Revelation Online

Er zijn weinig games waar ik zo naar uitkijk als Revelation Online. Met veel plezier begon ik dan ook aan de gesloten bèta, om er achter te komen dat het met recht een gesloten bèta was en geen voorproefje van de uiteindelijke game.

Niet alles is vertaald
Het zijn aannames en verwachtingen die de voedingsbodem zijn voor teleurstellingen. Dit is een uitstekend voorbeeld hiervan, waar de schuld volledig bij mijzelf ligt. Revelation Online is een Chinese MMORPG die reeds in open bèta is in China en Rusland. Omdat ik niet kon wachten heb ik reeds met de Chinese client gespeeld, met een onofficiële Engelstalige patch. Ik kon weinig van het verhaal volgen en daarom stopte ik met deze methode om niet te veel van het verhaal voor mij zelf te verpesten. Helaas is de gesloten bèta grotendeels in dezelfde ontwikkelingsfase als de onofficiële versie. Het grootste deel van het verhaal en erger, de gebruikersinterface, is nog steeds in het Chinees en Russisch. Ondanks mijn rudimentaire kennis van beide talen kan ik het schrift helaas niet ontcijferen. Hierdoor gaat er veel langs mij heen. Ik heb filmpjes online moeten kijken om door de moeilijke gedeelten van het menu te komen, maar dit heb ik al snel naast mij neer gelegd. Er zijn ook dagelijkse quests en opdrachten die je veel xp en spullen kunnen opleveren, maar deze werkten vaak niet. Ook zijn er missies waarbij een uitgebreide uitleg nodig is, maar deze is nog steeds in het Chinees. Ten slotte kun je als je offline gaat je personage laten chillen in de sauna. Als je daarbij een drankje drinkt, dan krijg je extra xp. Ik heb het juiste drankje helaas nooit kunnen vinden. Zodoende heb ik veel niet kunnen testen, wat erg jammer is.

Revelation Online - Molens met dubbele wieken

Uitgebreide opties
Revelation Online heeft een absurd uitgebreid menu om je personage aan te passen. Het gaat extreem ver, zoals de breedte van je taille, de grootte en positie van je ogen en de grootte van je neusvleugels. Het is erg makkelijk om je droomman of droomvrouw samen te stellen, of om een fantasiewezen te maken. Je bent volledig vrij om het uiterlijk aan te passen van iedere klasse. Je kan dus niet aan het uiterlijk van een speler zien welke klasse deze vertegenwoordigt. 
Revelation Online zit vol uitgebreide opties. Zo kun je iedere stats-puntje aanpassen, zijn er uitgebreide mogelijkheden om de gebruikersinterface te tweaken en kun je allerlei zaken met betrekking tot je bankzaken wijzigen. Helaas zijn alle iets meer complexe zaken dan rondlopen nog niet vertaald en daarmee onbereikbaar voor mij om te testen.

Revelation Online - Effe matten

Het verhaal
Zoals jullie waarschijnlijk weten is Revelation Online een MMORPG die sterk leunt op het verhaal. Dat is de reden dat ik niet te veel van te voren van het verhaal te weten wilde komen. Nu blijkt dat ik niet alles kan volgen. My.com heeft het op zich vernuftig opgelost. Je kan eenvoudig door alle Chinese dialogen skippen met F. In het laatste dialoogscherm staat dan een samenvatting van de informatie. Door de quest aan te klikken gaat je personage automatisch naar de gewenste locatie en doet deze wat er moet gebeuren. Op deze manier ben ik heel ver door het spel gekomen. Het doet het verhaal uiteraard wel te kort, maar eerlijk gezegd is het verhaal niet zo meeslepend als ik had verwacht. Een ontstellend kwaadaardig wezen is jaren terug opgesloten en sindsdien is er vrede in het rijk. De laatste tijd zijn er vreemde incidenten in het rijk en men vreest dat het Kwaad weer vrij is.

Je hebt een sidekick genaamd Akuta, die al snel het bloed onder mijn nagels haalt. Hij is kortzichtig, druk en heeft een even platte persoonlijkheid als Jar Jar Binks uit Star Wars. Gelukkig heb je alleen last van hem tijdens de meeste verhaalmissies. Zodra je gaat rondzwerven en side quests doet, heb je geen oeverloos gezwam aan je kop.

Automatisch reizen
Vliegen is één van de zaken waar veel gamers naar hebben uitgekeken. Het is echt even wennen, maar het is een hele ervaring. Je kunt de hele wereld doorrennen en -vliegen zonder laadschermen en vliegen gaat inderdaad een stuk sneller dan lopen of rondrijden op je paard. Het is alleen niet zo intuïtief als het had kunnen zijn. Ook kun je het gebruiken om grote stukken te overbruggen, maar omdat er overal portals zijn die je sneller verplaatsen doe je dat toch niet. Dankzij de portals heb je alsnog een laadscherm, maar het is aanmerkelijk korter dan zelf de afstand afleggen. 
Als je snel naar een (side) quest wilt, dan klik je deze aan op het scherm. Je personage neemt dan zelf de benenwagen, een paard of een portal en vliegt vervolgens naar je bestemming. Omdat je uiteraard zo snel mogelijk wilt levellen is dit dan ook de manier hoe je zo snel mogelijk vooruit komt in Revelation Online.

Revelation Online - Paardje

Groot, groter, grootst
De schaal waarop je dingen kan doen en aanpassen is absurd en overweldigend. Proberen Revelation Online te doorgronden lijkt haast niet te doen. Dit is een MMORPG met bijzonder veel diepgang en spelelementen. Er zijn dungeons die je solo kunt doen, juist in een groep en alleen met je guild. Er zijn ook series uitdagingen waar je iedere ronde een andere opdracht hebt. Je kunt een eigen kamer inrichten met spulletjes, een groot stuk terrein aan je guild toe-eigenen en er zijn interface mods om je speelervaring aan te passen. Er zijn ontzettend veel emotes, je kunt andere spelers dragen, zoenen, strelen en er is ook ruimte om de game solo uit te spelen.

Als je ervaring hebt met MMORPG's en een volledige ervaring wilt hebben met veel opties en mogelijkheden, wacht dan even tot Revelation Online is vertaald en laat je onderdompelen in alle facetten. Als je net komt kijken, dan kunnen alle toeters en bellen je beduusd achterlaten. Je hoeft echt niet overal gebruik van te maken om van Revelation Online te genieten. Maar nogmaals: het spel wordt pas echt leuk als je de menu's en het verhaal kunt lezen. Zodra in de volgende bèta meer zaken vertaald zijn, kan ik een betere preview schrijven. Geduld is een schone zaak.

Revelation Online - Lekker in de lucht