Nacon Revolution Pro Controller 2

Vorig jaar kwam Nacon met twee verrassende ontwerpen voor controllers. Wij reviewden de Nacon Alpha Pad voor pc. Later kwam ook de Nacon Revolution Pro voor PlayStation 4 op de markt. Nacom heeft beide controllers in één ontwerp gegoten voor de Nacon Revolution Pro Controller 2.

Alpha Pad
Met de Nacon Alpha Pad moest de controller de rol van een muis kunnen emuleren. Daarnaast kreeg de controller vier extra knoppen gecombineerd met vier profielen die in de controller zelf worden opgeslagen. Zo kan je een game die gemaakt is voor bediening met toetsenbord en muis toch met een controller spelen. Ook is het gewicht aan te passen naar je eigen smaak. De Alpha Pad was geen commercieel succes en dat lag in mijn optiek grotendeels aan de software en de drivers die alles moeilijker dan nodig maakten. Het idee was goed, maar de uitvoering mager en daarmee bleef steun van de gamers uit.

Revolution Pro
De Nacon Revolution Pro deed het stukken beter. Dit was stiekem een PlayStation uitvoering van de Alpha Pad, met als toevoeging de mogelijkheid om macro's in te stellen onder de knoppen. Gamers hadden nu een controller die officieel gesteund werd door PlayStation met de knoppenindeling van een Xbox controller, de toevoeging van vier extra knoppen, ondersteuning voor macro's, verschillende profielen en een aanpasbaar gewicht. De community dook er meteen op en al snel werden er profielen uitgewisseld voor verschillende games. Bij het Tekken-toernooi in Haarlem doken ze dan ook hier en daar op.

Nacon Revolution Pro 2 - Voor en Achter

Verbeteringen
Nacon heeft een aantal wijzigingen doorgevoerd voor hun nieuwste model. Zo is de software aangepast en werkt deze nu ook op macOS. Ook kun je nu beide sticks tweaken in plaats van alleen de rechterstick. Je kan nu je d-pad instellen op vier of op acht richtingen, om de vechtgames en de FPS tegemoet te komen. De gevoeligheid van de triggers is ook aan te passen. De aansluiting aan de controller-kant is USB-C, zodat je het snoer in iedere stand erin kunt schuiven. De Revolution Pro Controller 2 werkt ook op je pc. De profielen van de eerste versie werken ook gewoon op de nieuwe uitvoering. Er is ruimte om vier PlayStation-profielen èn vier pc-profielen in de controller zelf op te slaan. Je kan kiezen uit zeven kleuren om mee voor de dag te komen.

Nacon Revolution Pro 2 - Software
Missers
Helaas is op last van Sony de macro-optie verwijderd. Sony wil niet dat er macro's gebruikt worden in toernooien. Dat vind ik billijk, maar de meeste gamers spelen geen toernooien. Dat maakt deze beslissing in mijn optiek draconisch. Ook heb je nog steeds een pc (Windows of macOS) nodig om alles in te stellen. Als Sony gamers namelijk de mogelijkheid geeft om inputsignalen direct aan te passen met de PlayStation, dan kunnen handige hackers een mogelijkheid vinden om hun PlayStation ook ‘ongewenste zaken‘ te laten doen. Zo'n veiligheidsrisico wil Sony niet lopen. De software zelf is verbeterd, maar Nacon kon geen garantie geven dat alle driverproblemen waren opgelost. Verder moeten we maar afwachten hoe de Revolution Pro 2 wordt afgeleverd. Het eerste model had soms problemen met de headset en ook de PlayStation-knop werkte niet. Nacon is nog een beetje onwennig met het produceren van controllers en het direct bedienen van de markt, maar er zijn al grote stappen in de juiste richting gezet. Zo zijn er reeds meer mensen aangenomen om de gebruikers ondersteuning te bieden.

Nacon Revolution Pro 2 - Gewichtjes


De Revolution Pro 2 wordt gebracht als een eSport-controller. Om dit verder onder de aandacht te brengen is Nacon bezig om voornamelijk lokale teams en toernooien te sponsoren. Ook steunt Nacon de eSport Academy in Frankrijk waar ze mensen opleiden in de verschillende facetten van eSport. Op het moment zijn vooral spelers van FIFA erg geïnteresseerd in de Revolution Pro 2.

De Nacon Revolution Pro 2 komt voorlopig niet naar Xbox One. Ook wordt gebruik met de pc niet actief gepromoot, ondanks de geïmplementeerde profielen. De Nacon Revolution Pro 2 ligt vanaf 22 september in de winkel voor €129,-.

Nacon Revolution Pro 2