MSI Fandag 2017

Zaterdag 6 mei was PoeHao bij de Fandag in Maarssen (Utrecht) samen met twee winnaars van onze actie. Het was een speciaal onderonsje, want alle 330 kaartjes waren verkocht. Er was ruimte voor meer mensen, maar MSI koos voor een kleine groep. Zo hoefde niemand lang te wachten en kon je relaxed en snel overal naar toe lopen.

Prijswinnaar Max_Van_Duin
Prijswinnaar Max_Van_Duin

Het was een redelijk gemêleerde groep gamers met veel jonge tieners onder begeleiding van hun ouders. Er waren energiedrankjes, snacks, -games, 18+-games en het ging toch allemaal goed. Geen gejengel of gekrijs, geen ruzie, geen gedrein, maar alleen stemmen vol verwondering en blijdschap. Gelukkig maar. Hieronder ons verslag van de dag vol games, gadgets en gear.

Wedstrijden
De Rocket League-strijd ging met vijf tegen vijf, waarbij het complete winnende team een racestoel meekreeg. De bon van €50 voor iedereen van het team dat tweede werd was een mooie pleister op de wond. De winnaar van de Watch Dogs 2– drone race had nog nooit Watch Dogs 2 gespeeld, maar is weer erg bedreven in Grand Theft Auto V. De Project Cars-race op de 4K beamer van Casio had voor de eerste en tweede prijs een Casio G-Shock horloge. De winnaar van de Nationale MSI Quiz ging naar huis met de MSI GS60 gaminglaptop. De vragen begonnen makkelijk, maar ik had eerlijk gezegd de finale nooit gehaald. Ik had bijvoorbeeld geen idee dat MSI meer dan 14.000 werknemers wereldwijd heeft, om maar een voorbeeld te geven. Gelukkig waren er rijkgevulde goodiebags vol met kadootjes, kortingsbonnen en bèta-codes. 

MSI Gaming Hawk
MSI Gaming Hawk

Activiteiten
Naast meedoen aan wedstrijden werd er ook gegamed uiteraard. The Elder Scrolls LegendsPreyQuake Champions HitmanGoat SimulatorMass Effect: AndromedaFor Honor en meer games stonden klaar. De meeste pc's waren custom builds van onder andere de bekende casemodder F.A.T. Daarnaast kon je ook lasergamen verdeeld over drie verdiepingen, maar dit was de enige activiteit die ik heb overgeslagen. Ten slotte waren er overklokkers die hun hobby toelichten met vloeibare stikstof, metertjes en led displays. De Nederlandse Twitterstar, vlogger, streamer en YouTuber Yarasky was ook aanwezig. Je kon merchandise van hem kopen, met hem op de foto en ook met hem gamen. Vlogger Nysira gaf ook acte de présence en was overal de tech aan het uitproberen. Nysira is een goed voorbeeld voor meiden om aan te tonen dat je geen nerdy truiendragende sufferd hoeft te zijn als je van techniek houdt.

Yarasky maakt tijd voor fans
Yarasky maakt tijd voor fans

De innerlijke mens
Er moet natuurlijk ook gegeten en gedronken worden. Naast een grote tafel vol met blikken energiedrank, was alle drank gratis en de koffie was zelfs lekker. MSI had speciale watervariëteiten laten maken met detox, sweet en sour. Ik weet zeker dat iemand het kon waarderen. Helaas voor de drinkers onder ons was er geen alcohol aanwezig. Om de zoveel tijd kwamen er medewerkers langs met zakken patat, broodjes kroket, kaassoufflés en frikadellen. Het was prachtig weer, dus de rokers konden in een zonnetje van hun zonde genieten.

Drankjes

Een blik in de toekomst
Als dit alles was wat MSI te bieden had, dan was het grootste deel van de bezoekers tevreden geweest. Gelukkig stond er voor de verwende gamers als ik ook nog genoeg op het programma. Er waren allemaal zaken die op het moment voor de doorsnee consument net iets te ver gegrepen zijn, maar die spoedig toch in de woonkamer staan. Om dit te laten zien heeft MSI ook contact gezocht met andere fabrikanten.

MSI VR One
MSI VR One

Draagbare VR
Op de MSI Blogger Gathering hadden we de primeur en hier kon het gewone publiek het ook proberen: de MSI VR One. Het is in feite een laptop in een rugtas, maar dan een die krachtig genoeg is om je te laten ervaren. Met een volle batterij ben je anderhalf uur in VR aan het gamen.

AOC AGON AG352QCX
AOC AGON AG352QCX 

Monitor
De meeste pc's hadden de AOC AGON AG352QCX eraan gekoppeld staan. Een curved 2560 x 1080 monitorscherm dat beelden met 200Hz kan weergeven en een responstijd van 4 milliseconden. Het is geen TN, geen IPS, maar een MVA scherm en het is een echte blikvanger. De prijs is op het moment nogal stevig, maar de verwachting is dat deze nog gaat zakken.

StringPad
StringPad

Voel geluid
Het is erg moeilijk te beschrijven wat een StringPad doet. Je kan het beschrijven als een 4D-koptelefoon, een voelbare geluidservaring, een extra zintuigelijke ervaring door de haptische feedback, maar het blijft zoeken naar woorden. Het is concreet een koptelefoon met een aantal knopjes die achter je oor duwen op basis van het geluid dat er wordt afgespeeld. Maar de knopjes reageren natuurlijk niet op iedere geluidsfrequentie, want anders heb je er niets aan. Je kan dus in Call of Duty ook voelen waar de schoten vandaan komen, in de film Jurassic Park de grond voelen trillen als er een dino voorbijkomt en de vibraties van een viool gaan door je nek als je een klassiek concert bekijkt op YouTube.

De StringPad heeft een 3.5 mm audiojack, dus die werkt ook op je Xbox One, PlayStation 4 en de meeste telefoons. Er is een extra kleine versterker om dat signaal een boost te geven. De StringPad is op dit moment nog een Kickstarter en ik heb deze meteen gesteund. Het is namelijk een kwaliteitskoptelefoon met 7.1 geluid en een extra functie als powerbank voor je telefoon. Op het moment is het zeker dat er noise cancelling wordt ingebouwd, maar of dit passieve of actieve wordt was nog niet bekend. Ook wordt het eerste model sowieso er eentje met draad.

4K laser beamer
Casio was zo vriendelijk om hun XJ-L8300HN te tonen: een laser beamer die 3840 x 2160 pixels afvuurt met 60 fps. Er worden geen lampen gebruikt, dus hij gaat lekker lang mee. Je kan er 20.000 uur mee door en dat is ruim twee jaar bij non stop gebruik. Zodra je er wat zuiniger mee omgaat, dan kan je er gerust een vol jaar bij optellen. Als je genoeg ruimte hebt is het een ideaal apparaat. Met een afstand tot de muur of scherm van zo'n zes meter produceert de XJ een beeld van 360 centimeter doorsnee. Dat is wel even overdonderend. De XJ-L8300HN heeft geen volledig verduisterde ruimte nodig (er komen 5000 lumen uit), maar het helpt wel met het contrast wat sowieso indrukwekkend is met een ratio van 20.000 : 1.

Casio 4K laser beamer

De beamer ondersteunt HDMI 2.0 maar heeft helaas nog geen HDR. Hij komt pas in juni op de markt voor een introductieprijs van €6500,-. De doelgroep zijn instellingen die presentaties willen geven voor een groot publiek, dus bijvoorbeeld universiteiten en congressen. Een consumentenversie (met een consumentenprijskaartje en hopelijk ook HDR) is er hopelijk in 2018. Oh ja, ze zijn ook nog milieuvriendelijk. Je kan echt erg lang gewoon staren naar Project Cars op 4K in zoveel pracht en bombarie. Overweldigend veel kleur en detail op een oppervlak dat ik niet eens als vrije muur heb.

VRee: compleet in latex & totaal in VR

Totale VR-ervaring
Op het moment kun je met je hoofd en je handen van virtual reality genieten. Dat is gewoonweg niet genoeg voor het Eindhovense VRee. Zij hebben een systeem ontworpen waarmee je met je volledige lichaam compleet in VR bent. Ik trok een latex pak aan, wat een ervaring op zichzelf is. Nu begrijp ik waarom superhelden zweren bij latex, want je voelt je sexy voordat je überhaupt iets hebt gedaan. In het pak zijn 18 sensoren verstopt die de signalen draadloos doorgeven aan een laptop. Het bijzondere van het VRee-systeem is dat een laptop en een goeie router genoeg zijn om vier pakken tegelijk aan te sturen en meteen voor iedereen de game te draaien. Je beweegt met je hele lichaam in de game en ziet jezelf, maar ook de ander als een soort android. Als deze naar je zwaait of schopt dan zie jij dat dus ook. Maar terwijl je naast elkaar staat in de echte wereld, kun je in VR tegenover elkaar staan. Ik heb frisbees gegooid over een grote afgrond, waarbij je moest mikken op doelen die rondom je tegenstander stonden. Heerlijke ervaring om echt volledig in een andere wereld te zijn. Je kan dus gewoon rondlopen, rennen en de trap op of af zonder problemen. Zolang je maar binnen bereik van de router bent en zoals je weet kan dan behoorlijk ruim zijn.

VRee heeft een SDK ontwikkeld die programmeurs kunnen gebruiken voor hun applicaties en games. Er is reeds een Unity en een Unreal-wrapper beschikbaar. Je kan het ook andersom gebruiken als een motion capture-middel om snel animaties te creëren voor je game. VRee was een hele mooie kijk in de toekomst en nog een Nederlandse vinding ook. Het lijkt me fantastisch om van top tot teen in VR te zijn, maar we moeten nog heel even wachten. Wat lijkt jullie de tofste game om volledig in VR te spelen? Mass EffectSenran KaguraSkyrimMinecraft, Street Fighterof toch gewoon De Sims?

Tot slot
De MSI Fandag 2017 was een hele geslaagde ervaring, vooral omdat er meer te doen was dan je van tevoren had gedacht. Er was voor ieder wat wils, je hoefde geen enkele keer je portemonnee te trekken, korte rijen overal en de nieuwste games, gadgets en technieken kon je aan den lijve ervaren. Gezien het grote succes verwacht ik dat meer fabrikanten MSI gaan kopiëren in de nabije toekomst.