
IT Cluster is bloedserieus met het aanpakken van het imago en de regio. Het is de bedoeling dat L'viv  een voortrekkersrol gaat spelen in Europa op het gebied van IT. Daarvoor moeten de faciliteiten er wel zijn. Op dit moment zijn er al nauwe samenwerkingen met de plaatselijke universiteit. Studenten worden bijvoorbeeld geholpen met het vinden van stageplekken. In de komende paar jaar moet er een nieuwe universiteit, een campus, woningen, winkels en een compleet hotel uit de grond worden gestampt. De bouw is reeds gestart.

IT Arena
Sinds 2014 wordt de tech beurs IT Arena gehouden in Arena L'viv Stadion en elk jaar wordt het groter aangepakt. Vorig jaar waren er gedurende drie dagen 97 sprekers en 2300 bezoekers. De meeste presentaties hebben het over nieuwe technieken, startups en innovatieve praktische toepassingen. Een aantal lezingen voor dit jaar zijn ‘blockchain in IT', ‘jet packs, iron man suits, killer underwear, transforming human capabilities', ‘hoe maak je een service schaalbaar?' en ‘verbeter je apps met AI'. IT Arena is het grootste tech congres van Oost-Europa en de ideale plek om contacten te leggen.

Futureland Festival
Drie dagen lang lezingen, praten en netwerken is zwaar. Daarom is er tegelijkertijd in Arena L'viv Stadion het Futureland Festival, waar je lekker los kunt gaan op dance muziek. In het verleden waren er optredens van onder andere Netsky en Cassius achter de draaitafels. Dit jaar is de headliner DJ Juicy M. Er worden voor de editie van 2018 meer dan 5000 bezoekers verwacht.

Kosten
Zoals je kan voorstellen is Oekraïne goedkoop. De vliegreis retour kost nog geen €200,- en er is AirBnB en Uber in L'viv voor de reizigers die op de kleintjes letten. Er zijn plekken in de stad waar je Nederlandse prijzen moet betalen, maar die herken je snel genoeg. Voor nog geen €10,- heb je een grote maaltijd met bier in het centrum van de stad. Je kan je in L'viv heel makkelijk rijk voelen met weinig geld.

L'vivL'vivAlles in de buurt van de Opera is duurL'vivAlles in de buurt van de Opera is duur

Minpunten
Natuurlijk is niet alles koek en ei. De meeste jonge mensen spreken Engels, maar niet iedereen. Het personeel in winkels kan wat minder servicegericht zijn, dan wat wij gewend zijn. Je doet er ook goed aan om de ‘officiële taxichauffeurs' te vermijden en gewoon met een Uber overal heen te gaan. Dat is stukken goedkoper in ieder geval. Ten slotte zijn niet alle ingrediënten in restaurants even nauwkeurig aangegeven. Dus als je een allergie hebt voor bijvoorbeeld gluten, dan moet je extra goed opletten.

L'viv - kerststalHet Cyrillisch alfabet is niet zo moeilijkL'vivL'vivL'viv - bier theaterL'viv - kerstL'viv

Data
IT Arena is van 28 september tot en met 30 september. Een standaardkaartje voor alle dagen kost net geen €140,- met toegang tot Futureland. Er zijn ook Senior en Executive-kaartjes als je hogere eisen hebt, of de burgemeester wilt ontmoeten. Futureland is op zaterdag 29 september van 20:00 tot 5:00. Tickets zijn hier te koop.

L'viv
Toegangsprijzen IT Arena