TP-Link Deco M5 mesh router

TP Link staat bekend om hele goedkope en degelijke apparatuur. Hun goedkoopste routers zijn nog  geen €15,- en gaan jarenlang mee. Toch is er nu een luxe routerset verschenen die kan concurreren met Apple als het gaat om design en gebruikersgemak. Een product speciaal voor digibeten met hoge eisen.

Mesh
De oudste (en goedkoopste) manier om je wifi-netwerk groter te maken is door een kabel te trekken naar de andere router en deze in te stellen als repeater (of access point). Het trekken van een kabel is alleen niet zo mooi en af en toe lastig of ongewenst (in een monumentaal pand bijvoorbeeld). Daarnaast is voor veel mensen het instellen van een wifi-netwerk een complexe aangelegenheid. Je kan ook gebruik maken van een powerline adapter wifi. Dan geef je jouw wifi-signaal door via je stroomnetwerk naar een andere locatie. Afhankelijk van je stroomnetwerk (en je type adapter) kan de kwaliteit van je download- en uploadsnelheden gelijk blijven of zeer tegenvallen. Het installeren is wel erg eenvoudig. Een andere mogelijkheid is het wifi-signaal draadloos op te vangen en weer door te geven met een wifi-repeater. Hierbij is het grote nadeel dat je snelheid altijd minder is, soms tot 50% minder dan de bron. Het voordeel is dat dit systeem makkelijker op te zetten is en ook goedkoper is dan de powerline-optie.  De Deco is een mesh router, wat betekent dat je jouw wifi-netwerk draadloos kan uitbreiden zonder verlies van snelheid. Het haalt het signaal uit de lucht, net als de wifi-repeater, maar maakt vervolgens daadwerkelijk contact met de andere router. Vervolgens wordt het signaal met dezelfde kracht uitgezonden. Opzetten van dit systeem is erg simpel, maar dat gaat gepaard met een hogere aanschafprijs.

Met het mesh-systeem kun je dus je wifi-netwerk het makkelijkste uitbreiden zonder signaalverlies, maar het kost ook iets meer.

TP-Link Deco M5 - doos

Verpakking
De Deco M5 zit in een prachtige verpakking. Erin zijn drie identieke ronder routers met twee utp (internet)-aansluitingen, een ledlampje bovenop en een ingang voor de adapter. Ook is er een extra plat utp-snoer in de doos. Het ziet er verzorgd uit. Er zit ook een kleine gebruiksaanwijzing bij, die alle informatie op één pagina kwijt kan: Verbind een poort (maakt niet uit welke van de twee) met je router. Installeer de app (iOS en Android). Er is een QR-code naar de app en dat is het zo'n beetje. Natuurlijk ben ik sceptisch, maar deze informatie blijkt ruim voldoende te zijn.

 TP-Link Deco M5 - router

Aansluiten en installeren
Hierbij de stappen die ik heb moeten doorlopen met de app in detail. (Je kan ook gebruik maken van een web-interface trouwens, mocht dit meer je ding zijn.) Je moet eerst een account aanmaken voor de app. Na het geven van toestemming voor mediatoegang op je telefoon kies je het type Deco dat je wilt aansluiten. Doe de stekker erin. Doe de utp-kabel erin. Check de kleur van je lampje en zet Bluetooth en Locatie aan op je telefoon. Zodra de app de router heeft gevonden, moet je even aangeven in welke ruimte je Deco staat.        

TP-Link Deco M5 - app

Nu mag je een naam verzinnen voor je wifi-netwerk met een wachtwoord. Opmerkelijk genoeg kun je niet kiezen voor een afzonderlijk 2.4 Ghz of 5 Ghz netwerk. Het systeem is extreem digibeet-vriendelijk  en dat betekent dat teveel opties verwarrend werken. De laatste vraag is of je het bij deze ene router wilt houden of er meteen nog één wilt installeren. Als proef heb ik slechts deze ene aangesloten en getest wat het bereik is van zo'n klein en decoratief apparaat.

Snelheidstest
Ik heb de Deco aangesloten op mijn Ziggo-router en de snelheden met de app Speedtest getest met een Samsung Galaxy S7 en een Samsung Galaxy S9+. Hiervoor zat ik naast de router in mijn kantoor en vervolgens stond ik een eind verderop op het balkon met de deur dicht. Zoals je kunt zien is Deco steeds iets langzamer dan de standaard Ziggo-router. Op zich logisch gezien het feit dat Deco klein, decoratief en mooi is en bedoeld om samen te werken met zijn twee maatjes. Ziggo is een groot lelijk bakbeest gemaakt voor brute kracht.

D = download

U = upload

Samsung S9+ – kantoor Samsung S7 – kantoor Samsung S9+ – balkon Samsung S7 – balkon
Deco M5 – D 250 154 48,7 19,3
Deco M5 – U 33,4 5,27 9,75 2,88
Ziggo 5Ghz – D 255 253 80,8 84,4
Ziggo 5Ghz – U 40,2 39,8 32,8 34,9
Ziggo 2.4Ghz – D 55,1 60,4 14,8 13,9
Ziggo 2.4Ghz – U 36,3 32,7 10 15,2
Deco M5 (3x) – D 255 247 84,6 75,9
Deco M5 (3x) – U 41 40,4 40,9 14,2

De laatste twee regels zijn de snelheden die ik haalde met alle drie Deco-routers in actie. Het verschil is aanzienlijk. Opmerkelijk is het achterblijven van de prestaties met een ouder model smartphone. De uploadsnelheid van de S7 blijft in alle omstandigheden een stuk lager dan de S9. De test is midden in Rotterdam uitgevoerd in een omgeving met veel bebouwing. Het kan dus zo zijn dat mijn buren veel apparaten hebben die storing veroorzaken, zoals een Dect telefoon of een magnetron. Een storing die mijn ouder smartphone niet kan compenseren, maar mijn recente model dus wel. Een aandachtspunt voor mensen met oudere apparatuur in een stedelijke omgeving.

Uitbreiden
De tweede deco aansluiten was simpel en snel. Je neemt een router en zet deze in een andere ruimte. Stekker in het stopcontact en de app zeggen dat je nog een router wilt aansluiten. De app herkent de tweede router en sluit deze vanzelf aan. Je hoeft alleen even te wachten. Bij de derde was er een fout: mijn ledlamp was rood! Eindelijk werd het spannend! Ik reset de router en alles doet het. Dan maar kijken of de software tegen een stootje kan.

De app
De app is in het Nederlands (met hier en daar een klein taalfoutje), dus deze is makkelijk te volgen. Via de app kun je een update van de firmware (software) laten doen . Gaat Hierbij wordt er niets opgeslagen op je telefoon of laptop die je hiervoor gebruikt, maar wordt de informatie in de routers gehouden. Een hele kleine innovatie die veel gemak met zich meebrengt.

TP-Link Deco M5 - app (2)

De app is erg overzichtelijk. Veel complexe zaken zijn helder aangegeven en eenvoudig in te stellen. Deco heeft Quality of Service (QoS), waarbij je specifieke activiteiten voorrang kunt geven op andere. Denk hierbij aan gamen, streamen of surfen.

TP-Link Deco M5 - app (3)

Het is ook mogelijk om personen te blokkeren van het netwerk. Verder is er een gratis antivirus, handige profielen voor ouderlijk toezicht en de mogelijkheid om ook anderen rechten te geven instellingen te wijzigen op het netwerk. Een van de leukste knopjes is het instelen van een gastnetwerk. Dan maakt de router een netwerk zonder wachtwoord aan. Zo kan je bezoek zonder gehannes met een wachtwoord genieten van wifi.

TP-Link Deco M5 - app (4)

Er is ook een snelheidstest in de app. Deze meet niet je internetsnelheid, maar de snelheid van Deco met het internet. Als je wilt weten hoe snel je op internet kunt surfen, dan heb je dus alsnog iets nodig zoals de app van Speedtest.

Doelgroep
De set van drie Deco's is bedoeld voor het aanbieden van wifi over grote oppervlakken waarbij je geen draden wilt, kunt of mag trekken. Het is dus ideaal voor mensen met meerdere woonlagen of een kantoortuin. Verder is het hele concept gebaseerd op gebruikersgemak. Elke digibeet kan hiermee uit de voeten. Let wel dat je een recent model telefoon moet hebben om het onderste uit de kan te halen wat de snelheid betreft.

TP-Link Deco M5 - routers

Er zijn meerdere uitvoeringen. Deco kun je los aanschaffen voor net geen €100,-, maar dat doet het ontwerp geen recht. Verder is er een versie met twee en degene die ik testte met drie routers. Dit pakket kost je zo'n €250,- en dan kun je binnen een kwartier je hele pand van wifi voorzien. Er is een maximum van negen routers dat je aan elkaar kunt knopen. Let wel dat het Deco-systeem bedoeld is voor mensen die voornamelijk van wifi gebruik maken. De afzonderlijke routers hebben slechts twee aansluitingen en daar ben je dus snel doorheen. (Je kan natuurlijk een utp-hub plaatsen om meer aansluitingen te creëren, maar dit terzijde.)

TP-Link Deco M5 - telefoon

Ben je handig,  weet je wat van netwerken af en is het trekken van kabels geen enkel probleem, dan kun je voor minder geld een soortgelijk systeem bouwen met een stel repeaters en een laptop om de boel te configureren. Het nadeel is natuurlijk dat het er minder leuk uitziet en dat je bij een storing altijd ‘die handige persoon' erbij moet betrekken. Bij een storing met Deco reset je de router en je bent klaar. Mocht kabels trekken een probleem zijn en snelheid je prioriteit, dan is een mesh router sowieso het overwegen waard.

Conclusie
De prijs van Deco M5 is pittig, maar met reden. Je betaalt onder andere voor de functionaliteit van de app en het algemene gebruikersgemak. Het meest waardevolle aspect aan Deco is natuurlijk het feit dat je snel en eenvoudig je netwerk kunt uitbreiden zonder iets te hoeven instellen of een kabel te gebruiken. Gemak dient de mens en dat kost wat. Tel daarbij het mooie strakke uiterlijk en je begrijpt wat de aantrekkingskracht is van Deco. Heb je dus behoefte aan een mooi, solide en gebruikersvriendelijk wifi-netwerk dat je snel en makkelijk kunt opzetten, dan zit je met een Deco helemaal goed. Je betaalt een hogere prijs, maar je bent als digibeet volledig zelfredzaam en dat is de consument ook wat waard. Gezien het succes van Apple is dat wel bewezen.

TP-Link Deco M5 - decoratief

Update:
TP-Link laat weten dat de lagere snelheden op de enkele Deco M5 komen, omdat ik vergeten ben de Ziggo router in bridge-modus te zetten. Mijn excuses hiervoor. Ik heb de tests op de enkele Deco herhaald. Ik doe steeds drie metingen en neem het gemiddelde hiervan. De waarden op het balkon fluctueren erg, wat voor mij betekent dat er veel storing is van mijn buren. Mijn laagste downloadsnelheid met mijn S9 was 37,9 Mbps en mijn hoogste 56,5 Mbps. Hieronder de nieuwe tabel.

D = download

U = upload

Samsung S9+ – kantoor Samsung S7 – kantoor Samsung S9+ – balkon Samsung S7 – balkon
Deco M5 – D 251 251,3 45,4 27,6
Deco M5 – U 33,2 40,7 7,9 9
Ziggo 5Ghz – D 255 253 80,8 84,4
Ziggo 5Ghz – U 40,2 39,8 32,8 34,9
Ziggo 2.4Ghz – D 55,1 60,4 14,8 13,9
Ziggo 2.4Ghz – U 36,3 32,7 10 15,2
Deco M5 (3x) – D 255 247 84,6 75,9
Deco M5 (3x) – U 41 40,4 40,9 14,2