RuneFest 2018

Dit weekend was de grootste editie ooit van RuneFest, het jaarlijkse festival ter ere van de populaire MMORPG's RuneScape en OldSchool RuneScape. RuneFest was op een nieuwe locatie en dit keer zelfs twee dagen lang. Een avond van tevoren konden fans ook genieten van een speciale uitvoering door het Royal Philharmonic Orchestra.

RuneFest 2018

De uitvoering van het Royal Philharmonic Orchestra werd uitgevoerd met een toneelvoorstelling van een RuneScape- en een OldSchool RuneScape-speler. Het was een gewaagd stuk, waarbij ontwikkelaar Jagex ongegeneerd de draak met zichzelf stak. Problemen met customer support, DDOS-aanvallen, irritante bots en de discussie of Dungeoneering nu echt een skill is of een mini-game.. Dit en meer passeerde allemaal de revue.

RuneFest 2018

De dirigent van het orkest reageerde leuk op het geheel, door steeds presentator Mod Mark op te jagen, te onderbreken of tegen hem in te gaan. Natuurlijk ging de meeste aandacht uit naar het fenomenaal spelende orkest, dat de nummers moeiteloos van een extra dimensie voorzag.

RuneFest 2018

Het orkest heeft een aantal nummers ten gehore gebracht, maar er is ook een dubbel-cd verschenen met in totaal 33 liederen in een nieuw jasje. Hier kun je klassiekers op vinden, zoals RuneScape Theme, Harmony en Fragments of Guthrix.

RuneFest 2018

RuneFest 2018
Goodie bags voor iedereen (inclusief Monty het eendje)

Op zaterdag ging RuneFest echt los. Tijdens de opening werd aangekondigd dat het skill coin-systeem voor de bezoekers was vervangen door een trial-systeem. Door het doen van opdrachten kon je trial-kaarten winnen. Eén van deze trials was het zoeken van 12 QR-codes, die door de arena heen verstopt waren. Met de nieuwe RuneFest-app kon je de codes scannen en dat leverde je een aantal letters op. Uiteindelijk had je een zin compleet en daarmee kreeg je je trial-kaart.

RuneFest 2018
QR-code zoeken

RuneFest 2018
Foto-trial (begin)

RuneFest 2018
Foto-trial (eind)

De RuneFest-app gaf ook het hele programma weer en kon je alarmeren als iets dat je leuk vond bijna begon. Ook waren er push-notificaties voor bijzondere momenten, zoals wedstrijden en uitdagingen. Dit jaar kon je ook foto's maken met het badeendje Monty en plaatsen op social media. De vijf winnaars met de leukste foto's wonnen drie RuneScape-bonds.

RuneFest 2018
QA – testers in actie (met Monty het eendje als mascotte)

Eén van de terugkerende klachten over RuneScape gaat over Quality Assurance (het team van de kwaliteitscontrole). Zij moeten checken of quests wel goed werken en dat alles in de games goed draait. Om de fans duidelijk te maken wat ze nu eigenlijk doen, was de roemruchte quest Let Them Eat Pie opzettelijk stuk gemaakt. Fans konden proberen om binnen 20 minuten zoveel mogelijk fouten te vinden. Dit onderdeel was mijn favoriet en ik vond zelfs twee bugs die het QA-team er niet bewust in had gestopt.

RuneFest 2018

RuneFest 2018

Er was gelegenheid om diepte-interviews te volgen met ontwikkelaars. Ook kon je hen vragen stellen. Het audio-team gaf een mini-concert met bekende nummers in een nieuw jasje. Dit is een aanrader voor de fans om terug te kijken.

RuneFest 2018

RuneFest staat altijd bol van de cosplayers en dit jaar kon je weer je ogen uitkijken. Er waren bekende gezichten, nieuwe kostuums en bijzondere props. De beste cosplayer en de meest creatieve waren dermate uitmuntend, dat ik dacht dat ze waren ingehuurd. De lat voor volgend jaar ligt nu wel erg hoog.

RuneFest 2018

Overal stonden pc's waar je RuneScape of OldSchool RuneScape kon spelen. In de ‘ mountain' konden spelers alvast aan de slag met de smartphone-versie van RuneScape. Op de eerste verdieping stonden 200 pc's klaar voor gamers, die minder afleiding wilden hebben.

RuneFest 2018

Er waren natuurlijk rijen voor de merchandise en ook het eten. Jagex doet altijd zijn best om de prijzen redelijk te houden en dat zorgt ervoor, dat mensen meer kopen. Een T-shirt kost evenveel op RuneFest als in de online winkel en dat is fijn. Ook waren er complete maaltijden verkrijgbaar voor nog geen €8,- en dat is zeldzaam voor een evenement.

RuneFest 2018

RuneFest 2018
Oprichters van Jagex: de broers Ian, Andrew en Paul Gower

Related Images: